27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

LYS sonuçları açıklandı! 2017 LYS TC kimlik no ile sorgulama

LYS sonuçları ile ilgili ÖSYM son dakika açıklaması yapıldı. Lise eğitiminden sonra üniversitede öğrenimine devam etmek isteyen öğrenciler merkezi sınavlara giriyorlar. 4 yıllık üniversitelere girmek isteyen öğrenciler Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’nın yanı sıra Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)’na da giriyorlar. Lys 5 oturumdan oluşuyor. Adaylar bu oturumlar arasından girmek istedikleri bölümün baktığı puan türüne uygun olan sınavlara giriyorlar. LYS sonuçları ne zaman saat kaçta açıklanacak sorusu sınava giren öğrenciler tarafından merakla aranıyor. ÖSYM son dakika açıklamasında sonuçların 11 Temmuz’da açıklanacağını duyurdu. LYS tercihleri ise 18 Temmuz ve 26 Temmuz tarihleri arasında ÖSYM’nin resmi internet sitesi olan osym.gov.tr’den yapılabilecek. LYS sonuçları sorgulama ekranı haberimiz içerisinde sizlerle.

12 Temmuz 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
LYS sonuçları açıklandı! 2017 LYS TC kimlik no ile sorgulama

LYS 2017 sınav sonuçları açıklandı. Merkezi sınavlar her yıl Türkiye genelinde yapılıyor. Üniversiteye girmek isteyen öğrenciler de YGS ve LYS merkezi sınavlarına giriyorlar. 4 yıllık bölümlere girmek isteyen öğrenciler birinci aşama olarak YGS’ye giriyorlar ve istenilen puanı aldıktan sonra LYS oturumlarına başvuruyorlar. 2017 yılında LYS oturumları 10 -11 Haziran ve 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi. LYS sonuçları açıklanma tarihi ÖSYM tarafından 11 Temmuz olarak duyuruldu. ÖSYM son dakika açıklamasına LYS sonuçları açıklanma saatini duyurdu. LYS sonuçları açıklandı. Haberimiz üzerinden LYS sonuç sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. ÖSYM LYS tercih kılavuzunu yayınlandı. LYS tercihleri ise 18 Temmuz’da başlayacak ve 26 Temmuz’da son bulacak. Adaylar istedikleri liseye girebilmek için üniversite taban tavan puanlarına bakarak tercihlerini yapabilecekler. Sonuçların daha önce açıklanması ihtimaline karşı yaşanan güncel gelişmeleri haberimiz üzerinden öğrenebilirsiniz.

 

LYS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

 

LYS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM sınav sonuçlarının 11 Temmuz’da açıklanacağını duyurdu. Sınavın sonuç açıklanma saati ile ÖSYM'nin resmi sitesinden bir açıklama yapıldı. osym.gov.tr'de ÖSYM takviminde sınav sonucunun 23:59'a kadar açıklanacağı duyuruldu. Konuyla ilgili yaşanan gelişmeleri haberimiz üzerinden takip edebilirsiniz.

LYS sınav sonuçları saat 21:00 itibariyle ÖSYM resmi sitesinden açıklandı.

 

LYS SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİR?

LYS sınav sonuçları ÖSYM’nin resmi sonuç açıklama sitesi üzerinden öğrenilebilecek. Sınava girenler, Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin (https://sonuc.osym.gov.tr) internet adresinden öğrenebilecekler. Sonuçların açıklanmasının ardından bu sayfaya haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM’nin yaptığı açıklamaya göre LYS tercihleri 18 Temmuz  Salı günü başlayacak ve 26 Temmuz Çarşamba günü son bulacak. kadar ÖSYM'nin “osym.gov.tr” internet sitesinden tercih işlemleri yapılabilecek. Bu sisteme internet sitesinden aday işlemleri kısmından T.C .kimlik numaranız ve şifreniz ile ulaşabilirsiniz.

ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Bu nedenle, adayların tercihlerini yapmadan önce tercih süresinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor.

 

TERCİH KILAVUZU

Kılavuzda Tablo 3'te yer alan önlisans programlarını, 2017-YGS'de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar; Tablo 4'teki lisans programlarını ise 2017-YGS/LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecek. Her adayın, girmek istediği programları Tablo 3 veya Tablo 4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekiyor. Tercih sırası önemli. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecek. 2017-ÖSYS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacak.

2017 LYS’de 180 ve üzeri puan alan öğrenciler, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdi. Adayların, kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na, bugünden itibaren 26 Temmuz’a kadar ÖSYM’nin “http://www.osym.gov.tr” internet sitesinden ulaşılabilecek.

 

KİMLER TERCİH YAPABİLİR?

2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar:

a) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,

b) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,

c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.

 

LYS PUAN HESAPLAMA SİSTEMİ

LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için sorulara verdiği doğru ve yanlış cevaplar dikkate alınarak bir standart puan hesaplanacaktır. Hesaplanan standart puanlar ve aşağıdaki tabloda yer alan ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır.

ALYS puanlarının hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Yalnızca bu tablodaki koşulları sağlayan adaylar için ALYS puanları hesaplanacaktır. ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacaktır.

LYS NEDİR?

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır. Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan`da üniversiteye girmek isteyen sadece YGS`yi geçmiş olan adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanmakta ve sınav yapıldıktan birkaç saat sonra basın ve internet yoluyla cevap anahtarı ile birlikte duyurulmaktadır.