27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Ağlayabilseydiniz anlayabilirdiniz!

Haluk Kurdoğlu’nun o muhteşem oyunculuğu ve tok sesiyle zihinlerimize kazınan Üstad Necip Fazıl’ın Reis Bey isimli oyunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahneleniyor. Necip Fazıl Kısakürek’in 1960 ihtilalinden sonra girdiği cezaevinde yazdığı Reis Bey’i sahneye koyan Şükrü Türen.

Hakan Gün9 Mart 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ağlayabilseydiniz anlayabilirdiniz!
Yalnız yaşayan ve katı kuralları olan bir ağır ceza hakiminin karar vermek durumunda olduğu bir dava karşısındaki dönüşümünü anlatıyor Reis Bey. Annesini öldürdüğü iddiasıyla huzuruna çıkarılan bir gencin idamına karar veren hakim, idamdan sonra gelişen olaylarla büyük bir savrulma yaşıyor. Eser merhametle yüzleşme bağlamında çok derin detaylar içeriyor. “Her insanın “içinde” aynı anda bir hâkim, bir savcı ve bir avukat vardır ve hayatın akışı  içinde rastladığı her türlü olay karşısında bunlardan biri harekete geçer; hüküm verir, suçlar ya da savunmaya geçer” diyor oyunun yönetmeni Şükrü Türen ve insanı insan yapan duygulara dikkat çekiyor. Tabii Reis Bey’inki gibi bir hesaplaşmanın, zor, çok zor olduğunu ekleyerek. Türen eserdeki metin dili ile de şunları söylüyor: “Birçok meslektaşım uyardı, burası, şurası  anlaşılmaz diyerek endişelerini dile getirdiler. Haksız da sayılmazlar doğrusu, ancak sözcükleri güncele aktarmanın sonu yok, imojilerle oynamaya kadar gider bu. Adam şair, oradaki bir kavramı yansıtan kelimeyi seçerken yaşadıklarını yok sayarak bambaşka bir kelimeyi onun yerine ikame etmek katliam olurdu... Bu yola hiç girmedim.” 

Müzikleri Mercan Dede’den

Müziğini Mercan Dede’nin, dramaturgisini Hilmi Zafer Şahin’in, sahne tasarımını Emrah Kürekçi’nin, kostüm tasarımını Sebahat Çolakoğlu’nun, ışık tasarımını Şükrü Türen’inyaptığı oyunda; Berrin Koper, Caner Bilginer, Ceysu Aygen, Çağatay Palabıyık, Doğan Altınel, Fatma İnan, Gökhan Eğılmezbaş, Hakan Yavaş, Hasip Tuz, İbrahim Can, İbrahim Ulutaş rol alıyor. Reis Bey 11 Mart’a dek Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde, 29 Mart-1 Nisan 2017 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izlenebilir.