28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Hükümetten 'Zeytin Dalı Harekatı' açıklaması: Operasyonun mali alanımızı daraltıcı etkisi olmayacak

Kalkınma Bakanı Elvan: '(Zeytin Dalı Harekatı) Bütçeyi, operasyonu dikkate alarak hazırladık. Operasyonun mali alanımızı daraltıcı etkisi olmayacak.'

AA15 Şubat 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Hükümetten 'Zeytin Dalı Harekatı' açıklaması: Operasyonun mali alanımızı daraltıcı etkisi olmayacak

Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Elvan, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bir soru üzerine, Türkiye sınırında göz göre göre bir terör devleti oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, buna asla müsaade edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye ve bölgeyi tehdit eden bütün terör örgütleriyle her zaman mücadele ettiklerini vurgulayan Elvan, "Afrin'e yönelik operasyonumuz başarılı bir şekilde devam ediyor. Bu konuda kararlılığımızdan vazgeçmemiz asla mümkün değil. Bunu tüm dünyaya ilan ettik." diye konuştu.

Bu konuda müttefiklerden beklenilen desteğin alınamadığını ifade eden Elvan, "Müttefiklerden müttefik gibi davranması beklenir ama maalesef birçok müttefikimiz Afrin'e yönelik operasyon karşısında sessiz olmayı tercih ettiler. Devlet olarak bizim teröre karşı mücadelemizin haklılığına vurgu yapan açıklamalar da oldu ama maalesef üst düzey yöneticilerin sessiz kaldıklarını görüyoruz. ABD bir NATO üyesi, Türkiye de bir NATO üyesi. NATO'nun temel amacı, üye devletlerin dışarıdan gelecek müdahalelere karşı güvenliği sağlamak. Bu noktada NATO ve ABD bunun gereğini yerine getiriyor mu? Hayır." dedi.

Elvan, ABD'nin PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmesine karşın bu örgütün Suriye uzantısına destek verdiğine dikkati çekerek, dün açıklanan CIA raporunda da PYD'nin PKK'nın yan kolu olduğunun ifade edildiğini anımsattı.

Raporun dışında CIA'in kendi yayınlarında da bu gerçekliğe yer verildiğini belirten Elvan, şöyle devam etti:

"ABD'nin kendi ulusal hukuk sistemine de bakıldığında bir terör örgütüne destek vermesi doğru bir şey mi? Aslında kendi yasalarını çiğniyorlar yani bir terör örgütüne ABD destek veriyor, bu açık ve net. Bunun bir sorumluluğu olmalı diye düşünüyorum ama maalesef ABD'nin, o bölgede bir terör koridoru oluşturma yönünde bir çaba içinde olduğunu görüyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye NATO'ya üye olduğu ilk günden itibaren kendisine verilen görevi layıkıyla yerine getirmiş, her zaman tüm üye ülkelerin desteğini almış ve gerektiği yerde, gerektiği şekilde hareket etmiştir. Afganistan gibi bölgelerde bizim askerimiz gerekli tüm görevleri yerine getirmiştir."

Elvan, söz konusu ülkelerin ileride yanlış yaptıklarını anlayacaklarını, bir terör örgütünün, başka bir terör örgütüne destek verilerek ortadan kaldırılamayacağını söyledi.

Terör örgütlerine karşı mücadelenin devletler tarafından yapması gerektiğini vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:

"Bugün DEAŞ'a yönelik en büyük mücadeleyi yapan ülke Türkiye'dir. Genel olarak baktığımızda tüm terör örgütlerine yönelik en güçlü mücadeleyi yapan ülke Türkiye'dir. Burada Türkiye'nin hakkının teslim edilmesi gerekir. Biz bu süreçte son derece açık ve şeffaf bir tutum izliyoruz. Sivillerin zarar görmemesi için Silahlı Kuvvetlerimiz kılı kırk yarıyor ve çok ince, detay bir mücadele sürdürüyor. Buna karşın, 'Terör örgütleriyle mücadele ediyorum.' diye binlerce sivili öldürenler, terör örgütüne yönelik son derece titiz bir operasyon yürüten Silahlı Kuvvetlerimiz için sivillere karşı dikkatsiz davranıyormuş gibi söylemlerde bulunuyor."

Elvan, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik kimi çevrelerin "orantısız güç kullanıldığı" iddiasında bulunduğunu belirterek, "Hangi ülke bugüne kadar orantılı güç kavramını kullandı? DEAŞ'a karşı mücadele ediyoruz, sizler de ediyorsunuz. Onlara karşı da mı orantılı güç kullanacaksınız? Terör örgütüne karşı orantılı güç kullanımı mı söz konusu olacak? Biz bu terör örgütlerini temizlemekle mükellefiz." dedi.

Türk milletinin, devletinin ve güvenlik güçlerinin arkasında olduğunu vurgulayan Elvan, genç, yaşlı herkesin Afrin'e gitmek ve teröre karşı mücadele etmek istediğini dile getirdi.

Elvan, etnik kimliğine bakmaksızın herkesin PYD, PKK ve DEAŞ'a karşı etkin bir mücadele sürdürülmesini istediğini belirterek, "Bizim müttefikimiz gerçek anlamda müttefik olacaksa Türkiye'ye destek sağlamalı, Türkiye'nin yanında olmalı." ifadesini kullandı.

Bakan Elvan, 11. Kalkınma Planı hazırlıklarına yönelik soru üzerine, çalışmaların bir yıldan beri sürdüğünü, 2019-2023 dönemini kapsayan planın, Cumhuriyet'in 100. yılına giderken son plan olması nedeniyle önem taşıdığını söyledi.

