4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Türk edebiyatında bilim kurgunun öncüsü Ali Nar

Arılar Ülkesi ve Uzay Çiftçileri adlı romanların yazarı, Türk edebiyatında bilim kurgunun öncüsü şair Ali Nar vefatının üçüncü yılında okurları tarafından anıldı.

18 Temmuz 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türk edebiyatında bilim kurgunun öncüsü Ali Nar

Türk edebiyatında müstesna bir isimdi şair ve yazar Ali Nar. 16 Temmuz 2015 yılında aramızdan ayrıldığında 77 yaşındaydı. Vefatından bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hastanede ziyaret ettiği Nar, 1997’de Dünya İslami Edebiyat Birliği’nin Türkiye Şubesi’ni kurmuştu. Ali Nar, 1980 yılında Türkiye’de ve İslam ülkelerinde ilk ütopik roman olma özelliği taşıyan ‘Arılar Ülkesi’ni yayımladı. Roman, ‘Dünya İslami Edebiyat Birliği’ yarışmasında birincilik ödülü aldı. Sosyal-siyasal içerikli bu romanda “arılar” sembolüyle Türk milletinin ve özgürlük savaşı veren toplumların son asırdaki macerası konu edildi. Ali Nar, Türkiye’de bilim kurgu romanlarının öncüsü olarak kabul edilen ‘Uzay Çiftçileri’ adlı eserinde ise bir Türk’ün önderliğinde Müslümanların uzaya gidişini ve orada kendi düzenlerini kuruşunu edebi bir üsluplu anlattı.

İslami Edebiyat dergisini yayınlayan Ali Nar, önceki gün okurları tarafından Edirnekapı Şehitliği’ndeki mezarı başında anıldı. Anma programına yazarlar, akademisyenler ve Nar’ın ailesi de katıldı. 

BİR ‘GÖNÜL ADAMI’ 

Burada bir konuşma yapan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı yazar Mahmut Bıyıklı, Ali Nar’ı ‘Edebiyatçı, mücahit, vakıf ve gönül adamı bir mümin’ olarak niteledi. Bıyıklı, “Dengelerin alt üst olduğu bir dönemde, ‘ya ben öleyim mi söylemeyim de’ diyerek hakkı söylemekten hiçbir zaman vazgeçmedi. Akademisyen ve yazar unvanlı birçok kişinin FETÖ’den nemalandığı onlar adına eser çıkarıp onların türküsünü söylediği zamanlarda bile Ali Nar Hoca hain örgütün oyunlarını halka anlatmaya çalıştı. Bu çok saygıdeğer bir durumdur ve ebedî anılacak bir duruştur” şeklinde konuştu.