2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

İstanbul'u sağanak vurdu! Metroları su bastı, araçlar suya gömüldü

İstanbul'un birçok bölgesinde etkili olan şiddetli yağış sonrasında metroları su bastı, araçlar suya gömüldü. İstanbul Valisi Davut Gül, su baskını dolayısıyla evleri kullanılmayacak durumda olanlarla su basma riski olan vatandaşların 112'yi aradıkları takdirde kamu tesislerinde misafir edileceğini bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, 'Hayatını kaybedenlerin sayısı 2 olup olaydan etkilenenlerin sayısı 12'ye çıktı. Taşkından etkilenen kişiler ambulanslarımızla hastanelere nakledilmiştir.' açıklamasında bulundu. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Küçükçekmece ve Başakşehir'de meydana gelen selde yaşanan ölümlere ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirdi.

AA5 Eylül 2023 Salı 21:44 - Güncelleme:

Kentin kuzey bölgesinde başlayan yağış, Arnavutköy ve Başakşehir'de şiddetini artırdı. Sağanak nedeniyle yollarda su birikintileri oluşurken araçlar ilerlemekte güçlük çekti.

Birçok ev ve iş yerlerinde su baskını ihbarları üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Bölgeye, diğer ilçelerden de itfaiye araçları gönderildi.

Yağış nedeniyle yollarda araçlar mahsur kaldı. İlerleyemeyen bazı sürücüler, emniyet şeridinde beklerken, bazı vatandaşlar araçlarını iterek kurtarmaya çalıştı.

TEM Otoyolu Mahmutbey mevkisinde de yağış nedeniyle bazı sürücüler yolda güçlükle ilerledi.

İstanbul Havalimanı yolunda yağış nedeniyle su birikintileri oluşurken araçlar zorlukla hareket etti.

Anadolu Yakası'nda Beykoz, Kadıköy, Sultanbeyli ve Üsküdar'da, Avrupa Yakası'nda ise Bahçelievler, Kağıthane, Beylikdüzü'nde çakan şimşekler dikkati çekti.

İSTANBUL VALİSİ GÜL: VATANDAŞLAR KAMU TESİSLERİNDE MİSAFİR EDİLECEKTİR

İstanbul Valisi Gül, "Su baskını dolayısıyla evleri kullanılmayacak durumda olanlarla su basma riski olan hemşehrilerimiz 112'yi aradıkları takdirde kamu tesislerinde misafir edilecektir. Geçmiş olsun İstanbul..." ifadelerini kullandı.

BAŞKAN KARTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "Kuvvetli yağış nedeniyle Başakşehir Millet Kıraathanemizde yaşanan su baskını sonrasında tüm vatandaşlarımız tahliye edilmiştir. Belediyemizde misafir ettiğimiz komşularımız, servislerimizle evlerine bırakılacaktır. Ekiplerimizin ilçe genelindeki çalışmaları devam ediyor. " ifadelerini kullandı.

Basın Ekspres Yolu'nda suda kalan aracın içindekiler camlardan dışarı çıkarak yardım gelmesini bekledi.

VALİ GÜL VATANDAŞLARI UYARDI

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Arnavutköy ve Başakşehir başta olmak üzere İstanbul'un farklı semtlerinde kuvvetli yağış olduğunu belirterek su baskınlarına karşı dikkatli olunmasını istedi. Vali Gül ayrıca, motosiklet gibi ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundu.

Metro İstanbul sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise "M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metro Hattı'mızda yoğun yağış nedeniyle yolcularımızın güvenliği için Turgut Özal ve Siteler istasyonlarımız kapatılmıştır." denildi.

METROYU SU BASTI

Yaşanan sağanak sonrası Başakşehir metrosunu su bastı. Vatandaşlar güçlükle ilerlerken o anlar da telefon kameralarına işte böyle yansıdı:

KÜÇÜKÇEKMECE'DE BİR KİŞİ BODRUM KATTA SEL SULARINDA MAHSUR KALARAK ÖLDÜ

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde yabancı uyruklu bir kişi, bodrum katta sel sularında mahsur kalarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Mehmet Akif Mahallesi Engin Sokak'ta bodrum katta yaşayan yabancı uyruklu bir şahıs, sel sularında mahsur kalarak hayatını kaybetti. Şahsın cenazesi, ambulansla hastaneye gönderildi.

HALKALI GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ'NDE KURTARMA OPERASYONU

Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'ndeki Halkalı Gümrük Müdürlüğü yerleşkesinin sahil tarafı da taşkınlar nedeniyle su altında kaldı.

Bölgedeki bir kafe ve restoranda çalışanlar ile buradaki müşterilerin ve Halkalı Gümrük Müdürlüğünde farklı noktalarda mahsur kalanlar olduğu öğrenildi. Mahsur kalanların bir kısmı, restoranın ve müdürlüğün çatısına çıktı.

