8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Yaşar Güler kimdir kaç yaşında Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler nerelidir

Yaşar Güler kimdir? (Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler kaç yaşında nerelidir merak ediliyor. Yeni Genelkurmay Başkanı kim olacak sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Orgeneral Hulusi Akar, yeni sistemin ilk kabinesinde Milli Savunma Bakanı olarak yer alacak. Peki, Akar’dan boşalan koltuğa kim getirilecek? Genelkurmay Başkanı kim olacak? Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Güler teamüllere göre en güçlü adaylardan bir tanesi. Peki Yaşar Güler kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Öte yandan teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Güler'in de Yeni Genelkurmay Başkanı seçilme ihtimalinin güçlü olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen geçilmesiyle birlikte yayınlanan yeni KHK ile yeni Genelkurmay Başkanı'nın Yaşar Güler olduğu açıklandı. Bu açıklamanın ardından vatandaşlar Yaşar Güler kimdir sorusu ile yeni Genelkurmay Başkanı'nın biyografisini internette araştırıyorlar. Peki yeni Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler kimdir? İşte Yaşar Güler hakkında merak edilenler...

10 Temmuz 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yaşar Güler kimdir kaç yaşında Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler nerelidir

Yaşar Güler kimdir kaç yaşında Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler nerelidir? Yeni kabine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar kabinede Milli Güvenlik Bakanı görevine getirildi. Bunun ardından yeni Genelkurmay Başkanı kim olacak sorusuna vatandaşlar tarafından yanıt aranmaya başlandı. Adaylar arasında çeşitli isimler öne çıkıyor. Teamüllere göre Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilmesi beklenen isimlerden birisi olan Yaşar Güler kimdir? İşte, Yeni Genelkurmay Başkanı adayları. Teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Güler'in de Yeni Genelkurmay Başkanı seçilme ihtimalinin güçlü olduğu belirtiliyor. Yaşar Güler, Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni Genelkurmay Başkanı'nı açıklayana kadar, Yaşar Güler vekaleten Genelkurmay Başkanı olacak.

 

Son dakika haberi!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Kanun Hükmünde Kararnameleri, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

"1" numaralı kararname "Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ( Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkındaki düzenlemeler), "2" numaralı kararname "Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"(Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların ihdası, iptali ve kullanımına dair esas ve usuller), "3" numaralı kararname de "Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" (Üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usullerine dair usul ve esaslar) başlıklarını taşıyor. 

Oldukça kapsamlı olan kararnamelerden sonuncusunun 9. maddesinin ikinci fıkrası gereğince, Genelkurmay Başkanlığı, Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait atama kararları da Resmi Gazete'de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararlara göre; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Milli Savunma Bakanlığına getirilmesiyle boşalan Genelkurmay Başkanlığına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler'in ataması yapıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, Genelkurmay 2. Başkanlığına ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Metin Gürak getirildi.

 

 

 

YENİ GENELKURMAY BAŞKANI

Cumhurbaşkanının yemin etmesiyle birlikte yürürlüğe giren yeni sisteme göre Anayasa'nın 117. maddesi uyarınca Genelkurmay Başkanı'nı Cumhurbaşkanı atayacak.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı bu atamayı yaparken herhangi bir sıra gözetmeyecek.

Yeni Genelkurmay Başkanı orgeneraller arasından atanacak. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler'in ismi yeni genelkurmay başkanlığı için öne çıkıyor.

 

YAŞAR GÜLER KİMDİR?

Orgeneral Yaşar GÜLER, 1954 yılında Ardahan'da doğmuştur. Teğmen rütbesiyle 1974 yılında Kara Harp Okulundan, 1975 yılında Muhabere Okulundan mezun olmuştur.

1975- 1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunan Org.GÜLER; 1986 yılında Kara Harp Akademisinden, 1988 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olmuştur.

Kurmay subay olarak; 1986-1988 yılları arasında Yurt İçi Bölge Komutanlığında Harekât Başkanlığı, 1988-1991 yıllarında Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığında Plan Subaylığı, 1991-1992 yılları arasında 12'nci Piyade Tümen Harekât ve Eğitim Şube Müdürlüğü, 1992-1994 yılları arasında Silopi'de İç Güvenlik Tabur Komutanlığı, 1994-1995 yılları arasında Bosna-Hersek Türk Tugay Komutan Yardımcılığı, 1995-1997 yılları arasında Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subaylığı, 1997-1999 yılları arasında Napoli/ İtalya'da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcılığı, 1999-2000 yılları arasında Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkez Komutanlığı, 2000-2001 yılları arasında Gnkur. Tatbikatlar Şube Müdürlüğü görevlerini yürütmüş, 2001 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle; 2001-2003 yılları arasında 10'uncu Piyade Tugay Komutanlığı, 2003-2005 yılları arasında Gnkur. MEBS Plan Koordinasyon Daire Başkanlığı görevlerini yürütmüş, 2005 tarihinde Tümgeneralliğe terfi etmiştir.

Tümgeneral rütbesiyle; 2005-2007 yılları arasında MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, 2007-2009 yılları arasında Gnkur. Eğitim Daire Başkanlığı görevlerinde bulunmuş ve 2009 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir.

Korgeneral rütbesiyle; 2009-2010 yılları arasında Harita Genel Komutanlığı, 2010-2011 yılları arasında 4'üncü Kolordu Komutanlığı, 2011-2013 yılları arasında Gnkur. İstihbarat Başkanlığı görevlerinde bulunmuş ve 2013 Yüksek Askerî Şura Kararları ile Orgeneralliğe terfi ederek 2013-2016 yılları arasında Genelkurmay II nci Başkanlığı, 2016-2017 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı görevlerini yürütmüş, 02 Ağustos 2017 Yüksek Askerî Şura Kararları ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine atanmıştır.

Bayan Demet GÜLER ile evli olan Orgeneral Yaşar GÜLER bir çocuk ve iki torun sahibidir. İngilizce bilmektedir.