8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

O bombacı, Demirtaş’ı dinleyip Kandil'in yolunu tutmuş

Ankara’daki kanlı saldırıyı gerçekleştiren Seher Çağla Demir’in sivil hayatta son olarak 2013’te Selahattin Demirtaş’ın da konuşmacı olduğu HDP (BDP) kongresine katıldığı, sonra Kandil’e gittiği öğrenildi.

16 Mart 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
O bombacı, Demirtaş’ı dinleyip Kandil'in yolunu tutmuş

Kızılay Meydanı'ndaki otobüs duraklarını hedef alan PKK’nın canlı bombası Seher Çağla Demir HDP Gençlik Meclisi üyesi çıktı. Canlı bombanın geçmişini araştıran istihbarat birimleri Demir'in o dönem adı BDP olan HDP'nin 30 Kasım 2013 tarihinde Diyarbakır'da düzenlenen 1. Gençlik Meclisi Kongresi'ne katıldığını belirledi. Selahattin Demirtaş’ın konuşmacı olarak katıldığı meclis toplantısına Balıkesir’den bir grup öğrenciyle birlikte katılan Seher Demir o tarihten sonra terör örgütü üyesi olmuş. Bu tarihten sonra ortadan kaybolan Demir istihbarat birimlerinin tespitine göre kısa süre sonra buradan terör örgütünün dağ kadrosuna katılmış.

BABA BEN PKK’YA KATILDIM

Teröristin babası C. Demir, Ankara Emniyeti’nde verdiği ifadede, "Kızımla 2013'ten beri hiç görüşmedim. Seher üniversiteye giden tek çocuğum" demişti. İstihbarat kaynaklarına göre Demir terör örgütü PKK kampında eğitim alırken babasını arayarak ‘ben PKK’ya katıldım’ dediği öğrenildi. PKK bombacısı Seher’in ailesinin kayıp başvurusunda bulunduktan sonra okuduğu Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Seyahat İşletmesi İkinci Öğretim Bölümü'ndeki kaydını yenilediği öğrenildi.

Öcalan’ın mektubu okundu

Diyarbakır başta olmak üzere bölgeden binlerce gencin katıldığı kongreye dönemin BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP yöneticileri katılmıştı. Açılışın ardından Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan’ın mektubunu okumuştu.

YPG eğitimli

İçişleri Bakanlığı da saldırganın kimliğine ilişkin açıklama yaptı. Seher Çağla Demir’in Suriye’de YPG tarafından eğitildiği belirtildi. Bombacının Kobani'de eğitim aldığını akşam  dünkü baskısında yazmıştı.

3. şüpheli de araştırılıyor

Ankara'daki terör saldırısına ilişkin soruşturma büyük ölçüde aydınlatıldı. İkinci terörist Özgür Ü'nün Şanlıurfa'dan getirilen aracı teslim aldığı ve Seher Çağla Demir ile 5 gün aynı evde kaldığı öğrenildi.

Saldırıda kullanılan araç PKK'lı İ.S. tarafından 26 Şubat'ta Şanlıurfa'dan Ankara'ya getirildi. İ.S.’nin, saldırıyı gerçekleştiren ikinci terörist olduğu tahmin edilen Özgür Ü. ile Ankara’da buluştuğu belirlendi. Özgür Ü.’nün, saldırıdan beş gün önce kadın terörist Seher Çağla Demir’le buluştuğu ve saldırı gününe kadar aynı evde birlikte kaldıkları anlaşıldı. 1990 doğumlu olduğu öğrenilen Özgür Ü. ile Demir’in, Atatürk Bulvarı güzergahında otomobille bir çok kez keşif yaptığı da tespit edildi.

12 kişi gözaltına alındı

Özgür Ü.’nün ikinci canlı bomba olup olmadığı DNA incelemesinin ardından netlik kazanacak. 2 kişinin yanı sıra, üçüncü asli failin de olduğu belirtiliyor. Söz konusu şüpheli, saldırıdan birkaç saat önce Eskişehir yolunda bir benzinlikte görüntülendi. Olay yerinde keşif yaptığı belirtilen örgüt üyesi ile ilgili başkent genelinde aramalar yapılıyor. Üçüncü şüphelinin de saldırıda ölmüş olabileceği ihtimaline karşı DNA analizleri de devam ediyor. 12 kişi gözaltında bulunuyor.

O aracın sahipleri konuştu
"Duyunca şoke olduk!"

Ankara'da meydana gelen bombalı terör saldırısında kullanılan otomobilin sahibi olduğu için gözaltına alınan kadın, eşi, oğlu ve damadı, sorgulamalarının ardından serbest bırakıldı. Serbest bırakılan aile, otomobili galeriye satış için bıraktıklarını, ancak kalan 5 bin liralarını alamadıkları için devrini yapmadıklarını ve terör saldırısını duyunca şoke olduklarını ifade etti. İfadeleri doğrultusunda gözaltına alınan aracın satıldığı galericiler ile bağlantılı oldukları 5 kişi ise ilk ifadelerinin alınmasının ardından dün akşam Ankara'ya gönderildi.

1.4’lük depreme eşit

Terör saldırısına ilişkin sismik kayıtları analiz eden Kocaeli Üniversitesi'ndeki sismoloji çalışma grubu, patlamanın etki olarak 1.4 büyüklüğündeki depremle eşdeğer olduğunu belirledi. Ayrıca, olayın milisaniye aralığında iki patlamadan oluştuğu ortaya koyuldu. (Akşam)