26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İzmir'deki büyük depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 39'a yükseldi

İzmir'de dün saat 14.51'de meydana gelen merkez üssü Ege Denizi Seferihisar açıkları olan 6.6 büyüklüğündeki depremde can kaybı 39'a yükseldi. Deprem sonrasında, büyüklüğü 4'ün üzerinde 40 olan, 658 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi.

Ajanslar31 Ekim 2020 Cumartesi 09:47 - Güncelleme:
İzmir'deki büyük depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 39'a yükseldi

İzmir ve çevresi dün saat 14.51'de 6,6'lık depremle sallandı.

Vatandaşlar, panik içerisinde ev ve iş yerlerinden dışarı çıkarken, bir süre sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin merkez üssünü Ege Denizi’nde İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17,26 kilometre açığı olarak açıkladı.

BİRÇOK İLDE HİSSEDİLDİ

Deprem İzmir’in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedildi. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü, 6,8 olarak açıkladı.

SAĞLIK BAKANI KOCA, İZMİR'DEKİ DEPREME İLİŞKİN SON DURUMU PAYLAŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'deki deprem sonrası hayatını kaybedenlerin sayısının 36'ya yükseldiğini, servislerde yatan 243 hastanın bulunduğunu söyledi.

Koca, Ege Üniversitesi Hastanesinde tedavileri devam eden hastaları ziyaretinin ardından gazetecilere son durumla ilgili bilgi verdi.

Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, vefat edenlerin yakınlarına sabır dileyen Koca, hastanelerde yatan hastaları ziyaret ederek yapılan uygulamaları yerinde görmek istediklerini belirtti.

AFAD'DAN UYARI

AFAD'dan yapılan uyarıda, "İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir" denildi.

AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı, İzmir Seferihisar'da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 28 kişinin yaşamını yitirdiğini, toplam 885 kişinin yaralandığını açıkladı. İzmir'de arama kurtarma çalışması yürütülen 17 binadan 9'unda çalışmaların tamamlandığı; 8 binada çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre; dün saat 14.51'de Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından 37'sinin büyüklüğü 4'ün üzerinde 40 olan, 658 artçı sarsıntı yaşandı. SAKOM'dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 28 kişi hayatını kaybetti, İzmir'de 743, Manisa’da 5, Balıkesir’de 2 ve Aydın'da 54 kişi olmak üzere toplam 885 kişi yaralandı. İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 9’unda çalışmalar tamamlanırken, kalan 8 binada çalışmalar sürdürülüyor.

4 BİN 995 PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ

Bölgede devam eden arama kurtarma çalışmaları için AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden 4 bin 995 personel, 20 arama kurtarma köpeği ile 683 araç görevlendirildi. Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam ederken, Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları da yürütülüyor. Deprem sonrasında, 40 AFAD İl/Birlik müdürlüğünden arama kurtarma personeli bölgeye sevk edildi. Genelkurmay Başkanlığı’na ait 7 kargo uçağı ile personel ve araç sevkiyatı yapılırken, JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekiplerinin de bölgeye sevk edildiği bildirildi.

20 TEKNE KURTARILDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı da arama kurtarma çalışmalarına 116 personel, 11 sahil güvenlik botu, 3 helikopter ve 1 dalış timi ile katıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan alınan bilgiye göre depremde 9 tekne battı, 20 tekne Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı, 21 tekne ise karaya oturdu. Sahil Güvenlik Komutanlığınca kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

BARINMA VE BESLENME İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye AFAD tarafından 960 çadır, 6 genel maksat çadırı, 4 bin 500 battaniye, 3 bin 672 yatak, 3 bin yastık ve 3 bin çarşaf seti; Türk Kızılay tarafından 2 bin 49 çadır, 51 genel maksat çadırı, 6 bin 888 yatak, 16 bin 50 battaniye ve 2 bin 657 mutfak seti sevk edildi. Ayrıca Türk Kızılay tarafından 112 personel, 137 gönüllü, 27 araç, 5 ikram aracı, 5 mobil mutfak ve 64 bin 345 malzeme (ikram ve içecek) bölgeye gönderildi.

PSİKOSOSYAL ÇALIŞMA GRUPLARI SAHADA

Bölgede hasar tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 325 ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 95 personel olmak üzere toplam 420 personel görevlendirilirken, psikososyal çalışma grubundan 95 personelin 23 araç ile deprem bölgesindeki çalışmalarına başladığı kaydedildi. Ayrıca 2 mobil sosyal hizmet aracının bölgeye sevk edildiği belirtildi. Kızılay halk sağlığı ve psikososyal destek ekipleri tarafından dağıtılmak üzere bölgeye, 114 bin 460 maske ve 5 bin dezenfektan sevk edildiği bildirildi.

