29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Asli hata tabur ve bölük komutanının

Silvan’da 13 askerin şehit edildiği saldırıyla ilgili bilirkişi raporunda, “İhmaller zinciri var. Teröristler yaklaşana kadar asker uyandırılmadı. Tabur ve bölük komutanı asli hatalı” denildi.

Süleyman Umut Gürhan28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Asli hata tabur ve bölük komutanının

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde 14 Temmuz 2011 günü 13 askerin şehit edildiği, 7 askerin de yaralandığı terörist saldırısında ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Silvan 4’üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay M.M.T., 4’üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı M.Ş., 1’inci Bölük Komutanı Üsteğmen M.E.K. ve 2’nci Bölük Komutanı Üsteğmen N.E.’nin tutuksuz olarak yargılanmalarına, Diyarbakır’daki 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, binbaşı M.Ş.’in avukatı Mehmet Ali Arslan hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli 2 muvazzaf ve 1 emekli albayın tüm dosyayı inceleyerek hazırladıkları bilirkişi raporu okundu. Birliklerin üs olarak seçtiği bölgenin çatışma sırasında savunma için uygun olmadığı belirtilen raporda, “Olayda Tabur Komutanı tarafından, bölük komutanlarının yaptıkları ‘Burada kalalım’ teklifi, arazi yapısı, bitki örtüsü, görüş imkanları bakımından yeterince incelenmeden kabul edilmiş, komutanlık bilgi ve tecrübesi kullanılmamıştır” denildi.

Uyuyan asker uyandırılmadı

Askerlerin bulunduğu mevzilerin de incelendiği raporda, “Mevzilerdeki personelin uyarılara rağmen gerekli hassasiyeti göstermemesi nedeniyle, teröristlerin el bombası mesafesine gelene kadar görülmediği, dolayısıyla etkili gözetleme yapılmadığı anlaşılmıştır. Erken ikaz sistemleri tesis edilmemiş, birliğin gözetleyemediği alanların kontrolü sağlanamamış, teröristlerin 15-20 metreden el bombası atacak mesafeye yaklaşmasına izin verilmiştir. Telsiz dinleme ve kestirme yapılmış, elde edilen bilgiler arazideki birliklere iletilmiştir. Tabur yakın bir yerde teröristlerin bulunduğu ve eylem yapacakları yönünde ikaz edilmiştir. Teröristlerin geçmişte çoğunlukla akşam saatlerine yakın eylem yapmış olmaları, birlik komutanlarını yanlış değerlendirmeye yönlendirmiştir. İkazlara rağmen üs bölgesindeki tertiplenmede değişiklik yapılmamış, istirahat eden unsurlar uyandırılmamış, teröristlerin olası saldırısına karşı tedbir geliştirilmemiştir.”

Komutan ve erler hatalı

Şüpheli Albay M.M.T.’ın sevk ve idarede sisteme uygun hareket etmediği belirtilen raporda, “Ast birliklerin durumuna ilişkin bilgileri üst komutanlıklara ulaştıramadığı değerlendirilmiştir” denildi. Şüpheli Binbaşı M.Ş.’in durumunu inceleyen bilirkişi heyeti, “Birliğini planda emredilen bölgeye götüremedi. Kendisine verilen emrin yerine getirilemediğini emri veren komutana iletmedi. Üs bölgesi seçimi esnasında taktik mülahazalara dikkat etmedi. Tedbirlerin yeterli seviyede uygulanmasını sağlayamadı. Nezaret ve kontrol görevini yeterince yapmadı. Üst komutanlığa zamanında bilgi vermedi” dedi.

Nezaret ve kontrol yok

Erbaş ve erlerin üs bölgesinde uymaları gereken kurallara uymadığı kaydedilen raporda şu görüşlere yer verildi: “Bahse konu olayın, iç güvenlik harekatında sürekli uygulanması gereken taktik mülahazaların yerine getirilmesinde tabur ve bölük komutanlarınca yapılan hatalar sonucunda meydana geldiği, tabur ve bölük komutanlarının asli kusurlu olduğu, Alay Komutanı’nın ihmali bulunduğu değerlendirilmiştir. Küçük birlik komutanları ve tek er bazında gerekli hassasiyetin gösterilmemesi olayın meydana gelmesine katkı sağlamıştır”