4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

İşte 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan kararı

Meclis Komisyonu 4 eski Bakanı Yüce Divan'a göndermeme kararı aldı.. Komisyon 5'e karşı 9 oyla Yüce Divan'a sevke gerek görmedi.

AA5 Ocak 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:

Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ile Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilmemesine karar verdi.

Soruşturma Komisyonu Başkanı AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından alınan kararı basın mensuplarına açıkladı. Köylü, Komisyon'un 5'a karşı 9 oyla eski bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesine karar verdiğini bildirdi.

Köylü, "Gerekçelerini, kararımızda yazacağız. Her Bakan ve her suçla ilgili olarak üyeler görüşlerini tek tek belirtti. Sonuç itibarıyla bu şekilde bir karar ortaya çıktı. Herkes, her Bakan ve isnat edilen fiilleriyle ilgili görüşünü söyledi. Ona göre oylama yapıldı" dedi.

Bir gazetecinin "Üzerinizde baskı hissettiniz mi?" sorusuna Köylü, " Ne baskısı? Yukarısı serbest..." derken, "Manşetler atıldı, ilanlar verildi" sözlerine, "Ben sadece şunu söyledim; Çift taraflı havan atışları yapılıyor. Bu taraftan atılıyor böyle gidiyor, oradan atılıyor böyle gidiyor. Biz aşağıdayız, o havan atışları bize sirayet etmiyor. Ne demek istediğimi anladınız mı?" karşılığını verdi.

Bundan sonraki süreçle ilgili sorulara karşılık Köylü, 9 Ocak'a kadar raporlarını TBMM Başkanlığı'na sunmaları gerektiğini hatırlatarak, raporun TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi.

Şahsi kanaatinin sorulması üzerine Köylü, "Ben şu anda hiç şahsi değerlendirme yapmıyorum. Gerekçelerini gerekçeli kararımızda belirteceğiz. Ayın 9'unda en geç vereceğiz. O zaman herkes gerekçesini orada görür, okur. Biz ayın 9'una kadar gerekçeli kararımıza göndereceğiz, muhalefet de muhalefet şerhini o zaman kadar verecek. Meclis Başkanlığı bunu 10 gün içinde bastıracak. Genel Kurul da 10 gün içinde bunu oylayacak" dedi.

Köylü, "Yüce Divan'a göndermeme kararınızdaki temel çıkışınız nedir?" sorusuna, "Bu bir iki kelime, beş cümle ile söylenecek bir şey değil. Gerekçesi çok. Bunun kararın gerekçesinde sayfalarca vardır" diye konuştu.

-"Vicdanen rahatsız olacağım bir şeye mi karar vereceğimi düşünüyorsunuz"

Gazetecilerin "Üzerinizde baskı hissettiniz mi?" sorularına "Ne baskısı, kim baskı yapar? Öyle şey mi olur? Yok canım. Ne baskısı olacak. Kararın gerekçesini okuduğunuz zaman anlayacaksınız ne olduğunu" diyen Köylü, "vicdanen rahat mısınız?" sorusuna , "Evet. Vicdanen rahatsız olacağım bir şeye mi karar vereceğimi düşünüyorsunuz" dedi.

Köylü, en uzun tartışmanın hangi bakan üzerinde olduğu sorusuna, "Boşver onu. Herkes her istediğini söyledi. Öyle tartışma diye bir şey yok. Herkes rahat rahat görüşünü açıkladı, görüşünün sonunda oyunu açıkladı. Bu şekilde tamamladık. Sırayla herkes ben oyumu şu şekilde kullanıyorum dedi. Sonunda topladık. 9-5 çıktı. Gizli oylama değildi. Muhalefet şerhini nasıl yazacaklar? Burada gizli olmaz. Oylama açık. Genel Kurul'da gizli oylama olur" diye konuştu.

Oylamanın nasıl yapıldığı sorularına Köylü, "Her iddia, her isim tartışıldı. Herkes, her iddia ve her isimle ilgili görüşlerini söyledi ve ona göre oyunu belirtti" dedi.

Köylü, "Bir Bakan ile ilgili dört iddia olduğunu varsayarsak, ayrı ayrı mı oylandı?" sorusuna, "Dördü de ayrı ayrı değerlendirilerek oy kullanıldı. Şuna evet, şuna hayır şeklinde değil, ben 'şu şu fiillerini birlikte değerlendiriyorum, sonunda şu oyu kullanıyorum' dedi. Her bir bakan için oylamada sonuç 9-5 çıktı" diye konuştu.

 
KRİTİK OYLAMA GİZLİ OTURUMLA YAPILDI
 
TBMM'de dört eski bakan hakkındaki soruşturma komisyonu toplantısı saat 14.00'de başlamıştı.
Meclis Soruşturma Komisyonu'ndaki kritik oylama gizli oturumla yapıldı. Komisyonun bulunduğu salonun olduğu koridora komisyon üyelerinden başka kimse alınmadı.
 
MECLİS SORUŞTURMASI NASIL İŞLİYOR?
 
Anayasanın 100. maddesine göre; Başbakan veya bakanlar hakkında, TBMM üye tamsayısının en az onda birinin (55) vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebiliyor. Meclis, bu istemi en geç bir ay içinde görüşerek gizli oyla karara bağlıyor.
 
Soruşturma kararı verilirse, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılıyor.
 
Komisyon, raporunu 2 ayda Meclis'e sunuyor. Buna 2 ay ek süre verilebiliyor. Rapor TBMM Başkanlığı'na sunulduktan sonraki 10 gün içinde dağıtılıyor. Sonraki 10 gün içinde ise görüşülüyor.
 
Yüce Divan'a sevk kararı, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınıyor.