27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Nabi Avcı: Dershanelerin dönüşümünden geri adım yok!

2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılı bugün başladı. 16 buçuk milyon öğrenci ders başı yaptı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 24'te Yaşar Taşkın Koç'un sorularını yanıtladı.

15 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:

YIRMIDORTHABER.COM

 

İşte Nabi Avcı'nın açıklamalarından satır başları:

 

AÇILIŞ İÇİN MESLEK LİSESİ SEÇMESİNİN ANLAMI
 
 
Var. Eskiden endüstri meslek liseleri ilgi gören, cazip okullardı fakat özellikle 28 Şubat'ta bu okulların kaynakları büyük ölçüde kurutuldu. Üniversitelere girişlerde önlerine konan engeller nedeniyle bu okullara rağbet ciddi manada düştü. Sadece öğrenci ilgisi azalmakla kalmadı, bu okullara giden kaynaklar, devletten gördükleri ilgi de ciddi manada örselenmişti. Biz 10 yıldır bunu onarmak için ciddi çaba gösteriyoruz. Özellikle 4+4+4 uygulaması ile meslek liselerinin yin eskisinden çok daha itibarlı hale gelmesi, öğrenci ve veliler için cazip okullar haline gelmesi için ciddi çalışmalarımız oldu. Sonuçlarını da almaya başladık ama yeterli değil. Mesleki eğitimin ne olduğu, öğrenciye ne kazandırdığı malesef genel kamuoyu tarafından hala çok iyi bilinmiyor. 
 
 
OKULLARDA ÇEVRE GÜVENLİĞİNİ POLİSLER SAĞLAYACAK
 
 
İçişleri Bakanlığımıza ve güvenlik güçlerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu yıl ilk ders başından itibaren tüm okullarımızda çevre güvenliğini emniyet güçlerimiz, özellikle uyuşturucu tacirlerini de dikkate alarak, çok ciddi bir güvenlik çemberi oluşturacaklar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Velilerimizin ve okul civarındaki esnafımıza da güvenlik konularında yardımcı olmalarını özellikle rica ediyorum.
 
 
ÖĞRETMEN STRATEJİ BELGESİ NEDİR?
 
 
Öğretmen strateji belgesi daha önceki Bakan arkadaşlarımızın da üzerinde çalıştıkları bir belge. Amacı, bizde çok şikayet konusu olan 'Öğretmen eğitimi aldığım halde öğretmen olamıyorum' şeklindeki şikayetler. Aynı sorunlar önümüzdeki yıllarda aynı şekilde büyüyerek devam etmesin diye, hangi alanda hangi öğretmene, ne kadar ihtiyacımız olduğununun planlanması ve kaynakların buna göre tahsis edilmesinin altyapısını oluşturan bir belge. 
 
 
BU SAPLANTIDAN KURTULMAMIZ LAZIM
 
 
Okullarda ibadethanelerin olması, olmasının zorunlu olduğu anlamına gelmiyor. Bu tür sosyal ihtiyaçların arkasında başka şeyler arama saplantısından artık kurtulmamız lazım.
 
 
DÖNÜŞÜM TALEBİNİN DAHA DA ARTMASINI BEKLİYORUZ
 
 
Hem Maliye ile yapılan görüşmeler neticesinde teşviklerin daha da somutlaşması, hem de bazılarında muhtemelen 'bekleyelim bakalım belki değişiklik olur' gibi beklentiler olduğunu tahmin ettiğimizden dolayı dönüşüm taleplerinin bu son yılda artmasını bekliyoruz. Bunun dönüşünün olmadığını ve bu değişikliklerin sektörü daha da verimli kılacağını artık dershane sahipleri, işletmecileri daha çok anlamaya başladılar. 
 
 
Yapılan araştırmalar da SBS'nin kaldırılmasından sonra uyguladığımız ve TEOG denilen sınıf içi uygulama sürecinden öğrenci, öğretmen ve velilerimizin memnun olduğunu görüyoruz.