27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Nükleer santrallerde yan sanayiye yerli üretici talip

Yerli sanayiciler, toplam 60 milyar doları bulacak üç nükleer santrallerde kullanılacak malzemelerin en az 20 milyar dolarının Türkiye’de üretileceğine dikkat çekerek talip oldu. ASO Başkanı Nurettin Özdebir “Rahatlıkla yan sanayi hizmeti veririz” dedi.

Ercan Baysal25 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Nükleer santrallerde yan sanayiye yerli üretici talip

Türkiye’nin nükleer enerji yatırımı devam ederken, yerli üretici santralde kullanılacak malzemelere talip oldu. Yerli sanayiciler toplamda 60 milyar doları bulacak nükleer santrallerin üçte birlik bölümünün Türkiye’de üretilebileceğine dikkat çekti. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Mersin’de nükleer santralin yapımına başlandığını belirterek “Sinop’ta Fransız ve Japonların yapacağı bir santral olacak. Üçüncüsünün Tekirdağ’da yapılması üzerinde duruluyor. Her biri 20’şer milyar dolarlık. Toplamda 60 milyar dolarlık bir yatırım. Bir nükleer santral dediğimiz zaman bunun maliyetinin üçte birinden fazlası sadece akreditasyon masrafları. Denetim ve onların kayda alınmasıyla ilgili uluslar arası kuruluşlardan yapılacak akreditasyon masrafı. Diğer kısmın yüzde 50’sini biz yapabiliriz. 7 milyar dolarlık iş yapabiliriz. Firmalarımız bu konuda hazır olabilirlerse. 3 santral yapılırsa 21 milyar dolarını yapabiliriz. Türk firmaları iş alabilirler” dedi. Rusya’daki nükleer santral ve enerjiye ilişkin temasları hakkında değerlendirmelerde bulunan Özdebir Türkiye’de yapılacak 3 santralin yanı sıra Türk firmalarının diğer ülkelerde de var olabileceğini söyledi. Özdebir “Rusya santral yapıyor ama birçok parçasını  da başka ülkeler yapıyor. Niye Türkiye bu tedarikçilerden biri olmasın” dedi.

HEDEF SERTİFİKA

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Rusya seyahatinin amaçlarından birinin sertifikalandırma vermeye yönelik olduğunu belirterek “Eğitim ve sertifikayı veren organizasyonu kurmaya çalışıyoruz. Bu kuruluşlarla işbirliği yapacağız. İlk önce eğiticilerimizi eğitilecekler, eğitim verdikten sonra bizim akreditasyonlarımızdan sonra ASO olarak biz verebiliriz. Çalışmalarımızın içerisinde TSE de var” dedi.

OSTİM’DE 150 FİRMA VAR

Nükleer santrallerin içerisinde kablodan dikenli tele kadar kullanılan çok sayıda malzeme olduğunu dile getiren Başkan Özdebir, “Bunların hepsinin sertifikalı olması gerekiyor. Bunların hepsi yapılabilir. Bize dehşet iş diye gösterdikleri, santral yapılırken kalın inşaat demirleri kullanıyorlar. O boyda üretilebilmesi mümkün değil. Bunları ekleyen özel manşonlar var. Ülkemizde de kullanılmaya başlandı. OSTİM’de en az 150 firma bunu yapabilir” şeklinde konuştu.