29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

İETT toplu taşıma ücretsiz mi

Okulun ilk günü İETT toplu taşıma ücretsiz mi 17 Eylül Pazartesi metro metrobüs vapur tramvay bedava mı?

17 Eylül 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
 İETT toplu taşıma ücretsiz mi

Ünlü arama motoru Google, Türkiye'de okulun ilk gününü doodle tasarımı ile hatırlattı. Teknoloji firması Google, bugün başlayacak 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının ilk günü için özel bir Doodle hazırladı ve bunu ana sayfasına yerleştirdi. Tasarıma tıklayan kullanıcılar, 'Okulun İlk Günü' ile ilgili içeriklere tek bir tıkla ulaşabiliyor.

Okulun ilk günü dev arama motoru Google tarafından unutulmadı ve doodle oldu. Tüm Türkiye'de 17 Eylül Pazartesi günü okul heyecanı yaşanacak. Yeni eğitim yılına hazırlanan öğrenciler, okulun ilk gününde arkadaşlarıyla bir araya gelecek.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı bilgilere göre; 2018-2019 eğitim öğretim yılı birinci kanaat dönemi 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacak ve 18 Ocak 2019 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 21 Ocak 2019 - 1 Şubat 2019 tarihlerinde yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 4 Şubat 2019 Pazartesi başlayıp 14 Haziran 2019 Cuma sona erecek.

ULAŞIM ÜCRETSİZ OLACAK

Yeni eğitim öğretim döneminin ilk günü sabah 06.00'dan 14.00'e kadar İETT'ye bağlı toplu ulaşım araçlarında ulaşım ücretsiz olacak.

ŞARKILARLA KARŞILANACAKLAR

Okul kaygısını azaltmak, alışma sürecini hızlandırmak ve öğrencilere okulu sevdirmek amacıyla hayata geçirilen uyum eğitimlerinin ardından ilkokul minikleri için Bakan Selçuk’tan yeni bir adım daha geldi. Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek projeye imza atan Selçuk, okulun ilk gününde güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin, okula başlayacak minikleri şarkılarla karşılamasını istedi.

İBB duyurdu: 17 Eylül günü ulaşım ücretsiz

İBB'nin aldığı kararla her yıl olduğu gibi bu sene de okulların açıldığı gün toplu taşıma araçları ücretsiz olacak. Ayrıca İETT, okulların açılacağı yaz döneminde periyodik bakımları yapılan otobüslerin sefer saatlerine kış tarifesine göre devam edeceğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde 17 Eylül Pazartesi günü, toplu ulaşım araçlarının 06.00 ile 14.00 saatleri arasında ücretsiz hizmet vermesi kararlaştırıldı.

AK Parti ve CHP Grup Başkan vekillerinin ortak imzasıyla verilen teklifi görüşen İBB Meclisi, daha önceki yıllarda olduğu gibi yoğun trafik oluşmasının önüne geçilmesi ve vatandaşların toplu ulaşım araçlarına yönlendirilmesi amacıyla hizmetin ücretsiz verilmesi için İBB Başkanı Mevlüt Uysal'a yetki verilmesini kararlaştırdı.

Buna göre okulların açılacağı 17 Eylül Pazartesi günü saat 06.00 ile 14.00 arasında kent genelindeki toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verecek.

Meclisten oy birliğiyle kabul edilerek geçen karara göre vatandaşlar, 2018-2019 eğitim öğretim döneminin başlayacağı pazartesi günü, İstanbulkart ücret entegrasyonuna dahil İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT Otobüsleri, Özel Halk Otobüsleri, Metrobüs, Nostaljik Tramvay ve Tünel) araçları, Şehir Hatları A.Ş Vapurları, özel deniz toplu ulaşım araçları, Metro İstanbul A.Ş. (Tramvay, Metro, Hafif Metro ve Füniküler, Teleferik ve Kadıköy Moda Nostaljik Tramvay) araçları ve Otobüs A.Ş. araçlarıyla belirtilen saatlerde ücretsiz seyahat edebilecek.

 

İETT KIŞ TARİFESİ

İETT’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, okulların açılacağı 17 Eylül Pazartesi gününden itibaren yaz döneminde periyodik bakımları yapılan otobüslerin sefer saatlerine kış tarifesine göre devam edeceği belirtildi. İETT’nin yeni eğitim ve öğretim yılında kış tarifesine bağlı olarak otobüs ve sefer sayılarını da artıracağı aktarılan açıklamada, “Kış sezonuna göre yeniden düzenlenen sefer saatlerini yolcularımız, ‘www.iett.istanbul’ ve ‘MobİETT’ uygulamasından öğrenebilirler. Okulların açılmasıyla birlikte alınan tedbirler kapsamında, kış tarifesine uygun olarak 4 bin 840 otobüs ve 453 metrobüse ek olarak 349 otobüs ve 90 adet metrobüs konulacak. Okulların açıldığı gün, İETT ve Metro İstanbul tarafından gerçekleştirilecek ek seferlerle velilerin ve öğrencilerin toplu ulaşım sistemlerine yönlendirilmesi hedefleniyor.” ifadeleri kullanıldı.

