1 Mayıs 2024 Çarşamba / 23 Sevval 1445

MHP'den İYİ Parti'ye ikinci zeytin dalı! Dikkat çeken zamanlama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti'ye 'Yerel iktidarda komşu olalım' çağrısı iki partide de geniş yankı buldu. MHP Lideri, 2019'da da İYİ Partililere 'yuvaya dönün' çağrısı yapmıştı. İkinci davetin Akşener'in 26 Ağustos'ta yapmayı planladığı açıklama öncesi gelmesi dikkat çekti. MHP'liler 'samimi bir çağrı, ne olacağını yakında göreceğiz' derken, İYİ Parti cephesi daha temkinli. 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrı da belirleyici' diyenler var.

Akşam Gazetesi12 Ağustos 2023 Cumartesi 08:35 - Güncelleme:
MHP'den İYİ Parti'ye ikinci zeytin dalı! Dikkat çeken zamanlama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ağustos 2019'da İYİ Partililere "yuvaya dön" çağrısının üzerinden yaklaşık 4 yıl sonra teklifini revize etti ve yerel seçimlerde ülke hayrı için 'ittifak yapalım' dedi.

TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, Bahçeli'nin İYİ Parti'ye "yerel seçimde ittifak yapalım" çağrısıyla ilgili edindiği kulis bilgilerini aktardı.

Yiğitel'in Akşam Gazetesi'nde yayımlanan haber/analizi şöyle:

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden ağır yenilgi alan Millet İttifakı bileşenleri, iç tartışmalarla boğuşurken, siyaseti heyecanlandıran çağrı Bahçeli'den geldi. MHP Genel Başkanı Bahçeli, yerel seçimlere kısa bir süre kala Millet İttifakı'nın ikinci büyük partisi İYİ Parti'ye "komşu olalım" çağrısında bulundu. Önceki gün Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir imzasıyla CNN Türk'te yayınlanan Gece Görüşü programına gönderilen mesajda şöyle denildi: "Sayın Genel Başkanımız, 1 Ağustos 2019 tarihinde Twitter üzerinden bir mesaj yayınlamış ve geçmişte MHP'de yer alıp sonradan İYİ Parti bünyesine geçen isimlere bir çağrıda bulunmuştu. Yine Sayın Genel Başkanımız, sizlere hürmetlerini sunarak, İYİ Parti'ye yeni bir çağrısını iletiyor ve saygıdeğer kamuoyuyla paylaşıyorlar. 'Çağırdık Dönmediniz Yuvaya, Yerel İktidarda Komşu Olalım Ülke Hayrına. "Programınızda başarılar diler, tekraren sevgi ve saygılarımızı sunarız" denildi.

KULİSLER HAREKETLENDİ

Meclis'in tatilde, siyasetçilerin seçim bölgelerine dağıldığı bir dönemde gelen bu çağrı, siyaset kulislerini hareketlendirdi. Bahçeli'nin 2019'da İYİ Parti Kongresi'ne iki gün kala yaptığı "yuvaya dön" çağrısından sonra gelen bu ikinci çağrı, özellikle İYİ Parti'de tartışmaya neden oldu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, "Devlet Bey bir üçüncü yol çağrısı yapıyorsa, yani bir milliyetçiler ligi kurmak istiyorsa zaten biz oradayız' dedi. İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz ise "Beyefendi kirada oturduğu evi satmaya kalkıyor" paylaşımında bulundu.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ

Konuştuğum İYİ Partili üst düzey yetkililere çağrıyı nasıl karşıladıklarını sordum. 26 Ağustos'ta Meral Akşener'in bir açıklama yapacağını, yapacağı açıklama öncesi Bahçeli'nin bu hamlesinin zamanlamasının dikkat çekici olduğunu söyledi. İYİ Partili yetkililer Bahçeli'nin bu çağrısına Akşener'in cevap vereceğini ancak kendileri açısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ne düşündüğünün çok önemli olduğunun özellikle altını çizdi.

KÜRŞAD ZORLU: BİZE KATILIN

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise yaptığı açıklamada, "Söz konusu tartışmaya ilişkin olarak partimizin görüşünü açıkça kamuoyuna iletiyor ve milliyetçileri İYİ Parti'de buluşmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

GENEL BAŞKANIMIZ ÇAĞRISINDA SAMİMİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, CNN Türk'te katıldığı yayında Bahçeli'nin İYİ Parti'ye yaptığı çağrıyı değerlendirdi: Genel başkanımız çağrılarında samimi. Son derece net, iyi niyetli. O zaman ülke hayrına, Türkiye'nin geleceği için yerel iktidarda komşu olalım. Komşu komşunun külüne muhtaç. Bu çağrı Türkiye'nin menfaati için yapılmış bir çağrıdır. Günlük siyasi polemiklerin üzerinde, geleceğin inşa edilmesi için düşünülmüş bir çağrıdır.