26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Amir Ateş: Sanat müziğinde kaliteli besteler çıkmıyor

Üsküdar Musiki Cemiyeti Başkanı Amir Ateş, sanatçılar birbiriyle barışık olmadığı için sanat müziğinde kaliteli bestelerin çıkmadığını söyledi.

11 Ocak 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Amir Ateş: Sanat müziğinde kaliteli besteler çıkmıyor

Üsküdar Musiki Cemiyeti Başkanı, bestekar Amir Ateş, yetişen gençliğin Türk Müziği’ne olan ilgisizliğinde gençlerin bir suçu olmadığını ifade etti. Anadolu Ajansı’ndan Ekrem Kaftan’a konuşan Ateş, “Gençlik, Türk Musikisi’nden mahrum edildi. Biz gençlere ne verdik ki ne bekliyoruz. Güya hafif müzik adı altında, pop müzik adı altında yapılanları biz bile dinleye dinleye ara sıra terennüm eder hale geldik. İşte gençlerimize bunlar aşılanıyor” diye konuştu.

NE TEHDİTLER ALDIM

“Türkiye’de Allah demenin bile yasak olduğu günlerde biz kellemizi koltuğumuza aldık ‘ya Allah ya bismillah’ diyerek Amir Ateş korosuyla radyolarda programlar yapmaya başladık.” diyerek nasıl tabulara karşı mücadele ettiğini anlatan Amir Ateş, “Ben ne tenkitler, ne tehditler de aldım hatta. ‘Siz tekrar irticayı hortlatmak mı istiyorsunuz’ falan gibi pek çok şeylere muhatap oldum. Sonra yıllarca devam etti bu, o zamanlar tek kanal vardı, TRT vardı sadece. Daha sonraları yavaş yavaş tek tük ilahi çalışmaları başladı.” dedi.

Sanat müziğinde olduğu gibi dini müziğimizde de belli bir noktadan sonra dejenerasyon başladığına dikkat çeken Ateş, “Biz bunlara başta Üsküdar Musiki Cemiyeti olmak üzere yavaş yavaş bir kural getirmeye çalıştık ama kafi değiliz. Ama bu abuk sabuk şeylere ‘dur’ diyecek bir zaman mutlak surette gelecektir.” şeklinde konuştu. Ateş, merhum Emin Ongan’ın öğrencisi olduğu ve bir ekol haline gelen Üsküdar Musiki Cemiyeti’nin, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Konservatuvarı’nın kuruluşunda örnek teşkil ettiğini de kaydetti.

Günümüzde kaliteli besteler ve eserlerin ortaya çıkamadığınısöyleyen Amir Ateş, “Biz hâlâ birbirimizle barışık değiliz. Sanatçılar olarak, sanatçıların başındaki idareciler olarak bir yerde fevkalade sanat içeren, sanat ihtiva eden şey icra olunurken arkadan pat diye abuk subuk bir şeyi ortaya koyuveriyorlar.” diye konuştu.