İETT
İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (kısaca İETT), İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak İstanbul'da toplu taşıma hizmeti verir. 24 Kasım 2017 tarihinde genel müdür Arif Emecen görevden alınmıştır, yerine Ahmet Bağış getirilmiştir.

Tarihçe
1939 yılında muhtelif şirketleri millileştiren 3645 sayılı yasa ile İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (İETT) İşletmeleri Umum Müdürlüğü adı altında bugünkü hüviyetine kavuştu. 1945 yılında Yedikule ve Kurbağalıdere havagazı fabrikaları ile bu fabrikaların beslediği İstanbul ve Anadolu havagazı dağıtım sistemleri İETT’ye devredilir. 1961’de işletmeye alınan Troleybüsler, 1984’e kadar İstanbullular’a hizmet verir. 1982 yılında çıkarılan bir yasa ile tüm elektrik hizmetleri, hak ve vecibeleriyle Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) devredilir. Daha sonra 1993 yılında havagazı üretim ve dağıtım faaliyetleri sona erdirilir. Bugün yalnızca kent içi toplu ulaşım hizmeti sunan İETT; otobüs, tramvay ve tünel işletmeciliğinin yanında Özel Halk Otobüsleri ve İstanbul Otobüs AŞ’nin yönetim, yürütüm ve denetiminden sorumludur. İETT ayrıca İstanbul`daki raylı sistemlerin (Metro, Hafif Metro) bir bölümünün (Eminönü-Kabataş, Sultançiftliği-Edirnekapı, Edirnekapı-Topkapı, Otogar-Başakşehir) yapımını üstlenmiştir.

İETT Otobüs Filosu
Filodaki araçların 561'i yarı alçak tabanlı olup geri kalan tüm otobüsler tam alçak tabanlıdır.

Metrobüs Filosu
17 Eylül 2007 hizmete açılan otobüs hattı E-5 yolu üzerine konulmuştur. 7'si Asya, 38'i de Avrupa yakasında olmak üzere 45 duraktan meydana gelecek hattın toplam uzunluğu 50 km'dir. 8 Eylül 2008 günü yapılan açılış töreninde metrobüs Avcılar-Zincirlikuyu arasında hizmet vermeye başlamıştır. Zincirlikuyu istasyonu, Asya istikametinde Avrupa'daki son durak olama statüsüne sahip olmuştur. Metrobüste 9 hat bulunmaktadır. Metrobüs günde yaklaşık 750.000 yolcu taşımaktadır.

Özel Halk Otobüsü Filosu
1985'ten ihtibaren özel işletme otobüsleri (ÖHO) İETT'ye bağlı olarak hatlarda çalışmaktadır. Günümüzde 1.366 adet özel hat otobüsü bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı`na bağlı Trafik Müdürlüğü denetiminde çalışan Özel Halk Otobüsleri, 1985 yılında Belediye Başkanlığı`nın teklifine binaen alınan UKOME kararıyla İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü`nün yönetim, yürütüm ve denetimine verilmiştir. Bu bağlamda Özel Halk Otobüsleri ile ilgili işlemleri yürütmek üzere bir müdürlük oluşturulmuştur. Halen bu çalışmalar Ulaşım Planlama Daire Başkanlığına bağlı Özel Ulaşım Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

1985'ten ihtibaren özel işletme otobüsleri (ÖHO) İETT'ye bağlı olarak hatlarda çalışmaktadır . 2014 yılı sonu itibarıyla 3075 adet özel hat otobüsü bulunmaktadır.

İETT ve Özel Taşımacılık Genel Filo
İETT 3100
Özel Halk Otobüsleri 1283
Bölgesel Halk Otobüsleri 683
Çift Katlı 144
Turistik (Çift Katlı) 13
Deniz - Havayolu Entegre 30
İstanbul Otobüs AŞ 922
6175

İETT Garajları
İkitelli
Kayışdağı
Topkapı
Edirnekapı
Ayazağa
4.Levent
Hasanpaşa
Kâğıthane
Beykoz
Sarıgazi
Kartal
Çobançeşme

OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre; 2018-2019 eğitim öğretim yılı birinci dönemi 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacak ve 18 Ocak 2019 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 21 Ocak 2019 - 1 Şubat 2019 tarihlerinde yapılacak. İkinci dönem ise 4 Şubat 2019 Pazartesi başlayıp 14 Haziran 2019 Cuma sona erecek.