18 Mayıs 2024 Cumartesi / 11 Zilkade 1445

Terör örgütü YPG/PKK panik içerisinde

Terör örgütü PKK/PYD-YPG, Türkiye’nin Münbiç’e yönelik olası harekâtıyla ilgili olarak katil Esed rejimine çağrıda bulunarak, kentin kontrolünü rejim güçlerine devretmek istediklerini açıkladı.

TM Dijital Haber Merkezi28 Aralık 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Terör örgütü YPG/PKK panik içerisinde

Reuters’ta yer alan habere göre, örgüt mensuplarının Münbiç’ten çekilerek Suriye’nin doğusuna kaydırıldığını açıklayan terör örgütü PKK/PYD-YPG, Esed rejiminden birliklerini Münbiç’e göndererek buraya yerleştirilmelerini istedi.

Zaman kazanmaya çalışıyorlar

Sahadaki yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Münbiç'ten kısmî bir çekilme yaptığını açıklayan terör örgütü PKK/PYD-YPG'nin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı ve Esed rejimine bağlı güçlerin Münbiç'e girdiğine dair emarelere rastlanmadığı belirtildi.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı sonrası paniğe kapılan terör örgütü PKK/PYD-YPG'nin bu açıklamaları, Türkiye'nin Rusya ve ABD ile yapacağı görüşmeler arefesinde örgütün zaman kazanma çabası olarak yorumlandı.

Uzmanlar ise, ABD güçlerinin Suriye'den çekilme işlemi tamamlanmadan Esed rejimine bağlı güçlerin bu bölgeye girmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Geçtiğimiz aylarda da "çekilmişlerdi"

Terör örgütü PKK/PYD-YPG'nin Temmuz 2018'de de Münbiç'ten çekildiğiyle ilgili haberler dolaşıma sokulmuş ve Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "Devriye güzergahı üzerindeki kontrol noktalarından çekilme sürüyor. Ortak devriye hazırlık çalışmaları devam ediyor. Dolayısıyla Münbiç'ten bu aşamada PYD/YPG’nin tamamen çekildiğine dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır." ifadelerine yer vermişti.

Münbiç yol haritası

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo 4 Haziran'daki görüşmelerinde, ilçede güvenlik ve istikrarın sağlanmasını içerecek yol haritasını onaylamıştı.

Plan, Türk ve ABD tarafının askeri ve istihbari unsurlarla ilçede ortak denetime başlamasını da öngörüyor. Mutabakat ayrıca Münbiç'te teröristlerin çıkmasından sonra ilçenin yerel unsurlarından bir yönetim kurulmasını hedefliyor.

Terör örgütü PKK/PYD-YPG, Halep iline bağlı Münbiç ilçesini Ağustos 2016'da ABD'nin desteğiyle terör örgütü DEAŞ'tan alarak işgal etmişti. Münbiç nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını Araplar oluşturuyor.