28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Rakka kapısı açıldı

Milli Savunma Bakanı Işık, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’un bugün Ankara’da Akar’la görüşeceğini belirterek, “Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı konuşulacak, teknik çalışma yapılacak” dedi.

17 Şubat 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Rakka kapısı açıldı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NATO Savunma Bakanları Toplantısı için geldiği Brüksel’de basın toplantısı düzenledi. El Bab’ın tümüyle kuşatıldığını ifade eden Işık,  “İçeride de ciddi bir temizlik harekatı yapılıyor. ÖSO ve Mehmetçik, DEAŞ unsurlarını temizlemek için çok yoğun bir faaliyeti var” diye konuştu. El Bab operasyonu bitene kadar Münbiç’teki PKK’nın Suriye uzantısı PYD-YPG unsurlarının çekilmiş olmasını istediklerini belirten Işık, “Bu noktada ABD’yle çalışıyoruz. Arzu ettiğimiz sonucu şu ana kadar alamadık. El Bab’dan sonra Türkiye’nin iki önceliği olacak. Bunlardan birisi Münbiç, diğer Rakka ” ifadesini kullandı. Münbiç’teki PKK/PYD varlığının kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulayan Işık, “Bu Türkiye’nin ulusal güvenliği için de bölgenin istikrarı için de büyük bir tehdittir. Bir gerilime sebep olmadan bu hedefi geliştirme noktasında kararlıyız” dedi.      

YANLIŞ AKTÖRLER…

ABD’nin Rakka operasyonunu önemsediğini söyleyen Işık, bu operasyonun yanlış aktörlerle yapılmamasının Türkiye’nin önceliği olduğunu belirtti. Rakka operasyonunun PYD-PKK unsurlarıyla değil, bölgedeki insanlardan oluşan Arap unsurlarla yapılması gerektiğini ifade eden Işık, “Bu noktada Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız ABD’yi ‘Bu konuyu hızlı bir şekilde değerlendirelim’ noktasında gördük” diye konuştu. Bugün ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un Türkiye›de olacağını belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genelkurmay Başkanımızla görüşecek. Bu görüşme önemli. Askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında değerlendirmeler içerecek. Teknik çalışmalar da yapıldıktan sonra bir karara varılacak. ABD henüz kesin kararını vermiş değil. ‘Yani bu işi biz kesinlikle PYD unsurlarıyla yapacağız’ noktasında değiller. Önümüzdeki görüşmeler ABD’nin nihai kararını vermesinde etkili olacak diye düşünüyoruz.”      

ABD DESTEĞİ ARTACAK

ABD Savunma Bakanı James Mattis’in PKK’ya karşı Türkiye’ye çok daha fazla destek için ekibine talimat verdiğini aktaran Işık, Mattis’in aynı zamanda Fırat Kalkanı Operasyonu’na da destek vereceklerini söylediğini dile getirdi.  

TRUMP OBAMA’DAN FARKLI  

“Amerikan yönetiminin FETÖ’ye bakışı Obama yönetiminden daha farklı” diyen Işık, şöyle konuştu: “Türkiye’de darbe girişiminde bulunmuş bir yapının, ABD’de bulunmasını bu noktada benimsemediklerini ifade ediyorlar. Obama’nın duruşuyla aynı duruşta olmadıklarını söyleyebilirim. PYD konusunda da Obama yönetimiyle aynı duruşu sergilemediklerini, en azından o konuda da daha esnek olduklarını gözlemledik. Bundan sonra da tabi tavırları biraz daha ortak çalışmanın seyrine göre şekillenecek.”

BiR ÖSO KAHRAMANI: TİLKİ KEMAL 

Suriye’de yaklaşık 6 yıldır süren savaşta, acı, göz yaşı hiç eksik olmadı. Ancak bu süre içinde ölüme gözü kapalı atılan yerel kahramanlar ise isimsiz kaldı. Bunlardan birini güvenlik uzmanı Abdullah Ağar anlattı. Adı Tilki Kemal. Köyünü DEAŞ teröristlerinden kurtardıktan sonra mayına basarak şehit olan Tilki Kemal.  Abdullah Ağar’ın anlatımına göre; Sultan Murat Tümen’inin saha komutanlarından Tilki Kemal bir Türkmen. Tilkilerden, Ömer oğlu diye tanınıyor.  

VATAN İÇİN...

Suriye iç savaşında 6 yıl değişik alanlarda çarpıştıktan sonra Fırat Kalkanı’na katıldı. Pek çok çatışmada yer aldı. En son kendi köyü olan Hava Höyük’ün kurtarılmasında yer aldı.  Öldürdüğü DEAŞ teröristlerinin başında fotoğraf çektirdikten bir gün sonra, teröristlerce döşenen mayına basarak şehit oldu. Ağar, Tilki Kemal’in fotosu ile ilgili “Fotoğraf bir diğer tarafıyla sahanın ne kadar sertleştiğini anlatıyor” değerlendirmesi yaptı.

DEAŞ’IN KAHPELiĞiNi ANLATTI 

Amasya Valisi Salih ışık, Fırat Kalkanı’nda yaralanan uzman çavuş Hasan Hüseyin Karataş’ı hastanede ziyaret etti. Vali Işık’a Görev yerine dönmek için sabırsızlandığını söyleyen Karataş, “İşin içinde kahpelik var. DEAŞ’lı teröristler kucağında çocukla kadın kılığında giriyor, sivillerin içine karışıyor, intihar saldırısı düzenliyor. Yoksa biz bu işi çoktan bitirirdik” ifadesini kullandı.  

 
ÖSO FIRAT KALKANI’NDA 469 ŞEHİT VERDİ

Suriye’deki ılımlı muhalefeti temsil eden ÖSO; YPG-PKK, DEAŞ, Nusra ve Şii-Nusayri eksenlerin dışında kalan yapılar tarafından oluşturuldu. İlerleyen süreçte, Fırat Kalkanı Harekatı’nın öncü gücü olan ÖSO, Arap-Türkmen ve Kürt bileşenlerden oluşuyor. Aralarında dini-mezhebi-meşrebi-etnik farklılık ya da ayrılık söz konusu değil. Suriyelilik ve vatanseverlik bilinciyle hareket ediyorlar.  Fırat Kalkanı harekatında çok sayıda şehit ve gazi var. 15 Şubat 2017 tarihine gelindiğinde; toplam şehit sayıları tam 469, gazi sayıları ise  bin 712.