24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Zilhicce orucu ne zaman tutulur?

Zilhicce ayının ilk 9 günü Zilhicce orucunun tutulması tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimizin de bu ayda 9 gün Zilhicce orucu tuttuğu rivayet edilmiştir. Peki Zilhicce orucu ne zaman tutulur? İşte Kurban Bayramı öncesi Zilhicce orucu ve bu ayda yapılması gereken ibadetler.

21 Temmuz 2020 Salı 14:28 - Güncelleme:
Zilhicce orucu ne zaman tutulur?

Zilhicce orucu, Kurban Bayramı'na 10 gün kala tutulması tavsiye edilen oruçtur. Kurban Bayramı'nın bulunduğu aya Zilhicce ayı denmektedir. Bu ayın ilk 9 günü Zilhicce orucu tutulmaktadır. Hazret-i Ebüd-derda buyurdu ki: Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli, çok dua ve istigfar etmelidir, çünkü Resulullah, (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun) buyurdu. Peki Zilhicce orucu ne zaman tutulur?

Zilhicce orucu ne zaman, hangi gün başlıyor 2022?

ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Zilhicce ayı Temmuz'un 22'sinde başlayacak ve 3 Ağustos'a kadar devam edecek. Zilhicce ayının ilk on gününün fazileti bu on gün içerisinde hac ibadetinin yerine getiriliyor. Zilhicce orucu 2020'de Temmuz'un 22'sinde başlayıp 9 gün tutulacaktır.

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür.

Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş , yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dedi i (Müslim, Sıyâm, 196-197) nakledilmiştir.

Zilhicce ayının fazileti Hakkında Hadisi Şerifler

* Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir.)[İbni Mace]

* Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevab verilir.)[Beyhekî]

* Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutan, her günü için yüz köle azat etmiş veya cihad edenlere yüz at vermiş yahut Kâbe’ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevab alır.)[R. Nasıhin]

* Bu on günün hayrından mahrum olana yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu[Arefe]günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez) [T. Gafilin]

* Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.)[Ebul Berekat]

* Zilhiccenin ilk on günü, fazilette bin güne, Arefe günü ise on bin güne eşittir.)[Beyhekî]

* Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur.)[Taberani]

* Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur.

Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!)[Taberani]

Tesbih: Sübhanallah,

Tahmid: Elhamdülillah,

Tehlil: Lâ ilâhe illallah,

Tekbir: Allahü ekber demektir.