29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

'Türkiye babamı çok sevdi'

Cengiz Aytmatov vefat edeli 9 yıl oldu. Ünlü yazarın oğlu Eldar Aytmatov ‘Türkiye ve Türk halkı babama en büyük saygı ile onuru gösterdi’ dedi ve ekledi: Babam için Türkiye’de etkinlikler yapacağız.

22 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
'Türkiye babamı çok sevdi'

ünyaca ünlü Kırgız yazar ve siyaset adamı Cengiz Aytmatov’un oğlu, Cengiz Aytmatov Vakfı Başkanı Eldar Aytmatov, Türkiye ve Türk halkının babasına en büyük saygı ve onuru gösterdiğini söyledi. Yazarın evini müzeye dönüştüren Aytmatov, babasının, Türklerin, Kırgızlara en yakın halk olduğunu söylediğini kaydederek, “Türkiye ve Türk halkının Cengiz Aytmatov’a ilgisi hiçbir şeyle kıyaslanamaz” diye konuştu. Yazarın evini üç yıl önce müzeye dönüştüren Aytmatov, bu yıl babasının 90’ıncı doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında sanatını Türk sanatseverlerle buluşturmak için müzedeki birçok eseri İstanbul’a götüreceklerini söyledi. Aytmatov, yazarın eserlerini, sanatını, el yazılarını, fotoğraflarını ve arşiv görüntülerini İstanbul’da sergilemek için Türk dostlarından teklif aldıklarını ve kapsamlı bir etkinlik için hazırlıklara başladıklarını kaydetti.

3 ciltlik ansiklopedi 

Öte yandan, Aytmatov’un vefatının 9’uncu yılı dolayısıyla Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi tarafından 3 ciltlik ansiklopedi basıldı. “Aytmatov Ansiklopedisi”nin eğitim ve araştırma kurumlarında kaynak kitap olarak kullanılmak üzere hazırlandığı belirtildi.