26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Savaşmak istemiyorlar ama...! İki ülke kazara çatışabilir

ABD ile Çin arasında Tayvan gerginliğinin Pasifik'te güç mücadelesi şeklinde devam etmesinin yüksek olasılık olarak değerlendiren uzmanlar, 'ABD ile Çin savaş istemeseler de kazara çatışma olasılığı var' yorumunda bulundu.

TRT Haber/AA14 Ağustos 2022 Pazar 09:06 - Güncelleme:
Savaşmak istemiyorlar ama...! İki ülke kazara çatışabilir

ABD Kongresi'ne yakın Barış Enstitüsü Uzmanı Andrew Scobell, Tayvan'ın ABD ve Çin için önemli olduğunu vurguladı.

TRT Haber'e konuşan USIP Çin Uzmanı Andrew Scobell, "Tayvan, ABD-Çin ilişkilerinde hep en çekişmeli konu oldu. Neden şimdi ekstra hassas? Çünkü Tayvan, ABD ile Çin arasında artan küresel güç mücadelesinin sıfır noktası. Çin'e 150 kilometre mesafedeki Tayvan civarında gerginlik tüm ülkeler için kaygı sebebi. Gerginlik teknolojide küresel tedarik zincirini etkiler. Dolayısıyla bütün ülkeler ABD ile Çin'in birer yetişkin insan gibi davranmasını umuyor." diyor.

"TAYVAN, ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Pekin'in son yayımladığı Beyaz Kitabını değerlendiren Scobell, "Tayvan, Çin Komünist Partisi için çok önemli. Tayvan'ı Çin'in parçası olarak görüyor. Son yayımlanan Beyaz Kitap, Çin'in Tayvan'ı anakaraya dahil etme konusundaki hassasiyetini gösteriyor" dedi.

"ÇİN, RUSYA'NIN AKSİNE KAPSAMLI BİR HAREKAT PEŞİNDE DEĞİL"

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın aksine Çin'in, kapsamlı bir askeri harekat peşinde olmadığı görüşünü savunan Scobell, "Çin-Rusya, Şi-Putin ve Tayvan-Ukrayna arasında farklılıklar var. Putin devasa askeri güç kullanmaya meyilli ama Şi daha küçük, kademeli artan güç yanlısı. Dolayısıyla Tayvan'a büyük askeri operasyon yerine, kademeli artan askeri eylemler ve başka adımlar görebiliriz" ifadelerini kullandı.

"ABD İLE ÇİN SAVAŞ İSTEMESELER DE KAZARA ÇATIŞMA OLASILIĞI VAR"

ABD ile Çin ordularının Pasifik'te birbirine yakın oluşu ise kaygıları artırıyor. Çin Uzmanı Andrew Scobell, "İyi haber; iki ülke de savaş istemiyor. Kötü haber iki ordunun bölgede birbirine yakınlığını düşünürsek; deniz, denizaltı ya da havada kazara çatışma mümkün. İletişim kanalları açık olsa da genellikle kullanılmıyor. ABD telefonu kaldırıp Çinli muhatabıyla görüşmeye çalıştığında cevap alamadığı oluyor" dedi.

TAYVAN, ÇİN'E AİT 22 SAVAŞ UÇAĞI VE 6 GEMİNİN ADA ÇEVRESİNDE GÖRÜLDÜĞÜNÜ BİLDİRDİ

Tayvan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, uçaklardan 11'inin, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattının doğusuna ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Sahası" (ADIZ) ilan ettiği bölgenin güneybatısına uçtuğu belirtildi.

Açıklamada, hava ve deniz araçlarının, elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve yer füze sistemleriyle izlendiği ifade edildi.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 ve 3 Ağustos'ta Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar yapmıştı. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar, Ada'nın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu.

Çin ordusu, 10 Ağustos'ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş ancak Tayvan Boğazı'ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini bildirmişti.

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.