27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Reyhanlı da FETÖ ihaneti

53 kişinin can verdiği bombalı saldırıyla ilgili HSK raporu, korkunç gerçekleri deşifre etti: FETÖ’cü savcı Şişman üç gün önce gelen istihbarata rağmen, MİT’i suçlamak için saldırıya göz yumdu.

12 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Reyhanlı da FETÖ ihaneti

REYHANLI katliamına dönemin Adana Özel Yetkili Savcısı Özcan Şişman’ın, MİT’i suçlamak için gelen istihbaratın sümenaltı yaparak gerçekleşmesine göz yumduğu ortaya çıktı. MİT TIR’larının durdurulması davasında tutuklu olarak yargılanan ByLock’cu Şişman, Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013’te yaşan saldırıya ilişkin iddianameyi hazırlamıştı. FETÖ üyesi olduğu tespit edilen Şişman hakkında Hakimler Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanan rapor tamamlandı. Rapor, Özcan Şişman’ın FETÖ’nün çıkarları doğrultusunda, örgüt üyesi asker ve polislerle nasıl hareket ettiğini gözler önüne serdi. HSK Teftiş Kurulu, Şişman’ın, Reyhanlı’daki terör saldırısını MİT ile ilişkilendirerek sözde Selam Tevhid-Kudüs Ordusu’nun şiddet eylemi olarak sunmayı hedeflediğini belirledi.

Amaç hükümeti itibarsızlaştırmak

Türkİye’yİ ve hükümeti zor durumda  bırakarak itibarsızlaştırma amaçlayan Savcı  Şişman, 11 Mayıs 2013’te Hatay Reyhanlı’da  bomba yüklü iki aracın patlatılması  sonucu 53 kişinin hayatını kaybettiği, çok  sayıda vatandaşın yaralandığı saldırı istihbaratını  gizlediği belirlendi. Şişman, patlamaları MİT  ile ilişkilendirerek sözde Selam Tevhid-Kudüs Ordusu’nun şiddet eylemi olarak sunmayı amaçladı.

OPERASYON YAPTIRMADI

Raporda yer alan bilgilere göre, Şişman, Reyhanlı saldırısının kilit ismi Anas Asalieh ve bağlantılarına yönelik, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aldığı karara rağmen planlanan operasyonu erteledi. Şişman, MİT’ten, Reyhanlı katliamından 3 gün önce gelen, “Suriye kaynaklı saldırı yapılacak” bilgisini dikkate almadı. Özcan Şişman ayrıca 1 Mart 2013’te Hatay Yayladağı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Anas Asalieh’in yakalanmasına yönelik operasyon talimatı vermekten de kaçındı. “Ellerinde somut silah-patlayıcı ve benzeri malzeme bulunmaması sebebiyle beklenen neticenin alınamayacağı endişesi taşıdığını” ileri süren Şişman, operasyonun ertelenmesini, ısrarla delil toplanmasını istedi. 

DİNK SUİKASTI YÖNTEMİ

Rapordaki tespitler, FETÖ’nün Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastındaki yöntemi, Reyhanlı saldırısında da izlediğini ortaya koydu. Dink suikastında da alınan istihbaratın devletin güvenlik güçlerine ve yargı sızan FETÖ’cüler tarafından sümen altı edildiği belirlenmişti. Reyhanlı’daki saldırıya ilişkin eski Savcı Özcan Şişman’ın hazırladığı iddianameye göre 3 gün önce Türkiye’ye yönelik bombalı saldırı yapılacağına dair polise ihbar geldi. Bir gün önce de terör örgütü THKP/C-Acilciler’in elebaşı Mihraç Ural, sosyal medyadan Hatay’a yönelik tehdit mesajı yayınladı. Eski Savcı Şişman iddianamesinde Reyhanlı saldırısının Suriye istihbaratı ve buna paralel silahlı faaliyet yürüten terör örgütü THKP/C-Acilciler’in talimatıyla düzenlendiğini ileri sürmüştü.

ŞEREFİNİ HİÇE SAYDI

HSK Teftiş Kurulu’nu raporunda, yeterli ve somut delillere rağmen saldırıların önlenmesi yerine ısrarla delil toplama sürecine devam edilmesini isteyen Şişman’ın, mesleğin şeref ve onurunu bozan, yargıya olan genel güveni yok eden nitelikte usul ve yasaya aykırı işlem yaptığı vurgulandı.

Kurbanlara acı anma

REYHANLI’da 11 Mayıs 2013’te meydana gelen, 53 kişinin hayatını kaybettiği çok sayıda kişinin yaralandığı iki ayrı bombalı saldırının yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenlendi. İlk saldırının yaşandığı Reyhanlı Belediyesi önünde toplananlar, olayda yaşamlarını yitirenlerin anısına karanfil bıraktı. Hayatını kaybedenlerin yakınları, ilçe protokolü ve vatandaşlar, daha sonra Atatürk Caddesi’nden ikinci patlamanın yaşandığı PTT binası önüne kadar sloganlar atarak yürüdü. 11 Mayıs Şehitler Anıtı’na gelen kalabalık, burada saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu. Törende, saldırılarda hayatını kaybedenlerin adı tek tek okundu. Anma etkinliğinde Ayrıca Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi.