17 Mayıs 2024 Cuma / 10 Zilkade 1445

Manço göremedi ama İslam Ansiklopedisi tamamlandı

25 yılda tamamlanan Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin yöneticilerinden Dr. Hüseyin Emin Öztürk, ilk fasikülleri Barış Manço’ya gösterir ve koyu bir sohbet başlar...

4 Şubat 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Manço göremedi ama İslam Ansiklopedisi tamamlandı

1988 yılında yayına başlayan Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin son sayısı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Böylece 2 bin yazar tarafından 17 bin madde olarak, telif eser şeklinde hazırlanan dünya çapındaki bu önemli kaynak 44. cildinde tamamlanmış oldu. Ansiklopedi için yola çıkılan ilk yıllarda yöneticiler, sanatçıları da ziyaret edip ansiklopedi ile ilgili görüşlerini alıyorlardı. Bu yöneticilerden biri olan Dr. Hüseyin Emin ÖZTÜRK, Barış Manço ile görüşmelerini ve hatıralarını yazdı. İşte o yazı...

Esere ilgi gösterdi

Barış Manço’nun vefatının üzerinden tam 15 yıl geçti. Onunla tanışıklığım İslam Asiklopedisi’ni çıkarmaya başladığımız yıllara dayanıyor. 1985’in başında Üsküdar’daki Türkiye Diyanet Vakfı Yayınevinin Kurucu Müdürlüğünü üstleniyorum. İslam Ansiklopedisi fasiküllerle yayın hayatına başlıyor. Bir ve ikinci ciltlerin fasikülleri tamamlandıktan sonra aydın ve sanatçılarımıza bu ansiklopediyi takdim ve tanıtım faaliyetlerine başlıyoruz. Bu maksatla Barış Manço’dan da randevu talep ediyoruz.

1991’in Mayıs ayı. Türkiye Diyanet Vakfı basın müşaviri Halil Kaya Beyle birlikte randevu aldığımız saatte Barış Manço’nun evinde oluyoruz. Barış Bey bizi güler yüzle karşılıyor. Doğukan’ın on, Batıkan’ın yedi yaşında olduğunu öğreniyoruz. Onlara imzalı kendi çocuk kitaplarımı hediye ediyorum. Lale Hanım, Türk misafirperverliğinin nezaket ve incelikleriyle bize ikramlarda bulunuyor. Biz İslam Ansiklopedisi’nin iki cildini Barış Manço’ya takdim ediyoruz. Bu eserin İslam dünyasında ilk telif İslam Ansiklopedisi olduğunu anlatıyoruz.

Sözleri hikmetliydi

Gözlerini İslam Ansiklopedisi’nde gezdirirken dikkatle bizleri dinliyor, bir yandan da ansiklopediyi inceliyor. Güzel sanatların her alanıyla ilgili olduğunu bildiğimiz Barış Manço ansiklopediyi çok beğeniyor, “süre çok uzun değil mi” diye soruyor. Biz böyle kıymetli bir eserin zor hazırlandığını izaha çalışıyoruz. “İnşallah tamamlanır” diyor. Emeği geçenleri tebrik ediyor.

İki saate yakın müzik, edebiyat ve eğitimden konuşuyoruz. Barış Manço’ya “sizin için musiki nedir” diye soruyorum. “Musiki benim için araçtır” diyor. “Amacınız nedir” diyorum. “Musiki formu ile bu milletin değerlerini yediden yetmişe aktarmaktır” cevabını veriyor. Barış Manço’nun şarkıları aklıma geliyor. Hepsi hikmet dolu, güzel sözler. Kişiliğinizin üzerinde en çok babasının etkisi olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Babam tam bir Osmanlı beyefendisiydi.”