29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

TÜYAP’tan Yeşilçam'a 100. yıl kutlaması

TÜYAP ULUSLARARASI İSTANBUL KİTAP FUARI, 33. KEZ KAPILARINI AÇARKEN “SİNEMAMIZIN 100 YILI ” TEMASIYLA TÜRK SİNEMASINDA SAYGI DURUŞUNDA BULUNUYOR. ZENGİN BİR İÇERİĞE SAHİP ETKİNLİK TAKVİMİNDE YEŞİLÇAM’A DAİR ÇOK SAYIDA SERGİ VE PANEL VAR.

EMRAH UFUK ÇITTIR7 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
TÜYAP’tan Yeşilçam'a 100. yıl kutlaması

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı, bu yıl Türk sinemasının 100. yılını selamlıyor. 33.kez okur kitap buluşmasına ev sahipliği yapacak olan fuarın ana teması “Sinemamızın 100 Yılı ”. Yayıncılar ‘sinema’ özelinde kayda değer pek fazla kitapla bu coşkuya katılmasa da TÜYAP süresince gerçekleştirilecek sergi ve panel gibi pek çok yan etkinlikle sinemamızın 100. yaşı kutlanmış olacak. 8-16 Kasım’da gerçekleştirecek olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı ise sinema yazarı Atillâ Dorsay. Tüyap İstanbul Fuar Merkezi’nin üst fuaye sergi salonunda Dorsay’ın hayatını anlatan bir fotoğraf sergisi açılacak. Sergi, Atilla Dorsay’ın hayatını anlatan bölümlerden oluşuyor. Yazarın kaleme aldığı kitaplar bir başlık halinde sergilenirken “Bir Eleştirmen Yetişiyor” başlıklı bölümde ise Dorsay’ın 1950’li yılların başından, 1960’lı yılların sonlarına kadar, gördüğü filmleri ve dinlediği müzikleri not aldığı, eleştirdiği defterler ziyaretçilerin ilgisine sunulacak. Atilla Dorsay ismi çerçevesinde düzenlenen sergiler bununla sınırlı değil. Renkli Sinemaskop Bir Hayat: Atillâ Dorsay, Dorsay’ın Sanatçıları ve Yeşilçam’dan 100 Portre başlıkları altında üç farklı sergide de usta eleştirmenin gözünden sinemamıza dair fotoğraflar yer alacak. Atillâ Dorsay yıllardır film festivalleri için dünyayı dolaştı. Bu uzun yolculuğun duraklarında ilgi duyduğu, sevdiği, bazen de eleştirdiği sinema sanatçılarıyla fotoğraf karelerinde buluştu. “Dorsay’ın Sanatçıları” sergisi bu görüşmelerin görsel belgelerini bir araya getiriyor. 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı Atillâ Dorsay, Yeşilçam’a emek vermiş yönetmenleri, senaristleri, kameramanları, oyuncuları ve sinemamıza katkıda bulunmuş isimleri görüntülediği portre fotoğraf projesini de fuarda gerçekleştiriyor. Fotoğraflar, “Dorsay’ın Sanatçıları” ile birlikte, sergilere ayrılan 8B salonunda izleyicilerin ilgisine sunuluyor.

AFİŞLERLE YEŞİLÇAM’A YOLCULUK

Mimeray Matbaacılık, M. Erol Ağakay’ın küratörlüğünde gerçekleştirdiği sergi ile sinema tarihimize afiş tasarımı ve üretiminin penceresinden bakıyor. Sergi, Ressam Mithat Ağakay’ın sinema girişleri için ürettiği dev fener afişlerden başlayan ve bugüne kadar üç binden fazla film afişini hayata geçiren bir kurumun öyküsünü fuar izleyicisiyle buluşturuyor. Sergi kapsamında, Mithat Ağakay’ın 1950’lerde yaptığı Çakırcalı Mehmet Efe filminin fener afişi, Yeşilçam’ın en önemli afiş ressamlarından İbrahim Enez tarafından yeniden yorumlanarak sergi salonunun girişinde yer alacak. TÜYAP yüzüncü yılında sinemaya edebiyatın penceresinden bakıyor. Küratörlüğünü Sadık Karamustafa’nın üstlendiği sergide, edebiyattan sinemaya uyarlanan eserlerin afişleri, kitapların orijinalleri ve görseller sergilenecek.

BİR RUH MACERASI: AYŞE ŞASA

Yakın dönemde kaybettiğimiz Yeşilçam’ın usta senaristlerinden Ayşe Şasa, Timaş Yayınlarının hazırladığı bir seçki ile fuar ziyaretçileriyle buluşacak. “Bir Ruh Macerası” sergisinde ünlü senaristin hayatı, fotoğrafları ve görsel arşivi de yer alacak. Türk sinema tarihinin en iyi 100 filminin afişleri, Sinema Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek sergide fuar ziyaretçileriyle buluşacak. 100 filmin afişleri, Kültür Bakanlığının akademisyenleri, meslek birlikleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerince belirlediği 300 üzerinde filmin oylaması ile belirlendi.

PANEL PROGRAMI HAYLİ YOĞUN

Fuarın açılış günü olan 8 Kasım’da saat 14.00’de Interexpo Salonu’nda Atilla Dorsay, Hülya Koçyiğit ve Tarık Akan’ın katılımıyla “100. Yılında Türk sineması”, aynı salonda saat 15.45’te de Füruzan ve Ümit Ünal’ın konuşmacı olduğu “Edebiyat ve Sinema İlişkisi” konulu bir panel gerçekleştirilecek. 9 Kasım Pazar günü Heybeliada Salonu’nda saat 16.45’te Sadık Yalsızuçanlar ve Sevin Okyay’ın katılımıyla sinemamızın önemli senaristlerinden Ayşe Şasa anısına “Bir Ruh Macerası: Yeşilçam’ın Ayşe’si” başlıklı bir panel düzenlenecek. Aynı salonda saat 18.00’de sinemanın iki usta ismi Engin Ayça ve Gülsen Tuncer, “Suna Filmi ve Türk sineması” üzerine konuşacak. 9 Kasım Pazar günü Kınalıada Salonu’nda saat 14.15’te Volkan Yücel, “Türk Sinema ve Dizilerinde Kahramanın Yolculuğu: Mitik Erkeklik ve Suç Draması” başlıklı bir konuşma yapacak. 12 Kasım Çarşamba günü fuarın onur konuğu Atilla Dorsay Marmara Salonu’nda saat 14.15’te başlayacak “Türk Sineması: Yeşilçam ve Bugün” başlıklı oturumda Türkan Şoray, Füruzan, Onur Ünlü’yü ağırlayacak. 14 Kasım’da Büyükada Salonu’nda saat 16.45’te Zafer Doruk, Tahir Şilkan “Bereketli Topraklar Üzerinde Orhan Kemal ve Sinemamız 100 Yaşında” başlıklı programda konuşacak. Fuarın son günlerinde 15 Kasım Cumartesi günü saat 15.30’da Interexpo Salonu’nda Rıza Kocaoğlu, Meltem Cumbul, Kerem Fırtına, Önder Çakar “Yeni Türkiye Sinemasında Oyunculuk Problemleri” başlıklı oturuma katılacak. 15 Kasım’da Büyükada Salonu’nda 14.15’te “Paris'ten Pera'ya Sinema ve Rum Sinemacılar” başlığıyla gerçekleşecek oturumun konuşmacısı Sula Bozis. 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu ise 10.00-20.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Öğrenci, öğretmen, emekli ve engellilerin ücretsiz giriş yapabileceği fuarın biletleri 5TL.