29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Her ay 10 dakikalık kontrol ‘hayat’ demek

Her 10 kadından birini etkileyen meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Prof. Ertekin, “Kadının sağlığı konusundaki en büyük destekçisi kendisidir “ dedi.

26 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Her ay 10 dakikalık kontrol ‘hayat’ demek

Dünyada her yıl 1.5 milyon kadını etkileyen meme kanseri, erken teşhis edildiğinde yüzde yüze varan oranlarda tedavi edilebiliyor. Meme kanseri, süt salgılayan süt bezelerinden ya da kanallardan gelişebiliyor. İleri yaş, cinsiyet, aile öyküsü, diğer memede kanser öyküsü, erken adet görme ve geç menopoz en önemli risk faktörleri arasında. Diğer risk faktörleri ise alkol kullanımı, yağlı diyet, şişmanlık, radyasyon maruziyeti, doğum kontrol hapları, menopoz sonrası uzun süreli hormon tedavisi gösteriliyor.  1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle kadınlara seslenen Avrasya Hastaneler Grubu Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin “Bir kadının meme sağlığı konusundaki en büyük destekçisi yine kendisi olmalıdır” dedi.

20 YAŞ SONRASI ŞART

Meme kanserinin dünyada kadınlar arasında en sık görülen malign tümör olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin şunları söyledi: “20 yaşını geçen her kadının adetinin bittiği tarihten sonra ilk 10 gün içerisinde kendisini muayene etmesini öneriyoruz. Sadece ayda 10 dakika ayrılarak yapacak kendi kendine meme muayenesi ile meme kanserine karşı en büyük güvenceye sahip olabilirsiniz. Çünkü meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhisdir” dedi.

SİZDE BU BELİRTİLER VARSA HEKİME BAŞVURUN

Kendi kendine muayenenin yanı sıra her kadının yılda en az bir kez mamografi ve meme ultrosonografisi tarama programlarına girmeleri gerekiyor. Bu tarama programları sayesinde erken evre meme kanseri yakalama oranları hızla artıyor. Eğer sizde aşağıdaki belirtilerden biri varsa mutlaka hekime başvurmanız gerekiyor.

- Memede veya koltukaltında ele gelen sertlik veya şişlik

- Meme başından akıntı

-Meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu

- Meme başı derisinde değişiklikler

- Meme cildinde yara veya kızarıklık

- Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması (portakal kabuğu görünümü)

- Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik (kızarıklık vs.)