29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Öğretmenler serbest kıyafetle derse girdi

Eğitim-Bir-Sen Kütahya Şube Başkanı Kamil Uçan, darbe dönemlerinin dayatması olan kamu çalışanlarına kılık ve kıyafet zorunluğunun insan tabiatına aykırı olduğunu bildirdi.

2 Ocak 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Öğretmenler serbest kıyafetle derse girdi
Fuat Paşa Ortaokulu önünde serbest kıyafetlerle toplanan sendika üyeleri burada basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını üyeler adına okuyan Şube Başkanı Kamil Uçan, ense tıraşı, sakal, favori, bıyık, tırnak uzunluğu ile ilgilenen, çalışanların kot ve benzeri pantolon giyemeyeceği hükmünü içeren, inancı gereği başını örtme ihtiyacı duyan ve tercihinden dolayı saygı duyulması gereken kadın çalışanlara başörtüsü yasağı getiren darbe döneminin ürünü, çağ dışı yönetmeliği tanımadıklarını söyledi.

Kadınlara 1930'da seçme ve 1934'de de seçilme hakkı verildiğini hatırlatan Uçan, şunları kaydetti:

'Maalesef 2013'te kadınlarımızın ne giyeceğine karar verme hakları yoktur. Darbe dönemindeymişiz gibi ilkel başörtüsü yasağı yönetmeliklerden hala tamamen kazınmamıştır. Darbe dönemlerinin dayatması olan kamu çalışanlarına kılık ve kıyafet zorunluluğu insan tabiatına aykırıdır. Eğitim-Bir-Sen olarak, darbe dönemlerinin dayatmalarına uymayacağımızı buradan ilan ediyoruz. İnsan onurunu ve tercihlerini hiçe sayan yaptırımlar zorla yasal çerçeveye oturtulmuş olabilir ama bu yaptırımları asla meşru görmüyoruz. TBMM önünde kılık ve kıyafet yönetmeliğine dair Memur-Sen Konfederasyonu olarak başlattığımız itirazı, Eğitim-Bir-Sen olarak 81 ilde kılık-kıyafet özgürlüğü ve başörtüsü yasağına 'hayır' çıkışımızla devam ettirdik. Bugün ise, Eğitim-Bir-Sen olarak bir adım daha atarak, sivil itaatsizlik gösteriyor ve hükümete, darbe döneminin izlerini silmesi çağrımızı tekrarlıyoruz.'