4 İSTASYON KURULDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir, Muğla ve Aydın'da toplam 87 sahada enerji ve 73 sahada ise servis kesintisi bulunduğuna dikkat çekilerek, "Kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır. Bölgeye toplam 34 mobil baz istasyonu sevk edilmiş olup, ihtiyaç duyulan 4 istasyonun kurulumu tamamlanmıştır" denildi.

8 MİLYON TL ACİL YARDIM ÖDENEĞİ GÖNDERİLDİ

Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3 milyon TL, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildiği, Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda, tüm çalışma gruplarının 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyetlerini yürüttüğü kaydedildi.

5 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI DEPREM

AFAD, en son saat 08:31'de Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 5 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldiğini açıkladı. 

"6 BİN 49 PRSONEL GÖREV YAPIYOR"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, saat 03.00 itibarıyla İzmir'de arama, kurtarma, sağlık, psikososyal destek ve insani yardım için toplam 6 bin 49 personel ile 836 araç ve 20 arama köpeği görev yapmaya başladı.

Deprem bölgesine 3 bin 66 çadır, 34 mobil baz istasyonu, 26 bin 130 battaniye, 10 bin 560 yatak, 6 bin yastık çarşaf seti, 5 mobil mutfak, 5 ikram aracı, 2 mobil sosyal hizmet aracı ve 164 bin 938 malzeme (ikram ve içecek) ulaştırıldı.

Ayrıca bölgeye 3 mobil koordinasyon tırı, 7 askeri kargo uçağı, 1 insansız hava aracı (İHA), 11 Sahil Güvenlik botu, 6 helikopter, 1 dalış timi, 292 emniyet personeli sevk edildi.

BAŞKAN ERDOĞAN İZMİR'DE

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu an itibarıyla 39 vefatımız var, 885 yaralımız var. Bunlardan 667'si taburcu olmuş vaziyette." dedi.

Erdoğan, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezinde brifing aldıktan sonra depremin ardından yapılan çalışmalar ve son duruma ilişkin açıklama yaptı.

Seferihisar ilçesinde dün saat 14.51 itibarıyla merkez üssü Ege Denizi 17,26 kilometre açıklarında 6,6 şiddetinde bir deprem yaşandığını anımsatan Erdoğan, "Bu deprem neticesinde şu an itibarıyla 37 vefatımız var, 885 yaralımız var. Bunlardan 667'si taburcu olmuş vaziyette. 218 vatandaşımızın şu anda tedavisi devam ediyor. 8 yoğun bakım var, bunların içinde 3 tane ağır hastamız var ve şu ana kadar enkazdan kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı 103." bilgisini verdi.

Bütün bu süreci başta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay olmak üzere bakanlar, kurum yöneticileri ile Kızılay ve AFAD gibi kurumların takip ettiğini aktaran Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun rahatsızlığı nedeniyle bakan yardımcısının görev aldığını aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İzmir Valimiz, süreci sürekli benimle de irtibat halinde koordine etti. Belediye Başkanımız aynı şekilde bu sürecin içerisinde o da yer aldı." dedi.

Erdoğan, Binali Yıldırım ve diğer İzmir milletvekillerinin de süreci yakından takip ettiğini, AK Parti Genel Başkan Yardımcılarının da enkazların olduğu bölgelerde görev aldıklarını söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yurt dışında bulunması nedeniyle sürecin içerisinde yer alamadığını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in de burada olduğunu belirten Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığına ait 7 kargo uçağının burada görev icra ettiğini, personel ve araçların sevkiyatına devam edildiğini bildirdi.

AFAD'ın Sakarya, Bursa ve Afyonkarahisar'dan birer adet olmak üzere 3 mobil koordinasyon aracıyla burada görev yürüttüğünü dile getiren Erdoğan, "Bölgeye toplam 35 adet mobil baz istasyonu sevk edilmiş olup, 25 adeti burada kurulmuş durumda. Yani bu noktada da herhangi bir sıkıntı söz konusu olmadı. Bütün bunların yanında 24 milyon şu ana kadar ödenek gönderdik ki ihtiyaca göre Valimizin koordinesinde yapılacak taleple bakanlarımızın yapacağı taleple bunun sürekli olarak devamı söz konusu." ifadelerini kullandı.

Burada yoğun şekilde rezerv alan temini çalışmalarının yürütüldüğü bilgisini veren Erdoğan, "Bu rezerv alan çalışmalarıyla birlikte de süratle enkaz kaldırma çalışmalarımız devam edecek. Enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ederken bir taraftan da nerede rezerv alan var, bu çalışmaları yapıp bu rezerv alanlara göre de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız buralarda hemen süratle adımları atacak. Elazığ ve Malatya deneyimini aynen burada da inşallah değerlendireceğiz." diye konuştu.

