26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İstanbul deprem risk haritası nasıl öğrenilir? AFAD İstanbul deprem risk haritası sorgulama sayfası haberimizde

İstanbul deprem risk haritası nasıl öğrenilir? sorusunun yanıtı tüm vatandaşlar tarafından merak ediliyor. AFAD İstanbul deprem risk haritası sorgulama sayfası da yoğun bir şekilde araştırılıyor. 26 Eylül'de İstanbul'da kent genelinde hissedilen merkez üssü Marmara Denizi Silivri olan 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi de depremin büyüklüğünü 5,7 olarak açıkladı. Korkutan depremin ardından vatandaşlar deprem risk haritası hakkında araştırmalar yapmaya başladılar. AFAD İstanbul deprem risk haritasına dair merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar..

1 Ekim 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
İstanbul deprem risk haritası nasıl öğrenilir? AFAD İstanbul deprem risk haritası sorgulama sayfası haberimizde
İstanbul deprem risk haritası nasıl öğrenilir? sorusunun yanıtı yoğun bir şekilde araştırılıyor. AFAD İstanbul deprem risk haritası sorgulama sayfası yoğun ilgi görüyor. 26 Eylül'de İstanbul'da kent genelinde hissedilen merkez üssü Marmara Denizi Silivri olan 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara Denizi Silivri açıklarında oluşan 5,8 büyüklüğündeki sarsıntının ardından artçı depremler sürüyor. Depremlerin ardından büyük paniğe kapılan vatandaşlar İstanbul deprem risk haritasını merak etmeye başladılar. İstanbul deprem risk haritası sayfasına haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar.. 
 
İSTANBUL DEPREM RİSK HARİTASI NASIL ÖĞRENİLİR? 
İstanbul deprem risk haritası AFAD'ın e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 
 

AFAD İSTANBUL DEPREM RİSK HARİTASI SORGULAMA SAYFASI 

 

 
ODTÜ'DEN KORKUTAN İSTANBUL DEPREMİ AÇIKLAMASI
ODTÜ İnşaat ve Jeoloji Mühendisliği bölümlerinden yapılan ortak açıklamada, 26 Eylül'de Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem sonrası ortaya çıkan teknik verilerin değerlendirilmeye devam edildiği ifade edildi.
 
Kamuoyuyla bir an önce paylaşmak üzere ilk görüşlerin sunulması için bir açıklama hazırlandığına işaret edilen açıklamada, 26 Eylül'deki depremin orta büyüklükte olduğu hatırlatıldı. 
 
Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından elde edilen ilk veriler ışığında depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) Kumburgaz bölümünün batı ucunda meydana geldiğinin anlaşıldığına işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
 
 
"Söz konusu depreme ve artçılarına ait ilksel çözümler, deprem sırasındaki hareketin yanal bileşenli olduğunu göstermiştir. KAFZ'ın Kumburgaz bölümünün uzun zamandır büyük bir depremle kırılmadığı ve güncel deprem aktivitesi açısından suskun olduğu bilinmektedir. Son deprem sonrası geometrisi daha net hale gelen bu fay bölümünün, boyutları göz önüne alındığında, 7'den büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir. Mevcut teknik bilgi birikimiyle depremlerin oluş zamanının yönetilebilir bir hassasiyette ve güvenilir şekilde belirlenmesi bugün için mümkün değildir. Bu hususlara yönelik yapılan değerlendirmeler toplumu yanlış yönlendirebilmektedir."
 
Yapısal tasarım ve zemin koşullarının deprem sonrası hasarda belirleyici rol üstlendiğine vurgu yapılan açıklamada, "Yapıların ve temel sistemlerinin, olası bir depremde hasar riskinin disiplinler arası bir yaklaşımla hassas olarak belirlenmesi ve iyileştirici önlemlerin ivedilikle alınması önceliğimiz olmalıdır." denildi.