29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Taşeron işçi kadro düzenlemesi

Taşeron işçiler yeni düzenleme ile ilgili halen merak içinde. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün ‘İstihdam Şurası’nda “O iş bitti” dedi. Düzenlemeyle ilgili yasa tasarısı Meclis’e gelmediği için farklı söylentiler de havada uçuşuyor.

17 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Taşeron işçi kadro düzenlemesi

Taşerona kadroda son durum nedir? 2018 yılında taşeron işçiler ne zaman kadroya geçiş yapacak? 4C'li taşeron işçilerin maaşları ne kadar olacak? Taşeron işçilerinin kadroya geçişleri nasıl olacak? soruların yanıtları araştırılırken son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor.

Kamu kurumlarında çalışan 850 bin taşeron çalışanın gözü kulağı Ankara'da. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjdeden sonra yasa çalışmalarında artık son noktaya gelindi. 12 maddeden oluşması beklenen yasanın detayları da ortaya çıkıyor. Taşeron çalışanlar şartsız olarak kamuya geçecek ve 657 sayılı yasanın 4. maddesinin D bendine göre kadro alacak. Böylece tüm çalışanlar kamu görevlisi haline gelecek, maaşlarını ve tüm sosyal haklarına devlet garantisi gelecek. Çalışanların haklarında hiçbir kayıp olmayacak. Yıllık izin, kıdem tazminatı, emeklilik gibi hakları korunurken maaşlarına da garanti gelecek.

Kamuda görev yapan 850 bin taşeronla ilgili kadro tasarısı üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Kadroya geçişte eğitim kriteri, yaş şartı aranmayacak, sınav uygulanacak. Sınav ise taşeron çalışanların yaptıkları işteki mesleki becerileriyle ilgili olacak. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, sınavın KPSS gibi olmayacağını ve kolay olacağını ifade etmişti. Sınavdan 10 üzerinden 6 alanlar mülakata girecek. Taşeron çalışanların tayini de olmayacak. Herkes bulunduğu yerde işini devam ettirecek. Emeklilik yaşı gelmeyen, primi dolmayanlar için herhangi bir yaş kriteri uygulanmayacak.



ŞİRKET EZİYETİ BİTİYOR

Taşeron çalışanlar bağlı bulundukları şirketlerden de kurtulacaklar. Böylece kamuoyuna çokça yansıyan sorunlar bitecek. Yıllık izinlerin kullandırılmaması, 11'inci ayda çıkış yapılıp, 1'inci ayda tekrar giriş yapılarak kıdemlerin sıfırlanması hileleri, maaşların bordrolarda gösterilmemesi gibi haksızlıklar ortadan kalkacak.