20 Mayıs 2024 Pazartesi / 13 Zilkade 1445

YSK seçmen listesi nasıl olacak, nerede, hangi sandıkta oy kullanacaklar?

YSK seçmen listesi nasıl olacak, nerede, hangi sandıkta oy kullanacaklar? Sorularına Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’den cevap geldi. 23 Haziran’da gerçekleştirilecek İstanbul seçimleri için YSK Başkanı Sadi Güven seçimleri aydınlatan açıklamalar yaptı. YSK seçmen listesi nasıl olacak? Seçmenler nerede hangi sandıkta oy kullanacaklar? Sorularına yanıt arayan seçmenler gerekli cevapları en yetili isimden aldı. Sadi Güven, “31 Mart şartlarıyla seçime gidilecek. Sadece sandık kurulları değişecek. Seçmen listelerinin aynısını kullanacağız. Vatandaşlarımız da bugün öğleden sonra kendileri sorgulayabilecekleri gibi; hangi sandıkta nerede oy kullanacaklarını görme imkanına sahip olacaklar” dedi. İşte haberimizin detayları…

17 Mayıs 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
YSK seçmen listesi nasıl olacak, nerede, hangi sandıkta oy kullanacaklar?

YSK Başkanı Sadi Güven’den 23 Haziran’da gerçekleştirilecek İstanbul seçimleri içinin son dakika açıklaması geldi. Canlı yayında kameraların karşısına geçen Sadi Güven İstanbul seçimleriyle ilgili oy kullanacak vatandaşları ilgilendiren açıklamalar geldi. YSK Başkanı Sadi Güven, "31 Mart şartlarıyla seçime gidilecek. Sadece sandık kurulları değişecek. Seçmen listelerinin aynısını kullanacağız" açıklamasında bulundu. Peki,  YSK seçmen listesi nasıl olacak? Seçmenler nerede hangi sandıkta oy kullanacaklar? İşte haberimizin detayları…

YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

 

E-DEVLET EÇMEN KAYDI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

SEÇMENLER 23 HAZİRAN’DA NEREDE, HANGİ SANDIKTA OY KULLANACAKLAR?

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, "Biz bugün itibariyle tüm siyasi partilerimizle; bizim seçmen kütüğünün siyasi partilerle bilgi paylaştığı sistem üzerinden paylaştık.

Vatandaşlarımız da bugün öğleden sonra kendileri sorgulayabilecekleri gibi; hangi sandıkta nerede oy kullanacaklarını görme imkanına sahip olacaklar.

Sadece sandık kurulları değişecek. Onun dışında bir değişiklik olmayacak. 31 Mart seçimlerindeki şartlarla seçime gidilecek.

Oy kullanamayacak kısıtlı seçmenlerle ilgili 5 gün önce 18 Haziran'da aynı listelerde, değişiklik yapmadan yanına oy kullanamaz işareti düşülecek.

Seçmen sayılarında değişiklik olmayacak, onlar silinmeyecek, sadece sistem 'oy kullanamaz' şerhini düşecek.

Bugüne kadar yapmış oldukları sorgulamada bulamazlar. Sistem şöyle işliyor. Türkiye'de kim seçmen ise; o an itibariyle seçmen listeleri yayınlanıyor. Kendini bulamayan vatandaşlarımız, adres değişikliği olup da İstanbul dışına giden, listeden düşen seçmenlerdir." dedi.

23 HAZİRAN'DA YENİ SEÇMENLER OLACAK MI?

YSK Bakanı Sadi Güven, "23 Haziran'da yapacağımız seçim, 31 Mart'takinin yenilenmesidir, tekrarıdır. 31 Mart'ta kim oy kullanma hakkına sahip idiyse, 23 Haziran'da aynı şahıslar oy kullanacaklardır.

Siyasi partilerle de biz bunu paylaştık. Siyasi partiler de 31 Mart listesi ve seçmen listesiyle karşılaştırma imkanına sahip olacaklar.

Seçmen listelerine bugün ysk.gov.tr'den bakılabilir." dedi.

SK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde nerede oy kullanacağını merak eden seçmenler, YSK'nın oluşturduğu seçmen sorgulama sayfasına giriş yapıyor. İşte seçmen kaydı sorgulama nasıl yapılır? sorusunun cevabı...

