20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Marmaris'te orman yangını... Bakan Kirişci'den yeni açıklama

Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan ve 200 hektarı aşkın alanda etkili olan orman yangınına ikinci günde, 20 helikopter ve 14 uçakla havadan, 1494 personel, 172 arazöz, 191 kamu kuruluşlarına ait araç, 17 dozer ve 39 iş makinesiyle karadan müdahale sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Yangının çıkış nedeninin tespiti için özel ekip kurulduğu bildirildi. Yangının durumuyla ilgili açıklama yapan Bakan Kirişci, 'Marmaris'te havadan yapmış olduğumuz incelemeler sonucunda hava sıcaklığındaki yükseliş ve rüzgar hızındaki artışla birlikte 'spot patlama' dediğimiz olayla yangın harlandı. Arzumuz, yarına kadar yangını kontrol altına almak.' dedi.

AA22 Haziran 2022 Çarşamba 12:20 - Güncelleme:
Marmaris'te orman yangını... Bakan Kirişci'den yeni açıklama

Hisarönü Mahallesi'nin Bördübet mevkisinde Küfre Koyu'ndaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda dün saat 20.00 sıralarında yangın çıktı. Çubucak, Okluk Koyu ve Hisarönü Körfezi olmak üzere 3 noktada etkili olan yangına ilk etapta 1 helikopter, 4 arazöz, 7 dozer ve 160 orman işçisiyle müdahale edildi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri alevlere müdahale ederken İzmir, Antalya ve Denizli'den çok sayıda arazöz ve takviye ekip de bölgeye sevk edildi. Takviye olarak gönderilen 1 helikopter, 140 arazöz, 6 dozer, 416 orman işçisiyle alevlere daha etkin müdahalede bulunuldu. Havanın kararmasıyla alevlere gece boyunca karadan müdahale edildi. Bölgeye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, havadan yanan alanları inceledikten sonra Değirmenyanı Koordinasyon Merkezi'nde söndürme çalışmalarıyla ilgili Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak'tan brifing aldı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Marmaris'te akşam saatlerinde alevlerin evleri tehdit etmesi nedeniyle tedbir amaçlı ikametlerini boşaltan vatandaşları ziyaret etti. Bakan Kirişçi yaşlı bir kadın ile de uzun uzun sohbet etti. Uçak ve helikopter sayısı hakkında yaşlı kadına bilgi veren Bakan Kirişçi, gündüz saat 11.00'a kadar her şeyin normal olduğunu ve soğutma çalışmasına geçme aşamasında iken sıcaklığın arttığına dikkat çekti.

Bakan Kirişçi yaşlı kadına yangının tekrar neden büyüdüğünü anlatırken, "Yangın ile ilgili çok az emareler kalmıştı. Bir saat daha çalışırsak ondan sonra soğutma moduna geçeriz. Burada kaç tane uçak helikopter var. 20 helikopter, 14 uçak var. 34 tane hava aracı vardı. 5 tane daha geldi. 39 hava aracı var. Yer araçlarımız ise istemediğimiz kadar. Hava aracı buraya, hava aydınlandıktan sonra geliyor. Bizim başka illerimizde olan hava araçlarımız buraya geldi. Onlar da gün ağardıktan sonra geldi. Bunların gece karanlıkta veya sabah aydınlanmadan çalışma imkan yok. Yoksa bu millet için, sizler için bu uçaklar helikopterler alınıyor, kiralanıyor. Saat 11.00'a kadar helikopterler hepsini izledim. Dedim ki bir saat daha çalışırsak artık soğutma moduna geçer, yangın durur. Ama yeniden güneş ile beraber hava anormal derecede ısındı. Hava ısınınca da kozalak atma deniliyor, onu attığında da hangi mesafeye giderse, zaten çam tutuşuyor. Bunlar hiçbirimizin istemediği şeyler. Yukarısı o kadar da sarp bir yer ki, uçağın kullanacağı yer düz ama helikopterin kullanacağı yer çukurlar, yükseltili yerler. O konularda müsterih olun. Çünkü sizler için yolları, köprüleri, barajları, hastaneleri yapan bir iktidarın bu uçakları da almaması diye bir şey asla düşünülemez. Uçağımız yok derseniz havada 40 tane uçak var şu anda. Hava karardı diye birazdan ayrılmak zorundalar. Ama 40 tane hava aracı var şu anda burada. Komşu ülkeler de öyle. Hepimiz sosyal medyaya girdiğimizde Yunanistan'ın kaç uçağı var, kaç tane helikopteri var görürüz. Çok şükür artık bunlar var ülkemizde. Ve bizim çalışan insanlarımız var" dedi.

