26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

28 Şubat’a sanat neşteri

28 Şubat postmodern darbesinin 19. yıl dönümünde 19 yönetmen, 19 kısa filme imza atacak. Türk sinemasının önemli yönetmen ve senaristleriyle genç yönetmenleri bir araya getiren projede, 28 Şubat her yönüyle ele alınacak.

17 Aralık 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
28 Şubat’a sanat neşteri
Türkiye’nin yakın dönemine damga vuran ve bugün artık yaraları sarılmaya başlanan 28 Şubat postmodern darbesine sanat eliyle neşter vuruluyor. 28 Şubat, 19 yönetmenin bakış açısıyla ekrana gelmeye hazırlanıyor. “28 Şubat” proje koordinatörü Abdulhamit Güler, “Başörtü yasağı, dindarların ibadet sıkıntıları, sosyal ve kültürel alandaki zorluklar, mütedeyyin bir askerin kışla ve civarında yaşadıkları, yaşayamadıkları, eğitimcilerin, öğrencilerin, sendikacıların, esnafların, iş adamlarının, aşıkların, işsizlerin ve siyasetçilerin mağduriyetlerini filme alacağız” dedi. Güler, TRT için hazırlanan proje hakkında şu bilgileri verdi: Proje kapsamında çekilen 28 Şubat filmlerini, 2016 yılında izleyeceğiz. Sinemasal anlamda, 28 Şubat postmodern darbesi ile alakalı böylesine büyük boyutlu bir çalışma ilk defa hayata geçmiş olacak.”
 
Popüler kültürün önemli araçlarından biri haline gelen sinemanın doğru kullanıldığında duygu ve bilgi aktarımının en kalıcı sonuçlarını doğuracağına işaret eden Güler, şöyle konuştu: “Gündemimizde ‘Yeni Türkiye’ olgusunun olduğu şu günlerde, 28 Şubat’ı hatırlamak ve hatırlatmak ayrı bir öneme haiz. Zira yeniyi anlamlandırabilmek, eskiyi idrak ile mümkün.”
       
NEDEN KISA FİLM?
 
Güler kısa filmleri tercih etmelerinin nedenini ise şöyle açıkladı: “Çarpıcı, anında, kalıcı ve uygulanabilir bir yöntem olan kısa filmin, maksada ulaşmada en doğru tercih olduğunu düşünüyoruz.”
Güler, “28 Şubat’ı sadece 28 Şubat dönemiyle ele almak doğru olmaz” diyerek, “Hakikat şu ki, 28 Şubat’a gelen süreç ve mağduriyetler asırlık bazı meselelerle bağlantılı. Haliyle, 28 Şubat’ı ele alırken toplumsal yapının her boyutunu irdelemek gerekiyor. Projemizdeki filmler de bu çerçevede 28 Şubat’ı her yönüyle ortaya koyacak derecede geniş bir yelpazede olacak” ifadelerini kullandı.Proje dahilinde, daha 14’ünde Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde idamla yargılanan Yakup Köse’nin yaşadıkları, ‘ikna odası’nda akla hayale gelmeyecek psikolojik baskıya uğrayan genç kızların sancıları ve daha pek çok konu gündeme gelecek. Sancak Medya’nın TRT için hazırladığı projenin basın lansmanı, 19 Aralık’ta Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi’nde gerçekleşecek.