28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Balyoz Savcısı Hüseyin Kaplan’dan tarihi itiraf: Verilecek cezalar önceden belliydi

Balyoz Darbe Planı Davası’na bakan FETÖ’cü hakim ve savcıların, sanıklar hakkında verilen cezaları yargı- lama başlamadan önce yazdıkları ortaya çıktı.

19 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Balyoz Savcısı Hüseyin Kaplan’dan tarihi itiraf: Verilecek cezalar önceden belliydi
Balyoz Planı Davası’na bakan kapatılan İstanbul Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin FETÖ/PDY üyesi olmak suçundan tutuklanarak meslekten ihraç edilen Savcısı Hüseyin Kaplan hakkında sürdürülen soruşturma tamamlandı. 
 
HÜKMÜ PEŞİN VERMİŞLER 
 
Kaplan ifadesinde, Balyoz darbe Planı Davası’nın sonunda verilecek cezalara ilişkin mütalaayı, iddianame mahkemeye ulaşmadan ve aralarında eski generallerin de bulunduğu sanıklar daha hakim karşısına çıkmadan yazmaya başladıklarını itiraf etti. 
 
FİDAN’IN ÇAĞIRILMASI
 
Hüseyin Kaplan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması ve eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un gözaltına alınmasına ilişkin itiraflarda da bulundu. Kaplan, “Savcı Sadrettin Sarıkaya, Fidan ve arkadaşlarını sadece ifade almak için çağırdığını söyledi. Ancak sonra Oslo belgelerinin Diyarbakır’da yapılan bir aramada ele geçirilmesinden dolayı Fidan dışındaki üç kişiyi tutuklamaya sevk edeceğini duydum. Bana söylediğinin aksine haklarında yakalama kararı çıkarmış” dedi. Kaplan, “Bu kadar önemli bir hareketin örgüt abisiyle birebir görüşülerek yapıldığını düşünüyorum. Örneğin İlker Başbuğ› un gözaltına alınmasını, ilgili savcı ile örgüt abisinin konuştuğunu biliyorum. Biz bunu Başbuğ, alındıktan sonra duyduk” ifadelerini kullandı. 
 
ERDOĞAN RAHATSIZLIĞI 
 
Eski Savcı Kaplan, 2011 yılında dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Hakan Fidan’ın birkaç kişilik grupla FETÖ’yü hedef aldığını, tasfiyeler de başlayınca kendilerinde Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı gelişmeye başladığını söyledi. 
 
İş adamlarına ‘himmet gazı’  vermişler
 
Paralel İhanet Çetesi’ne yönelik soruşturmada tutuklanan sözde Kütahya il imamı Ali Peksöz hakkında hazırlanan iddianamede, örgütün iş adamlarından himmet toplama yöntemlerine ilişkin detaylara da yer verildi. Dikkati çeken ise Kütahya’da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak görev yaparken açığa alınıp tutuklanan Ali Peksöz’ün, FETÖ üyesi zengin işadamlarının üzerinde psikolojik baskı uygulayarak, himmet miktarını nasıl artırdığı oldu. İddianamede, Peksöz’ün himmet için pazarlık yaptığı işadamlarını, “Bu miktar hiç sana yakışıyor mu?” diyerek gaza getirip, rakamı artırmasını sağladığı anlatıldı.