29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Kınamayı bırak gereğini yap

Washington’ın harf oyunuyla kamufle ettiği PYD/SDG’nin terör örgütü PKK olduğu Rakka’da ortaya çıktı. Artık ABD ‘teröre destek veren ülke’ olmadığını ispatlamak zorunda.

DIŞ HABERLER SERVİSİ 22 Ekim 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kınamayı bırak gereğini yap

Turiye’nin Rakka kentinin yapılan anlaşma ile DEAŞ’tan alınmasının ardından operasyona katılan terör örgütü PKK/PYD unsurlarının ‘sözde zaferi kutlamak’ adına Naim Meydanı’nda açtığı PKK elebaşı Öcalan’ın posteri, bir kez daha ABD’nin teröre verdiği desteği açığa çıkardı. Poster skandalı sonrası Washington kanadından Pentagon sözcüsü Dana White ve DEAŞ koalisyonun sözcüsü Ryan Dillon aracılığıyla yapılan açıklamalarda yine PYD’nin isim değiştirmiş hali olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile teröristler arasında farklılık olduğu vurgulanırken, dün – temsil düzeyi daha düşük olan – ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tatmin etmeyen bir cevaba imza attı.

‘SAYGIYI HAK ETMİYOR’

Elçilikten yapılan açıklamada bombalamalarla harabeye dönüşen Rakka’nın DEAŞ’la masaya oturularak ele geçirilmesi bir ‘zafer’ olarak nitelendirildi. Posteri Naim Meydanı’na açılan Öcalan için  “saygı görmeye değer bir şahsiyet değil” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, ABD hükümetinin terörizme karşı savaşta ve bölgesel istikrarın artırılmasında Türkiye ile yakın çalışmakta olduğu kaydedildi. 

PYD BİLDİĞİNİ OKUYOR

Pentagon’un binlerce TIR’lık maddi desteğine mahzar olan PYD ise dün, koalisyonun ve SDG liderliğinin de karşı olduğunu altını çizerek Rakka’da Öcalan’ın posterlerinin sergilenmesini onaylamadıklarını belirten Dillon’ı ters köşeye yatırdı. 

Poster tartışması üzerine açıklama yapan terör örgütü PYD, Öcalan’ı ‘özgürlük savaşçısı’ olarak gördüklerini ifade etti. Böylece Avrupa ile ABD’de düzenlenen terör saldırılarının planlandığı yer olan Rakka’yı temizlemek ve Suriye’nin kuzeyinde onlarca üsse sahip olmak için Pentagon’un PKK’lı teröristlerle yaptığı iş birliği bir kez daha gün yüzüne çıktı.

DESTEKTEN EMİNLER

Türkiye’nin tepkileri sonrası apar topar Naim Meydanı’ndaki afişleri indirmek zorunda kalan Pentagon, SDG’nin önceki gün sözde zafer için yaptığı basın açıklaması ile durumu telafi etmeye çalıştı. Arap nüfusun baskın olduğu kenti yönetemeyeceğinin bilincinde olan SDG bölgeyi ‘sivil idareye teslim edeceklerini’ ifade ederek dünyaya ‘demokratik’ gözükme gayretine giren, üyelerinin kolundaki ‘Öcalan arması’nı çıkarma lüzumu bile görmedi. Zira Ankara’nın tepkisini çektiği için Washington’ın tavsiyesiyle SDG ismini kullanmaya başlayan PKK/PYD’liler kendilerini gizleme ihtiyacı hissetmiyor. Suriye’de Washington yönetimine onlarca üs tahsis eden PKK, ABD’nin terörle mücadelenin gereğini yapmayacağından emin.

Trump: Suriye’de yeni bir evreye geçeceğiz

 Rakka’yı bir terör örgütünden alıp diğerine teslim eden ABD Başkanı Donald Trump, SDG (PKK/PYD) ve Suriye’de DEAŞ’a karşı savaşan müttefiklerinin Rakka’yı başarılı bir şekilde geri aldığını söyledi. Trump, “Yakında yeni bir evreye geçerek Suriye’deki tansiyonu düşürmek için yerel güçleri destekleyeceğiz ve kalıcı barış için,  terör güçlerinin geri dönerek ortak güvenliği tehdit etmesine son vereceğiz” ifadesini kullandı.

‘Pentagon müttefikse gereğini yapmalı’ 

Rakka’da PKK elebaşı Öcalan’ın posterini arkasına alarak sözde zaferini kutlayan teröristleri Washington-Ankara hattında yarattığı gerginliği değerlendiren uzmanlar, Pentagon’un müttefikliğin gereği olarak terörle mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi. Konu hakkında Star’a konuşan Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Köni, “Eğer ABD Türkiye’ye gerçekten önem veriyorsa kınamak yerine böyle bir harekete girişir” dedi. “ABD’de şöyle düşünüyorlar: Türkiye, Rusya ve Çin ile birlikte hareket edemez. Çünkü Türkiye Kırım’ın Rusya tarafından ilhakını tanımıyor ve Çin’deki Müslümanların da hakkını savunuyor” ifadelerini kullanan Köni, bu nedenle Pentagon’un kınama açıklamasının ötesine geçemeyeceğini belirtti.

‘DOĞRU SÖYLEMİYOR’

Konuyu Star’a değerlendiren TOBB Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nihat Ali Özcan ise “Uluslararası anlaşmalara göre ABD’nin, terör faaliyetlerini önleme yükümlülüğü var. Bir örgütü, terör örgütü olarak tanımlamışsan ve bu terör örgütüne dair poster açılmasına karşı yükümlülüğünü yerine getirmiyorsan, doğruyu söylemiyorsun ve ciddi bir güven sorunu var demektir” dedi.