28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Türkiye’den Katar’a dev ticaret kervanı

Katarlı ve Türk şirketler arasında yerli Türk üreticilerin MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesi ile ticari hacmini artırmaya yönelik önemli bir işbirliği gerçekleştirildi.

31 Ağustos 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’den Katar’a dev ticaret kervanı

Türkiye’den Medyacity ve Katar Vakfı’na bağlı Qatar National Cenvention Center arasında imzalanan anlaşmaya göre 300’den fazla yerli Türk firmasının, 2017 yılı Nisan ayında EXPO TurkeybyQatar kapsamında Katar’ı (Doha) ziyaret etmesi planlanıyor. Tüm MENA bölgesinden 3 binden fazla iş insanının ziyaret etmesi ve önceden planlanmış 2 bin özel görüşmenin yapılması beklenen fuarda Türkiye’nin Katar’a olan 400 milyon dolarlık ihracatının iki katına çıkarılması ve tüm bölgeye olan ihracatın 1 milyar dolar seviyesine ulaştırılması hedefleniyor. Konuya ilişkin Medyacity CEO’su Hakan Kurt şöyle konuştu: “Türkiye’nin şu anda Katar’a ihracat seviyesi 400 milyon dolar seviyesinde. Fuarın akabinde bu hacmi ikiye katlamayı ve tüm MENA bölgesine olan ihracatımızı 1 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Tüm dünyanın hedef pazarı haline gelen Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da, bu pazarlara komşu olmamızı da fırsata çevirerek Türkiye’nin bölgedeki ticari etkinliğinin artması gerektiğine inanıyoruz. Türk firma ve markalarının özellikle sağlık turizmi, enerji, çevre yönetimi, inşaat, emlak ve gayrimenkul, yapı malzemeleri, gıda ve helal gıda, turizm ve helal turizm, teknoloji, IT ve mobil teknolojiler, ulaşım, akıllı şehirler ve kentsel dönüşüm, mücevherat ve kuyumculuk alanlarında bölge için avantajlı bir ticaret fırsatısunacağına kuşkumuz yok.”

Qatar National Convention Center CEO’su Abdul Aziz Al Emadi ise “İki ülke arasındaki mevcut ilişki geliştikçe, iş fırsatları da gelişiyor. İki ülke arasındaki bu iktisadi kardeşlik sadece devlet bazlı şirketlerin kâr etmesine değil aynı zamanda B2B seviyesinde ticaret ve iş fırsatlarının büyümesine olanak sağlayacaktır. Biz bu tür bir etkinliğin sadece bölgede Türkiye’nin yatırım perspektifinden varlık sağlayacağına değil aynı zamanda tüm bölge için bir iş fırsatı olacağına dair güçlü bir inanışa sahibiz” dedi.