29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Paralel örgütten emniyet ve yargıda kumpas içinde kumpas

Emekli savcı Reşat Petek, gözaltına alınan paralel polislerin nasıl kumpas içinde kumpasla kurtarıldığını deşifre etti. Soruşturmaların darbeye teşebbüsten yürütülmesi gerektiğini kaydeden Petek, operasyonları yapan görevlilerin delil toplamada özensizliği ve yargıdaki paralel uzantılarının etkili olduğunu söyledi.

Helin Şahin13 Kasım 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Paralel örgütten emniyet ve yargıda kumpas içinde kumpas

Hükümete karşı 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerine yönelik emniyette yürütülen paralel yapı operasyonlarında gözaltına alınanların çoğunun serbest kalmasında yine bir paralel kumpas oldugu belirtildi.

Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek, paralel yapı operasyonlarında yaşanan “al-bırak” işlemlerinin yasal eksiklikler ve emniyetin titiz olmayan çalışmalarından dolayı yaşandığını söyledi. Petek, “Darbeye teşebbüs gerekçesiyle yapılması gereken soruşturmalar, yasadışı dinleme altında özensizce gerçekleştiriliyor ve CMK 100. Madde’yle şüpheliler serbest bırakılıyor” dedi.

Darbeye teşebbüsten olmalı

Petek, yasal açıdan bakıldığında paralel yapı soruşturmasının “Darbeye teşebbüs” gerekçesiyle yürütülmesi gerekirken “Yasadışı dinleme” gerekçesiyle yapılmasının soruşturmaları sekteye uğrattığının altını çizdi. Petek, şöyle devam etti: “Soruşturmalar, ‘resmi belgede sahtecilik ve devletin gizli kalması gereken bilgilerinin siyasal ya da askeri casusluk amacıyla temin etmek’ gerekçesiyle yürütülüyor. Bu da soruşturmayı tıkanma noktasına getirdi. Çünkü sadece bu odakla bakılarak koca paralel yapı deşifre edilemez. Türkiye genelinde birçok ilde gerçekleştirilen operasyonlarda sadece İstanbul ve İzmir’de tutuklu şüpheliler var. Diğer illerdeki operasyonlar ise başladığı gibi bitiyor. Bu durum tespitlerimizde haklı olduğumuzu ortaya koyuyor.” Petek, Adana’daki MİT TIR’ları  operasyon süreciyle en son Kocaeli’de süren operasyonda yaşananların bir plan çerçevesinde işlendiğini belirtti. Emniyetin gerçekleştirdiği birçok operasyonda gözaltına alınanları daha sonra serbest bırakarak algı operasyonu yaratıldığını vurgulayan Petek, “Mahkemeler ise CMK 100. maddesi öne sürüp ‘mevcut delil durumu ve adli kontrolü’ gerekçe göstererek tahliye kararlarına imza atıyor. 

Adana’daki MİT TIR’larına yönelik paralel yapı planının deşifre olmasıyla başlayan algı operasyonunda önce gözaltı sonra serbest bırakılma süreci yaşandı. CMK 100. maddedeki ‘işin önemi’ ifadesini göz önüne alan hakimler yasadışı dinlemeleri ciddi suç saymıyor. Bundan faydalanan paralel yapı ise yargı içindeki uzantılarının pasif direnişini kullanarak algı operasyonu yaratıyor” diye konuştu. Paralel yapıya yönelik soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan şüphelilerle ilgili aramaların” usulen yapıldığı”yani delillerin yeteri kadar araştırılmadığı iddiasının temelinde polisin çalışmalarının yer aldığını anlatan Petek, “Polis savcıya yeterli delili sunamazsa şüpheliler  serbest bırakılır. Savcılığa çıkartılıp serbest kalanlar yeterli delil olmadığı için, ancak mahkeme tarafından serbest bırakılanların da CMK 100. maddeye dayandırılarak serbest bırakılma işlemleri gerçekleştiriliyor” dedi.

Pasif direnişle algı yaratma

Petek, paralel yapının emniyet ve yargı içindeki uzantılarının etkin olduğu ve soruşturmalarda kolayca algı operasyonları yaptırıldığınınaltını çizdi. Emniyetin, savcılığı yönlendirdiğini belirten Petek, şöyle dedi: “Polis önce operasyon için savcıya ‘delilleri toplamak için arama ve gözaltı kararı’ talep ederek,  ‘arama yaptık, ifadeleri aldık. Tutuklama için delil yok’ diyerek şüphelileri serbest bırakıyor. Böylece kamuoyunda ‘bakın suçsuz yere masum insanları gözaltına aldılar’ algısı yaratılıyor. Yine, paralel yapı daha önce sulh ceza mahkemelerine yerleştirdiği hakimler sayesinde tutuklama işlemlerine müdahale ederek ‘halen güçlüyüz’ diyerek pasif direniş gösteriyor. Bundan faydalanan yapı ise yargı içindeki uzantılarında ortaya çıkan pasif direnişi kullanarak kolayca algı operasyonu yaratıyor.”

Paralelin can simidi CMK 100. madde

PARALEL yapı gözaltılarında serbest kalan şüphelilerin imdadına CMK 100. madde yetişiyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nce tahliye edilen 5 polis için CMK 100 uygulandı. Adana’daki paralel yapı soruşturmasında gözaltına alınan 13 polis yine CMK 100’den adli kontrolle serbest bırakıldı. Emniyetin önce gözaltına alıp sonra serbest bıraktığı operasyonlara son örnek Kocaeli’de yaşandı. Kocaeli merkezli  operasyon , emniyet tarafından “Savcının talimatı yanlış anlaşılmış” denerek sekteye uğratıldı. Önceki gün 11 polis yeniden gözaltına alındı. Savcının tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk ettiği şüpheliler CMK 100 kapsamında adli kontrolle serbest bırakıldı.  Ankara’da 7 kişi Antalya’da 13 kişi CMK 100 kapsamında salıverildi.