- HELİKOPTER VE UÇAKLARIN GEÇ GELDİĞİ İDDİASI

Bakan Kirişci, sosyal medyada yer alan "helikopter ve uçakların zamanında yangına müdahale etmediği" yönündeki iddialarla ilgili olarak da en güzel cevabı bölgedeki uçak ve helikopter seslerinin verdiğini ifade etti. Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii insanların ağzı fermuar değil ki çekesiniz, kapatasınız. İsterim ki insanlar hakikati görsünler, hakikati görmek istiyorlarsa asgariden yayınları izlesinler veya gelsinler burada birkaç saatlerini harcasınlar, hangi şartlarda bu çalışmaların yürütüldüğünü ve ne kadar başarılı bir çalışma yapıldığını da burada görmüş olsunlar."

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KARA MÜDAHALESİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Orman Genel Müdürlüğü, (OGM) orman yangınlarıyla nasıl mücadele edildiğine dair bilgi paylaşımında bulundu. Paylaşımda, "Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması için esas unsurdur" denildi.

OGM, Twitter hesabından orman yangınlarıyla nasıl mücadele edildiğine dair bilgi paylaşımında bulundu. "Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması için esas unsurdur" denilen paylaşımda, yangın söndürme çalışmalarında uçakların yangınların enerjisini düşürmek için kara ekiplerine destek amaçlı kullanıldığını belirtildi. Paylaşımda şu bilgilere yer verildi:

"Örtü yangınlarında da etkileri vardır. Ancak tepeden yere indirilen, enerjisi düşürülen yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi kara ekiplerinin çalışmaları ile gerçekleşir. Enerjisi çok büyük yangınlar ise hava araçlarının tüm müdahalelerine rağmen tepeden yere indirilemeyebilir. Çünkü orman yangınları yanıcı madde türüne (ağaç türü), rüzgara, neme, sıcaklığa ve coğrafyaya göre farklılık gösteren yangınlardır. Bu nedenle her yangında hava müdahalesi istenilen sonucu vermeyebilir."

"HER KOŞULDA KARA EKİPLERİ YANGINA MÜDAHALE EDER"

Her koşulda kara ekiplerinin yangına müdahale ettiği bilgisinin verildiği paylaşımda, "Kara müdahalesi esnasında itfaiye kamyonlarına benzeyen ancak teknik donanım ve özellikleri ile daha üstün olan 4x4 veya 6x6 çeker, arazi koşullarına uygun tasarlanan orman arazözleri kullanılır. Arazözler en zorlu arazi ve yükseltilere çıkarak yüksek basınçlı suyu veya köpüğü yangının üzerine atarlar. Ulaşılması güç olan yerlere kara ekiplerinin hortumlar ekleyerek ulaşması için yüksek basınçlı su imkanı sunarlar. 2,5 -4 ton aralığında bir su depolama kapasitesine sahip arazözler 12 ton su kapasitesine sahip su tankerleri ile desteklenerek yangın alanından su almak için uzaklaşmadan daha uzun süre görev yapmaları sağlanır. İlk müdahale aracı İMA'lar 4x4 kamyonet tarzı araçlardır. Daha küçük su ve köpük depoları ile daha lokal ve yeni başlamış ufak yangınlarda ilk müdahaleyi sağlarlar. Bu araçlar da kendi benzerlerine göre donanımlı ve yangınla mücadeleye özel olarak dizayn edilmiştir."

"KARADAN MÜDAHALE EN TEMEL ESASTIR"

Paylaşımın devamında, "Dozerler yangınla mücadelenin vazgeçilmez unsurlarıdır. Yangına müdahale için yol açma, yangın önleme şeridi oluşturma ve en önemlisi yangının etrafını çevirerek ilerleyişini durdurmak, yanıcı maddeleri azaltmak için kullanılırlar. Dozerler yangının ilerleyişini kesmek için ağaçların devrilmesini sağlarlar. Bu üzücü bir durum ancak daha fazla ormanı kurtarabilmek adına yapılması gereken bir çalışmadır. Dozerler büyük şeritlerin açılmasında, yangının etrafının çevrilmesi ve tutulmasında önemli bir role sahiptirler. İş makinaları da aynı şekilde yol açmak, kayaç malzemeyi ve kayaları kırmak, yolu düzeltmek, yanıcı madde yükünü azaltmak için kullanılan araçlardır. Ayrıca sahada mobil yangın yönetim merkezi görevini üstlenen ileri teknoloji araçlarımız kara ekiplerine teknik destek sağlamaktadır. Yangınla mücadelede karşı ateş olmak üzere birçok yöntem kara müdahalelerinde kullanılır. Uzun süren eğitimlerden geçen kara ekiplerimiz büyük bir özveri ile ateşin tam karşısında mücadele eder. Tek bir ağaç yanmasın, tek bir canlı dostumuz zarar görmesin diye fedakarca çalışır.