1) Kimlik türünüzü yeni kimlik ya da nüfus cüzdanı olarak seçin

2) Nüfusa kayıtlı olduğu il, T.C kimlik numarası, Nüfusa kayıtlı olduğu sıra no bilgilerini eksiksiz doldurun.

3) Resim Doğrulama alanında gördüğünüz 7 haneli rakam, harf ya da noktalama işaretini doğru şekilde girip "sorgula" butonuna basın

Seçmen kaydı sorgulama işlemi ayrıca e-Devlet üzerinden de yapılabilir.

1) e-Devlet Kapısı http://www.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “Giriş Yap” bağlantısına tıklayınız.

2) Kimlik Dogrulama Sistemi sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu aşamada adres satırında https://giris.turkiye.gov.tr yazdıgından ve güvenli bağlantı simgesinin aktif oldugundan emin olununuz.

3) Kimlik Dogrulama Yöntemi - kullanmak istediğiniz kimlik dogrulama yöntemine tıklayıp ekranda çıkan yönergeleri takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.3

E-devlet sistemine nasıl girilir?

Sisteme giriş yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir: Turkiye.gov.tr internet adresinin üst köşesinde sisteme giriş seçeneği bulunuyor. Bu kısma tıklandığında giriş seçenekleri ile karşılaşılır. Giriş için e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-imza ya da mobil imza seçeneklerinden biri tercih edilebilir. Giriş sırasında sistem tarafından, güvenlik kodu girilmesini de talep eder.

E-devlet şifresi nasıl alınır?

E-devlet şifresinin herhangi bir PTT şubesinden temin edilmesi mümkündür. T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu fotoğraflı bir kimlik belgesi ibraz edilerek alınan şifre kişiye kapalı bir zarfın içerisinde teslim edilir. Sisteme ilk girişin ardından kapalı zarfın içerisinde verilmiş olan bu şifrenin değiştirilmesi istenir. Şifrenin unutulması durumunda şifre yenileme işlemi yapabilir. Şifre yenileme işlemini yapabilmek için önceden sisteme cep telefonu bilgisinin kaydedilmiş olması gerekmektedir. Sisteme bir cep telefonu kaydedilmiş ise yine bir PTT merkezine giderek aynı şekilde e-devlet şifresinin talep edilmesi gerekir.

e-devlet Şifremi Unuttum

e-devlet şifresini unutmuş olan vatandaşımızın yapacağı öncelikli iş bulunduğu şehirdeki herhangibi bir PTT şubesine başvurmak olacaktır. Orada bulunan veznedara e-devlet şifremi unuttum diyerek bulunduğunuz durumu anlatmalısınız. Şifreyi ilk aldığınızda ödediğiniz 2 TL ücreti şifreyi unuttuğunuz zaman 4 TL olarak ücretlendirilecektir. Ücret ödendikten sonra yeni şifreniz kimliğinize tanımlanacaktır. Sürekli olarak aynı durumla karşılaşmamak için şifrenizi not etmenizi tavsiye ederiz. Şifre unutma işlemi ücreti 10 TL'ye kadar yükselebilmektedir

İSTANBUL YENİLEME SEÇİMİ TAKVİMİ

15 Mayıs Çarşamba:

Mülki idare amirleri tarafından yerleşim yerleri esas alınmak suretiyle hazırlanan, 298 sayılı Kanunun 26. maddesinde belirtilenler hariç olmak üzere ilçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilecek.

Siyasi partilerden sandık kurulunda görev alacak üye listelerinin ilçe seçim kurulu başkanlığına verilmesi istenecek.

İlçe seçim kurullarınca ticari amaçlı sabit ilan ve reklam yerleri belirlenerek, siyasi partiler ve bağımsız adaylara duyurulacak.

20 Mayıs Pazartesi:

İlçe seçim kurulu başkanınca, Yüksek Seçim Kurulunun ilgili kararı çerçevesinde mülki idare amirleri tarafından yerleşim yerleri esas alınmak suretiyle hazırlanan ve ilçe seçim kuruluna gönderilen kamu görevlileri listesinden ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisinin, ilçe seçim kurulu huzurunda ad çekme suretiyle belirlenmesi ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanların sandık kurulu başkanı olarak SEÇSİS'e girilmesi işlemi saat 15.00'e kadar yapılacak.

