4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Muhalefetin şartı anayasayı ihlal

Başbakan Yardımcısı Arınç, muhalefetin 4 eski bakanla ilgili şartına dikkat çekerek, “Bir partinin, ‘yeniden soruşturma komisyonu açacağız’ demesi anayasayı çiğnemektir. Genel başkanlara hatırlatmak istiyorum ki bu anayasayı bilmedikleri anlamına gelir ve mahcup olurlar” dedi.

13 Haziran 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Muhalefetin şartı anayasayı ihlal

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, koalisyon formüllerine ilişkin, “Partilerin ‘Şu kırmızı çizgisi var’, ‘Bu olmazsa olmazı var’ derseniz, hayır siyasette böyle bir şey olmaz. ‘Benim kırmızı çizgim şudur. Bundan daha aşağısını kabul etmem’ anlayışı veya bazı partilere kapıyı kapalı tutmak anlayışı doğru bir anlayış değildir. Kendine güvenen hiçbir siyasetçi böyle yola çıkmaz” dedi.

Siyasette kırmızı çizgi olmaz

Arınç, Ulusal İnsan Hakları Kurumları İyi Uygulama Örnekleri ve Deneyim Paylaşımı Uluslararası Konferansı’nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. “Kırmızı çizgileri var mı AK Parti’nin?” sorusuna Arınç, şu yanıtı verdi: “Pek çok koalisyon formülleri olabilir ama ne yapalım ki bu partilerin ‘Şu kırmızı çizgisi var’, ‘Bu olmazsa olmazı var’ derseniz, hayır siyasette böyle bir şey olmaz. O günkü açıklamamda da söylemiştim. ‘Benim kırmızı çizgim şudur. Bundan daha aşağısını kabul etmem’ anlayışı veya bazı partilere kapıyı kapalı tutmak anlayışı doğru bir anlayış değildir. Kendine güvenen hiçbir siyasetçi böyle yola çıkmaz.”  Arınç, “Dört eski bakan tekrar gündeme gelebilir mi?” sorusu üzerine de, bu konunun seçim öncesi ve sonrasında dile getirilen bir unsur olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu gerçeği yaşadığını söyledi. Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun TBMM’de oylandığını ancak Yüce Divan’a gitme konusunda karar çıkmadığını ifade eden Arınç, “Bunun tekrar Meclis’e gelmesi hukuken mümkün olabilir mi? Bu konuda anayasa hukukçuları daha önce meclis soruşturma komisyonlarından geçmiş ve kesinleşmiş bir sonuçta yeniden soruşturma açılamayacağını düşünüyorlar. Bir kısmı da ‘Olabilir’ diyor. Ben 1995’ten beri parlamentodayım. Evet böyle olabildiğini gördüm. Ben başka bir şeye işaret etmek istiyorum. ‘Meclis Soruşturma Komisyonu kurulsa veya yeniden Yüce Divan’a gitse’ diye bir parti genel başkanının söz söylemeye hakkı yoktur. Bir parti grubunun ‘Biz bu konuda karar aldık. Dört eski bakan hakkında yeniden soruşturma komisyonu açacağız, bunu da diğer partilere bir öneri olarak götürüyoruz’ demesi anayasayı çiğnemektir. Çünkü anayasanın amir hükümleri içerisinde ‘Meclis soruşturması açılması konusunda hiçbir parti grubunda karar alınamaz, konuşulamaz’ diye hüküm vardır.Bugünden sayın genel başkanlara hatırlatmak istiyorum ki bu konuyu ağızlarına alıp da parti kararı veya gruplarını bağlayıcı bir karar olarak ileri sürmesinler. Anayasayı bilmedikleri anlamına gelir ve mahcup olurlar” dedi.

ERMENİSTAN’LA SIFIR SORUN

Arınç, Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde karne törenine katıldı. ‘Siz olmazsanız biz eksiğiz’ dedi. 2009’da Ermenistan’la İsviçre’de bazı anlaşmaların, protokollerin imzalandığını ancak arkasının gelmediğini söyleyen Arınç, “Ben prensip olarak bir komşu ülkeyle sıfır sorun isterim. Burada bizim adım atmamız gereken yerler vardır ama daha fazla karşı tarafın da yani Ermenistan hükümetini kastediyorum, onların da yapması gerekenler vardır” diye konuştu.