29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Miraç Kandili önemi ve fazileti nedir?

İslam aleminin en önemli zamanları olan üç aylara geçtiğimiz günlerde girdik. Üç aylar içerisinde Regaip, Miraç ve Berat kandillerinin yanı sıra Kadir gecesi de bulunuyor. Recep ayı içinde idrak edilen Regaip Kandili'ni kutladık şimdi ise büyük bir heyecanla Miraç Kandili bekleniyor. Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi deniyor. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına geliyor. İsra ve Miraç hâdisesi, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hicretinden 18 ay evvel vukû bulmuştur. Miraç Kandili'ne dair merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz.

14 Mart 2020 Cumartesi 08:26 - Güncelleme:
Miraç Kandili önemi ve fazileti nedir?

İslam aleminin en önemli zamanları olan üç aylara geçtiğimiz günlerde girdik. Üç aylar içinde yer alan Regaip, Miraç ve Berat kandillerinin yanı sıra Kadir gecesi de bulunuyor. Recep ayı içinde idrak edilen Regaip Kandili’nin ardından şimdi ise Miraç Kandili'ni idrak edeceğiz. Miraç Kandili'ne dair araştırmalar hız kazandı. Miraç Kandili önemi ve fazileti nedir? sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi deniyor. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına geliyor. İşte tüm detaylar..

MİRAÇ KANDİLİ ÖNEMİ VE FAZİLETİ NEDİR?

Miraç Kandili'ni ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Çünkü bu gece Peygamber Efendimize ve ümmetine "namaz" hediye edilmiştir. Beş vakit namaz farz kılınmıştır. Peygamberimize (s.a.v) “Peygamberlerden hiçbiri Sen’den evvel, ümmetlerden hiçbiri de Sen’in ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!” müjdesi verilmiştir. (Râzî, XXVIII, 248)

Yine Müslim’de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:

“Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e (Miraç’ta) üç şey verildi: Beş vakit na­maz, Bakara Sûresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…” (Müslim, Îman, 279) müjdesi verilmiştir.

Miraç gecesine özel ibadet bulunmamaktadır. Fakat gündüzünde oruçlu olmanın, geceyi nafile ve kaza namazları ile eda etmenin ecri büyüktür. Bu geceye özel toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten, Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın, çağrışarak cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûh sayılır. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür..” (İslâm İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: 207)