26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ziraat’ten üreticiye 44.4 milyar kredi

Ziraat Bankası’nın mart sonu itibariyle tarıma verdiği kredi tutarı 44.4 milyar liraya ulaştı. Ziraat Bankası Kredi Politikaları Genel Müdür Yardımcısı M. Cengiz Göğebakan “Üreticilerimize gelir elde etme dönemleri ve faaliyet döngülerine en uygun ödeme seçeneklerini sunu-yoruz” dedi.

14 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ziraat’ten üreticiye 44.4 milyar kredi

Ziraat Bankası Kredi Politikaları Genel Müdür Yardımcısı M. Cengiz Göğebakan, tarımsal değer zincirinin tüm halkalarında üreticilere finansal destek ve çözümler sunduklarını söyledi. Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle açıklamada bulunan Göğebakan “Ziraat Bankası kuruluşundan bugüne kadar ülke tarımına kesintisiz hizmet vermektedir. Halen de gerek sübvansiyon kapsamında, gerekse sübvansiyon dışında tarım sektörüne en büyük kredi desteğini veren Banka Ziraat Bankası’dır. 2016 yılsonunda 42 milyar TL düzeyinde olan tarım kredilerimizin toplamı, 2017 Mart sonunda 44.4 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bunun içinde sübvansiyon uygulamaları dışında kullandırdığımız tarım kredilerimiz 11 milyar TL’yi aşmış durumda” dedi.

“Gerek işletme gerekse yatırım kredilerinde vade uzunluğu ve ödeme periyodu tamamen faaliyet konusu, üretim döngüsü ve yatırımın özelliklerine uygun olarak belirlenmektedir” diyen Göğebakan şunları söyledi: “Tarım kredilerimizin yaklaşık yüzde 37’si yatırım kredileridir. Ancak işletme kredilerimiz de dahil toplam tarım kredilerimizin yüzde 47’si, vadesi 2 yıldan daha uzun olan kredilerden oluşmaktadır. Bu yapıyla üreticilerimize gelir elde etme dönemleri ve faaliyet döngülerine en uygun ödeme seçeneklerini sunuyoruz. Ziraat Bankası olarak, son beş yıldır tüm bankacılık uygulamalarımızda olduğu gibi tarım bankacılığında da ürün çeşitliliğimizi ve hizmet kalitemizi arttırarak sektör liderliğimizi sürdürüyoruz.”

Göğebakan “Tarım sektörüne sunduğumuz ürün sepeti, tarladan tabağa kadar tarımsal değer zincirinin tüm halkalarını içeren, üreticilerimizin her türlü finansal ihtiyacını karşılamaya uygun, üretim desenine ve piyasa koşullarına uyumlu finansal çözümleri içeren ürünlerle donatılmıştır. Ziraat Bankası’nın farkı, hizmet kalitesinin yanısıra, sunduğu ürün zenginliği ve tarım finansmanındaki bilgi birikimi ve deneyimidir” dedi.

İŞTİRAKLERLE HİZMET

“Yalnızca Ziraat Bankası olarak değil, tüm iştiraklerimizle Türk tarımının gelişmesi ve kalkınması için kendi alanlarımızda kaliteli hizmet vermeye gayret gösteriyoruz” diyen Göğebakan “Ziraat Sigorta ile tarım sigortalarında; Ziraat Hayat ve Emeklilik ile çiftçilerimize özel bireysel emeklilik ve kredi hayat sigortalarında; Ziraat Leasing ileleasing alanında tarım sektörüne alternatif çözümler sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Cengiz Göğebakan şunları söyledi: “Ziraat Bankası olarak, ülkemizin tarım politikaları ve stratejileri paralelinde, yeni teknoloji ile donatılmış, ölçek ekonomisine katkıda bulunacak büyüklükte işletmelerin kurulumu ve modernizasyonu yönündeki finansman desteğimizi sürdürmenin yanında, dış ticarette rekabet gücünü arttırarak ihracatçı konumuna geçebilecek katma değeri yüksek ürünlerin toplam üretim içerisindeki payının büyütülmesine katkı vermeyi hedeflemekteyiz. Ziraat Bankası, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tarım sektörünün finansmanına, daha çağdaş ürünler ve çözümlerle, devam edecektir. Bu vesileyle tüm üreticilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, yaklaşan hasat döneminin bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyorum.”

Takipteki kredi çok düşük

Göğebakan Ziraat Bankası’nın tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi orannın mart ayı sonu itibariyle yüzde 0.86 düzeyinde olduğunu belirtti. Göğebakan bu konuda şunları söyledi: “BDDK verilerine göre Ziraat Bankası dahil edildiğinde tarım kredilerindeki toplam takip oranı yüzde 2.7 iken, Ziraat çıkarıldığında takip oranı yüzde 5’lere çıkmaktadır. Bankamızın tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi oranının bu seviyelere gerilemesinde temel etkenler, doğru kredilendirme, üreticilerimizin kredi borçlarını ödeme alışkanlığının yüksek olması ve verim düşüklüğü, doğal afetler, gibi nedenlerle ödeme güçlüğüne düşen üreticilerimize sunduğumuz yapılandırma seçenekleridir.”

Danışmanlık hizmeti de veriyor

Tarım sektörüne yalnızca kredi kullandırmadıklarını anlatan Göğebakan “Bu alanda yatırım yapmak isteyenlere ve üreticilerimize sektörel gelişmeler, yeni teknolojiler ve finansal enstrümanlar, tarım alanındaki teşvik uygulamaları gibi konularda danışmanlık da yapıyoruz. Diğer taraftan, çiftçilerimize yapılan tarımsal destekleme ödemelerini yapan tek banka da Ziraat Bankası’dır. Önceki yıllarda, tamamına yakın kısmı şube içinden yapılan destekleme ödemelerinin yüzde 94’ünü bugün ATM, mobil şube, internet şubesi gibi alternatif dağıtım kanallarımızla yapılır hale getirdik” dedi.

Üretim dalları için ayrı ayrı destek veriyor

M. Cengiz Göğebakan tarım sektörüne verdikleri bazı kredi ve destekler konusunda şunları söyledi: “Ziraat Bankası’nda tarım kredileri ana olarak hayvancılık, bitkisel üretim, su ürünleri ve mekanizasyon kredileri olarak dört ana başlıkta izlenmektedir. Her ana üretim konusu da kendi içinde alt üretim konularına göre detaylanmaktadır. Örneğin, hayvancılık kendi içinde büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvancılık, arıcılık, vb. gibi alt dallara ayrılır. Bunlar da yine kendi içinde ihtisas konuşana göre kırılır ve örneğin büyükbaş hayvancılık kendi içinde süt hayvancılığı, besicilik, damızlık düve yetiştiriciliği gibi daha alt dallara ayrılır. Kısaca belirtmek gerekirse, Bankamızın tarım finansmanındaki temel prensibi, Türkiye’de ekonomik ve karlı olarak üretilebilen ve sürdürülebilir pazarı bulunan her türlü tarımsal üretim faaliyetinin finansmanıdır. Bu nedenle hangi konularda kredi kullandırıyorsunuz sorusunun cevabı, Ziraat Bankası için oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu çerçevede, küçük ölçekli işletmelere hızlı, kolay ulaşılabilir ve tamamen bilgi sistemleri üzerinden işleyen ve hızlı süreçlerle hizmet veriyor; orta ve büyük ölçekli işletmelere ise iş ve yatırım bazında çözümler üretmeye çalışıyoruz.”