Erdoğan, rezerv alanlarla birlikte hemen enkazların kaldırılacağını, ardından inşaat çalışmalarına başlanacağını ifade ederek, "Süratle inşallah en kısa zamanda bu inşaat çalışmaları ile birlikte bu enkazda evleri yıkılan vatandaşlarımız için en kısa sürede bu evler yapılıp, vatandaşlarımızın da buralara taşınmasını inşallah sağlamış olacağız." dedi.

Ancak bu süre içerisinde değişik yerlerde kiralık ev bulan vatandaşlara kiraları ödenerek, oralara yerleşmelerini sağlayacaklarını aktaran Erdoğan, halkın zarar gören eşyalarının bedellerinin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca ödenerek, vatandaşlara en ufak bir sıkıntı yaşatılmayacağını belirtti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunu Elazığ'da da yaptık, Malatya'da da yaptık, bu tür depremlerin olduğu yerlerde bunların hepsini yaptık. Burada da aynı şekilde bunu yapmak suretiyle bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kaldı ki bunların dışında elimizde konteynırlarımız var. Bu konteynırları da uygun olan yerlere yerleştirmek suretiyle vatandaşlarımızın buralarda, bu konteynırlarda yaşam imkanını da sağlamak suretiyle adımlar atabiliriz. Bu konu ile ilgili aynı şekilde hazırlıklarımız var ve burada da bir tereddüdümüz söz konusu değil. Gerek AFAD, gerek Kızılay her türlü yemek ihtiyacını, vesairesini zaten karşılama imkanına da sahip. Burada hamdolsun havalar şu anda güzel o da bizim için ayrı bir avantaj bu imkanı da gayet iyi bir şekilde değerlendirerek bu süreci işleteceğiz."

- "YURTLARIMIZDA AİLELERİ MİSAFİR EDECEK İMKANLARIMIZ DA VAR"

İzmir'de bir hafta süreyle eğitim öğretime ara verilmesi kararı alındığını, konuyla ilgili gereken açıklamayı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yaptığını anımsatan Erdoğan, yaşanan artçı depremlere de işaret ederek, sonrasında durumun ne olacağına ilişkin "Bir hafta sonra Milli Eğitim Bakanlığımız gerekli değerlendirmesini yapmak suretiyle eğer uzatmak gerekirse uzatılabilir, 'gerek yok eğitime devam edelim' denirse eğitime devam ederiz." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurtlarımız var, bu yurtlarımızda yoğun bir şekilde aileleri misafir edecek imkanlarımız da var. Bu konuda da vatandaşlarımızın, 'Biz bu öğrenci yurtlarında kalabiliriz' demeleri halinde Valilik, AFAD koordinesinde buralarda da kendilerini misafir etme imkanımız var. Burada bol miktarda yurt kapasitemiz var. Bu konuda da bir sıkıntı söz konusu değil. Şu anda 3 bin kadar çadırı Kızılay ve AFAD İzmir'e getirdi, bunlar şu an hazır vaziyette. Bir kısım vatandaşlarımız zaten bu çadırlarda kalıyorlar ve bu çadırlarla birlikte de ciddi bir sıkıntıyı da aşmış bulunuyoruz."

- "88 ÜLKEDEN GEÇMİŞ OLSUN MESAJLARI, TELEFONLARI GELDİ"

Deprem sonrasında farklı ülkelerin liderlerinin kendisini aradığını, bazılarıyla bizzat telefonda görüştüğünü, bazılarından alınan telgraflara Cumhurbaşkanlığı olarak cevap verildiğini anlatan Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Pakistan Başbakanı İmran Han, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Katar Emiri Şeyh Temim al-Sani'nin geçmiş olsun dileklerini ilettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun yanında 88 ülkeden geçmiş olsun mesajları, telefonları geldi. Hepsine de şahsım, tüm heyetim, milletim adına çok teşekkür ediyorum. Sağolsunlar, varolsunlar." ifadesini kullandı.

Depremde vefat eden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyen Erdoğan, açıklamalarının ardından incelemelerde bulunmak üzere çalışmaların yürütüldüğü enkaz alanına geçti.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da eşlik etti.

24 MİLYON LİRA ÖDENEK GÖNDERİLDİ

Başkan Erdoğan, deprem bölgesine şu ana kadar 24 milyon lira ödenek gönderildiğini, ihtiyaca göre bunun devam edeceğini söyledi