Planın, 5 yılın ötesinde, 15-20 yıllık perspektifi ortaya koyacağını belirten Elvan, "Planı, katılımcı bir yaklaşımla hazırlıyoruz. 3 bin 550 kişi, 76 farklı özel ihtisas komisyonu çalışma grubunda hazırlıklarını yürüttü. Sivil toplum örgütleri, özel kesim, üniversiteler ve kamu kurumlarından katılımcılarımız var. Örneğin, Yerlileştirme İhtisas Komisyonunda, Türkiye'de bu alanda uzman kimler varsa çalıştırıp planın altlığını oluşturmaya çabalıyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, 81 ilde vatandaşlarımızın, oradaki sivil toplum kuruluşlarının, kamu kurum ve kuruluşlarının, özel kesimin görüş ve düşüncelerini alıyoruz. Önümüzdeki hafta sonu itibarıyla bu çalışmalarımız tamamlanacak. Çalışmalar çerçevesinde yerel düzeyde aşağı yukarı 10 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

İl düzeyindeki çalışmaların ardından kendisinin de katılacağı 7 bölgesel toplantı yapılacağını ve illerde derlenen bilgilerin burada değerlendirileceğini anlatan Elvan, "Önümüzdeki çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın katılımıyla 11. Kalkınma Planımızın lansmanını gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.

Planda, ithalata bağımlılığın azaltılmasının en önemli konulardan biri olarak yer alacağını vurgulayan Elvan, bu kapsamda raylı sistemler, hızlı tren ve metro setlerinin üretilmesine yönelik çalışma grupları oluşturulduğunu bildirdi.

Elvan, kritik sektörler arasında yer alan bilgi ve iletişim teknolojileri alanında da ihtisas komisyonu bulunduğuna işaret ederek, bu komisyonda, robotik, bulut bilişim, nesnelerin interneti, 3 boyutlu yazıcılar ve yapay zeka gibi alanlarda çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Bu ayın sonuna kadar özel ihtisas komisyonları raporlarının tamamlanacağını bildiren Elvan, "11. Kalkınma Planı için bir strateji dokümanı hazırlayacağız. Bu dokümanımızı hükümetimize sunacağız. Hükümetimizin onayını aldıktan sonra planımızı detaylandıracağız. Haziran sonu itibarıyla da planı TBMM'ye sunacağız." dedi.

Elvan, sanayinin dijital dönüşümünün önemine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bundan kastımız, mevcut sanayi tesislerimizi bilgi ve iletişim teknolojileriyle entegre etmek. Artık, Ar-Ge, tasarım faaliyetleri ve yeni bir ürün ortaya koyabilmek çok daha önemli hale geliyor. Nasıl bir ürün olması, nerelere pazarlanması gerektiği önemli. Büyük veri, veri madenciliği, bulut bilişim ve yapay zeka denen tüm enstrümanların kullanılacağı bir altyapıyı oluşturmak gerekiyor. Sanayinin dijital dönüşümünü sağlamak açısından organize sanayi bölgelerinde tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kuracağız. Bu merkezler, sanayimizin dijital dönüşümünü gerçekleştirecek. Bu dönüşümle ham madde temininden pazarlanmasına kadar iş süreçlerinin daha hızlı, akıllı ve verimli şekilde yürütülmesini sağlayacağız. Peki bu neyi sağlıyor? Maliyetleri düşürüyor, verimliliği ve rekabet gücümüzü daha da artırıyor. Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşması, ekonomi alanında çok daha güçlü konuma gelmesi için bunları sağlamamız gerekiyor."

Kasım 2017'deki işsizlik rakamlarına yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine Elvan, işsizlik oranında bir önceki yıla göre 1,8 puanlık azalış olduğuna işaret etti. Elvan, "Kasım 2016'dan, Kasım 2017'ye kadar 1 milyon 448 bin kişiye ilave istihdam sağlandı. Bununla da yetinmedik. Genç işsizlik oranında çok ciddi bir düşüş görüyoruz. İş gücüne katılım oranında bir önceki yıla göre yine bir artış söz konusu. İş gücüne katılım artmasına rağmen sağlamış olduğumuz ilave istihdamla yaklaşık 450 bin kişilik bir rakamla işsizliği azaltmış durumdayız. Bu, Türkiye ekonomisinin güçlü, aldığımız tedbirlerin yerinde olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl ilave bazı istihdam tedbirleri getirdiklerini hatırlatan Elvan, "Özellikle imalat sanayi ve bilişim sektörleri eleman bulmakta zorluk çekiyorlar. Muhtemelen ücret konusunda sıkıntılar çekildiği yönünde bize iş dünyasından gelen sıkıntılar var. İmalat sanayi ve bilişim sektöründe ilave istihdam sağlanması halinde sosyal güvenlik primleri asgari ücret tavanını yükseltiyoruz." dedi.

Elvan, 2018'de yatırımların daha da artmasını beklediklerini vurgulayarak, "Kapasite kullanım oranlarına baktığınızda oldukça yüksek, yurt dışı talep oldukça yüksek. Avrupa'da ciddi bir canlanma var. Bunları fırsata çevirme düşüncesiyle yani daha fazla yatırım sağlamak amacıyla 2018 ve 2019'da yatırım yapacak firmalarımızın makine teçhizat yatırımlarından KDV almayacağız. Bunlara hızlandırılmış amortisman uygulayacağız." ifadesini kullandı.

Bakan Elvan, istihdamı artırıcı tedbirler sayesinde 2018'de işsizlik oranının düşmeye devam edeceğini kaydetti.