29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Mülteciler için Gaziantep modeli

Türkiye’ye sığınan mülteci Suriyeli sayısı 1.5 milyona doğru tırmanırken G.Antep Büyükşehir Belediyesi, mültecilerin sorunlarının çözümü için 4 aşamalı planı devreye soktu. BM de Türkiye’ye destek çağrısı yaptı.

Erdinç Akkoyunlu24 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Mülteciler için Gaziantep modeli

Esad rejiminin üç buçuk yıldır Suriye’de muhalifleri yok etme politikası uygulaması ve Irak’taki IŞİD katliamları nedeniyle Türkiye’ye iki ülkeden giriş yapan mülteci sayısı 1 milyon 700 bini bulurken, İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay illerinde kamplarda ve tuttukları evlerde yaşayan mültecilere ilişkin uygulama planının pilot bölgesi Gaziantep oldu. Eğitim, sağlık, ekonomi ve güvenlik olarak 4 başlıktaki eylem planının illerinde başlangıç aşamasının başarıyla uygulandığını STAR’a anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Programlar çerçevesinde tüm öğrencileri kayıt altına alınıp Türkçe öğretilmesi, Türk çalışanlar işini kaybetmeyecek şekilde Suriyelilere çalışma hayatında kota açılması, kadınlara meslek kurslarının verilmesi bulunuyor.” dedi.

Pilot il olarak seçildi

Gaziantep’in pilot il olarak seçildiği çalışmaları çeşitli kışkırtmalarla da alevlenen sorunları çözmek için 4 aşamalı formül geliştirdiklerini anlatan Şahin, önce mültecileri yönelik kötü algı oluşmaması için algı yönetimi oluşturduklarını ifade etti. Gaziantep’teki pilot uygulama çerçevesinde kentteki 200 bin Suriyeliden bin kadına Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Kursları tarafından halıcılık, takı tasarımı, kuaförlük, dikiş nakış ve triko eğitimi verildi.18 bin çocuk, 20 kişilik sınıflarda eğitim aldırıldı.  Sanayi kuruluşları ile irtibata geçilerek ihtiyaç çerçevesinde mültecilerden mesleki yeterliliği olanların istihdam edilmesi için çalışmalar yapıldı.

Türkiye’ye destek olunmalı

Öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Türkiye’nin, hızla artan sığınmacılara ilişkin, uluslararası toplum tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti. Son dalgada Türkiye’ye sığınanların sayısının 138 bin olduğunu belirten Fleming, Suriyelilerin, güvenlik ve sağlık kontrolü ile kayıt olmak üzere üç aşamadan geçtikten sonra giriş yaptığını söyledi. 

SURUÇ’UN NÜFUSU İKİYE KATLANDI

YAKLAŞIK 200 bin civarında Suriyelinin göç etmesi üzerine 70 bin nüfuslu olan Suruç’un nüfusu ikiye katlanırken, kentte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Valiliği ile AFAD tarafından yemek dağıtımı ve yardımlar yapılıyor. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük de, bazı Suriyelilerin kendileri ile birlikte getirdikleri hayvanlarını da valilik tarafından satın alındığını açıkladı.