5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Gaziantep cuma namazı vakti kaçta? Gaziantep Cuma namazı saati

Gaziantep namaz vakitleri, Cuma namazını cemaatle birlikte kılmak isteyen Gaziantepli vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Hz. Peygamber, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman erkeğe farzdır.” buyurmuştur. Peki Gaziantep cuma namazı vakti kaçta? İşte il il öğle ezanı saatleri ve Cuma namazı saat kaçta Gaziantep namaz vakitleri

25 Haziran 2021 Cuma 11:26 - Güncelleme:
Gaziantep cuma namazı vakti kaçta? Gaziantep Cuma namazı saati

Gaziantep cuma namazı vakti kaçta? sorusu Cuma vaktine saatler kala vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Cuma günü yapılan ibadetler çok faziletlidir. Bu kapsamda cemaatle namaz kılmak isteyenler Cuma namazı saat kaçta Gaziantep namaz vakitlerini merak ediyor. Peki Gaziantep cuma namazı vakti kaçta? İşte Gaziantep cuma namazı saati

GAZİANTEP CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Gaziantep'te cuma namazı vakti 12:38'de kılınacak.

İL İL CUMA NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Cuma namazında hutbeye yetişemeyen kimsenin namazı geçerli midir?

Cuma namazında hutbe, namazın sahih olmasının şartlarından biridir. Hutbe okunmadan kılınan bir cuma namazı sahih değildir. Bu nedenle hutbe okunurken en az bir erkeğin hazır bulunması gerekir. Ancak cuma kılabilmek için hutbeye yetişmek ve dinlemek şart değildir.

Buna göre, mazeretine binaen okunan hutbeye yetişemeyen veya hutbeyi duymayan kişinin kıldığı cuma namazı sahih olur. Hutbeyi dinlemeye yetişemeyen kimse, cuma namazının ikinci rekâtına bile yetişse, imam selam verdikten sonra ayağa kalkıp bir rekât daha kılarak cuma namazını tamamlar (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 63).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır. İmam Ebû Yusuf'a ve İmam Muhammed'e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali'den rivayet edildiği nakledilmektedir.

Cuma namazı kılınırken ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır. İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur. Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.