İlçe seçim kurulu başkanınca, YSK'nin ilgili kararı çerçevesinde sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisinin ilçe seçim kurulu huzurunda ad çekme suretiyle tespit edilmesi ve bu kişilerden mani hali bulunmayanların sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirlenmesi ve SEÇSİS'e girilmesi yapılacak.

Sandık kurullarında görev alacak üye listelerinin siyasi partilerce verilmesinin son günü.

21 Mayıs Salı:

Kamu görevlileri arasından belirlenen sandık kurulu başkan ve üyelerinin listesi, seçime katılacakları ilan olunan siyasi partilere, talepleri halinde verilmeye başlanacak.

Sandık kurulunun siyasi partili üyelerinin SEÇSİS'e girilmesine başlanacak.

23 Mayıs Perşembe:

Sandık kurullarının teşkiline ilişkin şikayetlere saat 08.00'den itibaren başlanacak.

24 Mayıs Cuma:

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak. Ancak ölüm ve istifa halinde boşalanların yerine siyasi parti il başkanlıklarınca aday ismi saat 17.00'ye kadar bildirilecek.

Sandık kurullarının teşkiline karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazların son günü.

25 Mayıs Cumartesi:

Sandık kurullarının teşkiline karşı yapılan şikayetlerin ilçe seçim kurulunca karara bağlanmasının son günü.

26 Mayıs Pazar:

Sandık kurullarının teşkili hakkında ilçe seçim kurulunca verilen kararlara karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü.

27 Mayıs Pazartesi:

Kesin aday listeleri, bağımsız adaylar dahil il seçim kurulunca ilan edilecek.

İl seçim kurulunca, birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına başlanacak.

Sandık kurullarının teşkiline dair ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazın il seçim kurulunca kesin olarak karara bağlanmasının son günü.

Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtılmasına başlanacak.

29 Mayıs Çarşamba:

Sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak. Oluşumda görev alanlarla bu husus bildirilecek ve seçim işlerinde görevlendirileceklere ilişkin eğitim çalışmalarına başlanacak.

13 Haziran Perşembe:

Seçim propagandası ve yasaklar başlayacak.

16 Haziran Pazar:

Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

18 Haziran Salı:

Kesinleşmiş seçmen kütüklerinde yer alan ölenler ile vatandaşlıktan çıkarılanlara ait bilgilerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden, kısıtlı seçmenlere ve 26 Aralık 2018 ila 23 Haziran 2019 tarihleri arasında ceza infaz kurumlarında bulunan kasıtlı suçtan hükümlülere ait bilgilerin Adalet Bakanlığından, oy verme günü itibarıyla silah altında bulunan er ve erbaşlara ilişkin bilgilerin Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğünden, askeri öğrenciler, yedek subay öğrencilere ait bilgilerin de Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünden alınarak sandık seçmen listelerinde şerh düşülmesi için gerekli işlemler Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce yapılacak.

Sandık seçmen listelerine sandık çevresi ve sandık kurulu görevlileri şerhinin işlenerek çoğaltılmaya başlanılması. Seçmenlere dağıtılamayan seçmen bilgi kağıtları ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına tutanakla iade edilecek. Seçmen bilgi kağıtlarını herhangi bir nedenle 16 Haziran günü akşamına kadar alamayanlar, ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca ikişer gün ara ile iki kere ilan edilecek.

19 Haziran Çarşamba:

Sandık seçmen listelerinin çoğaltılması bitirilecek. İlçe seçim kurullarınca, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 405. ve 406. maddelerindeki sebeplerle haklarında kısıtlılık kararı kesinleşenlere ilişkin olarak sonradan gelen bilgiler sandık seçmen listelerine "oy kullanamaz şerhi" girilecek. İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanacak. Cumhuriyet Başsavcılıklarından, tutuklular ile tutuklu seçmen listesinde yazılı olup da tahliye edilenlerin veya tutuklu iken cezaları kesinleşerek hükümlü sıfatını alanların isim listeleri istenecek.

20 Haziran Perşembe:

Sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanması bitirilecek. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin seçmen listeleri kesinleştirilerek çoğaltılmasına başlanacak.

21 Haziran Cuma:

Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin kesinleşen seçmen listelerinin çoğaltılması işlemi bitirilecek. İlçe merkezi dışında kalan mahallelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek. Görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak.

22 Haziran Cumartesi:

Seçim propagandası sona erecek. (Saat 18.00)

23 Haziran Pazar:

Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.