Tüm ekiplerimiz özel eğitim almış yangın uzmanlarımız tarafından sevk ve idare edilir. Yangının ilerleyişi ve durumu anlık olarak karar destek sistemleri, İHA'lar ve özel yazılımlarımızla izlenir. Hava ve kara ekiplerimizin uyumlu ve koordineli çalışması yangınla mücadelemize güç katmaktadır. Ancak orman yangınının kontrol altına alınması, söndürülmesi ve soğutulması için karadan müdahale ise en temel esastır" ifadelerine yer verildi.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK'TEN MARMARİS'TEKİ ORMAN YANGININA İLİŞKİN AÇIKLAMA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili vatandaşların sadece resmi açıklamaları takip etmesi, yalan haber ve provokasyon amaçlı açıklamaların dikkate alınmaması gerektiğini ifade etti.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Marmaris'e "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Devletin tüm varlığıyla vatandaşların yanında olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Yangına dakikalar içinde müdahale edilmeye başlandı. Vatandaşlarımızın sadece resmi açıklamaları takip etmesi önemlidir. Yalan haber yayan ve provokasyon amaçlı açıklamaların hiçbir şekilde dikkate alınmaması gerekir. Yangına karadan ve havadan tüm imkanlarla müdahale eden ekiplerimizin fedakarca çalışmalarına teşekkür ediyoruz. Tecrübeli ekiplerimizin insanüstü gayretle çalışmaları her türlü takdiri hak etmektedir."

MARMARİS'TEKİ ORMAN YANGINIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesindeki orman yangını ile ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Yağcı, yaptığı yazılı açıklamada, Amazon köyü Bördübet mevkisindeki ormanlık alanda dün saat 20.00 sıralarında başlayan yangının yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanında zarar oluşturduğunu kaydetti.

Başsavcı Yağcı, "Yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup, soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir." ifadesini kullandı.

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN MARMARİS'TEKİ ORMAN YANGININA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Muğla'da dün akşam başlayan ve söndürme çalışmaları halen devam eden orman yangınıyla mücadele eden görevlilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere Bakanlığa bağlı ekiplerin ilk anlardan beri olay yerinde olduğunu belirtti.

Yangın sebebiyle "Geçmiş olsun" dileklerini ileten Koca, "Yangınla mücadele sırasında, şu ana dek herhangi bir yaralanma olayı, belirgin sağlık problemi yaşanmadı. 115 sağlık personelimiz, 17 ambulans, 15 UMKE timi, 1 motorize ambulans ve 1 mobil komuta aracı ile görev başında. Hepimiz, yüreklere su serpecek haberi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Muğla'da orman yangını! Bakanlar bölgede

Marmaris'teki orman yangınına havadan ve karadan müdahale! İletişim Başkanı Altun'dan önemli çağrı

Bakan Soylu'dan sert tepki: Sosyal medya şeytanları devreye girdi

Yangınla ilgili vahim açıklama: 3-4 kişi kaçarken görülmüş

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, MARMARİS'TE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris'teki orman yangınını havadan inceledi.

Erdoğan, Muğla'nın Marmaris ilçesinde yangının sürdüğü ormanlık alanda helikopterle incelemede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, yangına karşı yürütülen mücadeleye ilişkin bilgi verildi.

Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da eşlik etti.

20 EVDEKİ 68 KİŞİ VE HAYVANLAR TAHLİYE EDİLDİ

Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan ve 200 hektarı aşkın alanda etkili orman yangınında, ilerleyen alevler Hisarönü Mahallesi, Değirmenyanı mevki, Ahmediye Sokak'ta yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Tedbir amacıyla bölgedeki 20 evdeki, toplam 68 kişi ile büyük ve küçükbaş toplam 29 hayvan, 10 tavuk, 1 kedi ve 5 araç tahliye edildi.

ALEVLER KARAAĞAÇ TEPESİ'NDE YOĞUNLAŞTI

Alevler Bördübet mevki Karaağaç Tepesi bölgesinde yoğunlaştı. Havadan müdahale yoğun duman nedeniyle yarım saatlik kesintiye uğradı. Rüzgarın saatteki hızının 45 kilometreyi bulması kara ekiplerine de zor anlar yaşattı. Okluk Koyu'na doğru ilerleyen alevlerin önünün kesilmesi için ekiplerin çalışması sürüyor.