İtfaiye ekipleri ve bazı Gümrük Müdürlüğü çalışanlarının suda telefon ışığıyla arama yaparak mahsur kalanları kurtarmaya çalıştığı görüldü. Öte yandan itfaiyenin, yardım edilmesi yönünde sesler geldiğini duyduğu bölgelere yönelerek de aramalarını sürdürdüğü gözlendi.

Polis ekipleri ise burada bekleyen kalabalığı dağılmaları yönünde uyardı.

Bu arada, itfaiye erleri çatılara çıkan ya da su birikintisinin yoğun olmadığı alanlara geçen vatandaşlarla telefonla görüştü. Ekipler, bu kişilere güvenli bölgeden ayrılmamalarını, botların alana geleceğini ve onları kurtaracaklarını söyledi.

Ardından bölgeye gelen botlar aracılığıyla mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Mahsur kalanlardan 3'ü çocuk 69 kişi bot ve iş makinesiyle kurtarılarak güvenli alana alındı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA: GELİŞMELERE KARŞI GÖREV BAŞINDAYIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'un bazı bölgelerinde etkili olan sağanağın ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Koca, İstanbul'un bazı bölgelerinde etkili olan sağanağın ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Bakan Koca, "İstanbul'da etkili olan yoğun yağış sebebiyle meydana gelen su taşkını olayında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 olup olaydan etkilenenlerin sayısı 12'ye çıktı. Taşkından etkilenen kişiler ambulanslarımızla hastanelere nakledilmiştir." ifadelerini kullandı.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde hasta kabulünün sürdüğünü ve Başakşehir Devlet Hastanesi Acil Servisine ayaktan hasta kabul edildiğini belirten Koca, olayla ilgili 70 ambulans, 10 UMKE timi ve 240 sağlık çalışanı görevlendirmesi yapıldığını kaydetti.

SU BASAN EVİ VİDANJÖRLE TAHLİYE ETTİLER

Arnavutköy Necip Fazıl Caddesi'nde bulunan giriş kattaki bir evi yoğun yağıştan dolayı sel bastı. Evin içinde yaşlı bir kadın mahsur kaldı. Durumu fark eden gelini yaşlı kadını evden çıkarırken, torunu ise vidanjör ile yardıma koştu. Olay yerine gelen oğlu, kullanılamaz hale gelen evi tahliye etti.

Sabaha kadar çalışacaklarını ifade eden yaşlı kadının torunu olan Mevlüt Gülmez, "Ben aslında farkında değildim. Sel olunca annem beni aradı. Annem vidanjör var mı diye sordu. Fakat şantiyenin giriş çıkışları kapanmıştı. Zor gelebildik. Aradan 2 saat geçtikten sonra duvarı kırdık. Evdeki suyu o şekilde tahliye edebildik. Sabaha kadar çalışacağız" dedi.

BAŞAKŞEHİR'DE BİR AVM'Yİ SU BASTI

Başakşehir'de etkili olan sağanak yağış nedeniyle ilçe olumsuz etkilendi. Birçok sokak, cadde ve işyerini su bastı. Su basan yerlerden biri de AVM oldu. Alışveriş merkezinin içi suyla dolarken otoparka giriş alanı adeta göle döndü. Bazı vatandaşlar AVM'de mahsur kalırken o anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

EYÜPSULTAN'DA SU BASAN AHIRDA 4 BÜYÜKBAŞ HAYVAN TELEF OLDU

Eyüpsultan'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle 100'e yakın büyükbaş hayvanın olduğu ahır, sular altında kaldı. Yaklaşık 1 metre yüksekliğe çıkan su baskınında, ahırda bulunan 4 büyükbaş hayvan telef oldu.

Eyüpsultan'da da etkili olan sağanak yağış nedeniyle, Pirinççi Köyü'nde bulunan 100'e yakın büyükbaş hayvanın olduğu bir çiftlikte su baskını yaşandı. Su yüksekliğinin yaklaşık bir metreye çıktığı çiftlikte hayvanlar suların içinde kaldı. İhbar üzerine olay yerine jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri uzun süre su tahliyesi yaptı. Yapılan su tahliyesinin ardından çiftlikte bulunan 100'e yakın büyükbaş hayvandan 4'ü yaşanan su baskınında telef oldu. Öte yandan çiftlikte sağ kalan hayvanlar tahliye edilirken çiftlikte maddi hasar meydana geldi.

KÜÇÜKÇEKMECE VE BAŞAKŞEHİR'DE SELDE ÖLÜMLERE İLİŞKİN SORUŞTURMA

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, yoğun yağış nedeniyle Küçükçekmece ve Başakşehir'de etkili olan sel felaketinde meydana gelen ölüm olaylarıyla ilgili 3 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiği ve derhal soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilendi.

BAKAN YERLİKAYA: EKİPLERİMİZ GECE BOYUNCA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da meydana gelen sel ve su baskınları nedeniyle ekiplerin gece boyunca çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul'da meydana gelen sel ve su baskınları nedeniyle Arnavutköy Kaymakamlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nde olduğunu belirtti.

