27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

IŞİD için 'Tampon Bölge' ve Türkiye'nin rolü

24 TV'de yayınlanan Siyaset 24'te Eski Büyükelçi Oğuz Çelikkol ve Bora Bayraktar Tampon Bölgeyi ve Türkiye'nin duruşunu konuştu.

Yirmidörthaber22 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
IŞİD için 'Tampon Bölge' ve Türkiye'nin rolü

24 TV'de yayınlanan Bora Bayraktar ve Oğuz Çelikkol'un konuk olduğu Yasin Erçağlayan'ın sunduğu Siyaset 24 programında bugün IŞİD ve IŞİD'in Türkiye'ye etkileri yorumlanırken, "Tampon Bölge" kavramı hakkında çarpıcı noktalara değinildi.

IŞİD için uygulanacak tampon bölge hakkında konuşan Eski Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Tampon Bölge fikrinin yeni bir fikir olmadığını dile getirirken, biz bunu daha önce de Irak olayında başarılı bir şekilde amacına ulaştığını, kriz büyümeden bir çok sorunun önüne geçilmiş olduğunu gördük dedi.

IŞİD için de uygulanması gerçekten ciddi meselelerin önüne geçeceğine değinen Çelikkol sözlerine şu şekilde devam etti;

Tampon bölge yeni bir fikir değil, Irak'ta da geçmişte başarıyla uygulandı. Biz bu fikri daha önce uygulamak için öneri haline getirip sunmuştuk, keşke uygulanabilseydi ve bu kadar Suriye'li ülkesini terketmek zorunda kalmasaydı. IŞİD tehlikesi de bu boyutlara gelince, tampon bölge oluşturulamazsa, yeni insani problemler ortaya çıkabilir.

Bunların Suriye toprakları içerisinde oralarda, güvenli bölgelerde yaşamalarını temin etmek çok daha iyi olur. Komşu ülkeler için de iyi olacak bir durumdur bu. Tampon bölgenin havadan da desteklenmesi şart. Aynı süreci bir Irak meselesinde de yaşamıştık. Irak'ta uygulanan tampon bölge krizin çok daha büyük sorunlara yol açmasına engel olmuştu hatırlayacak olursak.

Tampon Bölgenin kurulması neden gecikti?

Tampon Bölge ve krizi aşma konusunda ABD ile diğer büyük ülkelerin bu düşünceleri daha önce neden hayata geçiremediği sorusuna: "Gecikmenin altında yatan en büyük etkenin büyük bir maliyeti var" cevabını veren Euronews İstanbul Temsilcisi Bora Bayraktar, "Türkiye Tampon Bölge sürecinde farklı seçeneklerle yer alabilir" şeklinde konuştu.

Hiçbir ülkenin Tampon Bölge içine, sıcak çatışmaların yaşanmasının muhtemel olduğu o alana, asker yollamak istemeyeceğini, dolayısıyla Türkiye'nin de bu konuda büyük çekincelerinin olduğunu dile getiren Bayraktar, yerine getirebileceği en büyük vazifeyi yani Suriyelileri ülkemize sokarak büyük bir ölçekte elini taşın altına koyduğunu gösteriyor zaten dedi.

Bayraktar konuyla alakalı şu sözleri kaydetti;

Bunun büyük bir maliyeti var, bu kadar ağırdan gitmesi o yüzden normal karşılanabilir. 2012'de Türkiye uçuşa yasak bölge olayını gündeme getirdiğinde, günlül 50 milyon dolar gibi bir maliyeti var idi. Bunun uluslararası hukuka uygunluğu da bulunması gerekiyor. BM'nin onayı olmadan yapılan her iş devletlerin egemenliğini zedelediği için daha kötü krizlere yol açabilecektir.

 Tampon bölge sadece dışarıdan izlenilmesi gereken bir alan değil, gerektiği vakit çatışmaya girme ve askerin 7/24 orada bulunması gereken bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Askerin bizzat belli noktaları tutması gerekiyor. Kimse de hiçbir devlet de askerini oraya sürmek istemedi ve bu iş dolayısıyla olmadı. Türkiye'nin bu konuda askerini sürmekten çok yapabileceği en iyi şey sınırını açıp insanları burada barındırmak, bunu bence büyük bir cömertlikle yapıyoruz zaten. 2.5 3.0 milyar dolar para harcandığı da söyleniyor aynı zamanda. 1.5 milyon Suriyeli  Türkiye'de hayat buldu denilebilir. Türkiye üzerinde düşen bütün vazifeleri fazlasıyla yerine getiriyor, dolayısıyla ekstra bir şeye şuanda gerek yok gibi. Bağış kampanyası buna destek olacak en büyük seçeneklerden birisi olabilir.