3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Hac’dan dönenlere ‘kırmızı alarm’ verildi

Suudi Arabistan dönen, Hatay’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden vatandaşın MERS virüsü taşıdığının belirlenmesinin ardından Hac’dan gelen uçaktaki hastaya da aynı teşhis konuldu.

Şeyhmus Çakan19 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Hac’dan dönenlere ‘kırmızı alarm’ verildi

SAĞLIK Bakanlığı dün Türkiye’de ilk kez can alan MERS virüsüne karşı harekete geçti. Suudi Arabistan’a çalışma amacıyla giden bir vatandaşın Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede ‘MERS-CoV’ virüsünden ölümünün ardından bu kez yine Suudi Arabistan’dan gelen hacı kafilesinin içinde bulunduğu özel uçaktaki ateşlenen yolcu yetkilileri alarma geçirdi. Uçak Diyarbakır Havaalanına inmeden pilotların yüksek ateşli bir hasta olduğu yönündeki telsiz bilgisi üzerine sağlık ekipleri hazır bekledi. Uçak alana iner inmez özel giyimli sağlık ekipleri hastayı oksijen çadırının içine koyarak Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi acil servisine götürdü. Acil servis diğer hastalara kapatıldı. Hastalar Selhaddin Eyyübi Hastanesi acil servisine yönlendirildi. Kadriye Bilgiç adlı hasta incelendi. Kadriye Bilgiç’e MERS teşhisi konulmasının ardından hastane karantina altına alındı.

Araştırma titizlikle yapılıyor

Bakanlık Hatay’daki ilk MERS ölümü üzerine konuyla ilgili araştırma ve önlemlerini artırdı. Bakanlığın araştırmasına göre hastanın Türkiye dönüşü öncesinde son 10 gündür devam eden sikayetleri vardı, uçaktan iner inmez sağlık merkezine başvurdu, ancak 11 Ekim’de hayatını kaybetti. Ölen hastanın MERS olduğunu tespit eden Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü ile temasa geçti,  hastanın ailesi ve sağlık personeli dahil tüm temaslı kişilerin tespit edilerek gerekli bilgilendirmenin yapılması istendi. Ayrıca, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne de durum bildirildi ve hastanın Türkiye’ye giriş yaptığı uçaktaki yolcuların bilgileri alındı.

Panik ve korkuya gerek yok

Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün vatandaşları aile hekimlerine, yabancı uyrukluları ise konsolosluklara bildirme çalışmalarına devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bakanlık olarak bu sürecin tüm aşamaları bilgi ve kontrolümüz dahilinde planlanmıştır ve takibi de titizlikle yapılacaktır. Bu sebeple halkımızda gereksiz  korku ve panik oluşturulmaması için hassasiyetin göstereceğine inanıyoruz” denildi.