Yerlikaya, "Ekiplerimiz gece boyunca çalışmalarına devam edecek. Yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden 2 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

FAHRETTİN ALTUN: DEVLETİMİZ TEYAKKUZ HALİNDEDİR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sel ve su baskınları konusunda resmi kurumların bilgilendirmelerinin takip edilmesinin ve dezenformatif içeriklere itibar edilmemesinin önem arz ettiğini bildirdi.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul ve Kırklareli'nde meydana gelen selden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti, vefat edenlere de Allah'tan rahmet diledi.

Devletin teyakkuz halinde olduğunu belirten Altun, "İlgili tüm kurumlarımız çalışmalarını yürütmektedir. Ani sel ve su baskınları konusunda valiliklerimiz ve AFAD başta olmak üzere resmi kurumlarımızın bilgilendirmelerinin takip edilmesi, dezenformatif içeriklere itibar edilmemesi önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA, SELDEN ETKİLENEN ARNAVUTKÖY'DE KONUŞTU:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Arnavutköy'de 291 konut, Başakşehir'de 131 konut ve 650 iş yeri, Küçükçekmece'de 98 konut ve 13 iş yeri, Sultangazi'de 10 konut ve Eyüpsultan'da 30 konutun yaşanan selden etkilendiğini açıkladı.

Arnavutköy Kaymakamlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nde konuşan Yerlikaya, dün akşam saat 21.00 sıralarında Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece, Sultangazi, Eyüpsultan'ın bir kısmında sağanak yağışın etkili olduğunu, Arnavutköy ve Başakşehir'de metrekareye 125 kilogram yağmur yağdığını belirtti.

Kısa zamanda bu kadar büyük miktarda yağmurun derelerin de taşması sonucunda iş yerlerinin ve evlerin düşük kot denilen bodrum kesimlerinde su baskınlarına sebep olduğunu ifade eden Yerlikaya, "Üzülerek ifade etmemiz gerekir ki, biri yabancı uyruklu olmak üzere Başakşehir'de bir vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Yabancı uyruklu vatandaş Küçükçekmece ilçemizde. Biz başsağlığı diliyoruz. Allah rahmet eylesin diyoruz. Beş yaralımız var. Az önce İl Sağlık Müdürü'nden tekrar son durumlarını sorduk. Hayati tehlikeleri olmadığını, üçünün hemen ayakta tedavi olarak taburcu olduklarını, diğerlerinin de yatarak tedavi olduklarını söylediler." diye konuştu.

Yerlikaya, selin yaşandığı ilçelerle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Arnavutköy ilçemizde Belediye Başkanı'mız 291 konutun su baskınından etkilendiğini, şu ana kadar yüzde 70'ini bunların tahliye ettiklerini söyledi. Başakşehir'de Belediye Başkanı'mız Yasin Bey'le görüştük, 650 iş yeri, 131 evin su basmasından etkilendiğini söyledi. Küçükçekmece'de 98 konut, 13 iş yerinin, Sultangazi'de 10 konut, Eyüp ilçemizde de 30 konutun su basmasından olumsuz etkilendiği söylendi."

- ZARAR TESPİTİ ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

İstanbul Valisi Davut Gül'ün koordinasyonunda, emniyet, jandarma, AFAD, İSKİ, itfaiye ve ilçe belediyelerinin motopomplar, vidanjörler ve su boşaltmayla ilgili araçlarıyla suların tahliyesinin sabaha kadar kesintisiz devam edeceğini aktaran Yerlikaya, sabah Valiliğin koordinasyonunda zarar tespitiyle ilgili çalışmalara başlayacaklarını bildirdi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, 112'ye gelen tüm çağrıların her birini cevaplandırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Kalacak yerle ilgili bir Arnavutköy'de müracaat olmadı. Başakşehir'de de olmadığını biliyoruz. İstanbullu hemşehrilerimize geçmiş olsun diyorum. Vefatlar için çok büyük üzüntü duyuyoruz. Allah'tan rahmet diliyoruz. Yakınlarına sabırlar diliyoruz. Tekrarından İstanbul'umuzu, ülkemizi Cenabıallah korusun diyoruz. Şunu söylememiz lazım. Tabii bu iklim değişikliği öyle bir değişiklik haline geldi ki bir ilçede 40 mahalle var. Mahallenin üçünde bir saat içerisinde 120 kilogramlık bir yağış, çok kısa süre içerisinde, hemen yüz metre ilerisindeki mahallede hiçbir şey yok. Bunu şunun için söylemek istiyorum kıymetli hemşehrilerime, lütfen Meteorolojiden yapılan uyarılara, bu sarı ve turuncu kot uyarılarına, hatta 'şu saat, şu vakitlerde olması muhtemel' diye bizi uyaran hatırlatmalara lütfen dikkat edin. Canımız yanmasın. Tedbir, tedbir, tedbir diyoruz. Valiliğimiz, AFAD, Meteoroloji, medyamız her fırsatta şehirlerimize, hemşehrilerimize bu ikazları yapıyoruz. Lütfen bu ikazlara uyalım diyorum."