29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Büyük buluşma

Türk düşünce ve edebiyat dünyasına damga vuran Necip Fazıl Kısakürek adına üçüncü kez düzenlenen ödül bu gece Cum-hurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

10 Aralık 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Büyük  buluşma

Star Gazetesi tarafından ilki 2014 yılında verilen Necip Fazıl Ödülleri’nin üçüncüsü bu akşam, Haliç Kongre Merkezi’nde sahiplerini bulacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleşecek ödül töreni siyaset, sanat ve medya dünyasını buluşturacak.  Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen Necip Fazıl Ödülleri’nde Saygı Ödülü, Türk hikayeciliğinin büyük ustası Mustafa Kutlu’ya takdim edilecek. Hikaye ve roman dalında Cihan Aktaş, şiirde Ebubekir Eroğlu, fikir araştırmada 10 ciltlik Büyük Türkçe Sözlük’ün yazarı Yaşar Çağbayır, bu yıl ilk kez verilen ‘Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü’ dalında ise hikayeci Mustafa Çiftçi ve şair Emel Özkan ödül alacak isimler olacak. Nesillerin üstadı Necip Fazıl Kısakürek’in kültürel manevi mirasını yaşatmak, fikriyatını gelecek kuşaklara aktarmak maksadıyla verilen Necip Fazıl Ödülleri’nin üçüncüsü saat 18:00’deki kokteyl ile başlayacak. Törenin başlama saati ise 19:00.

SAYGI ÖDÜLÜ - MUSTAFA KUTLU

HİKÂYEDE YOL AÇAN BİR USTA

Kırkı yılı aşkın bir süredir yazdığı hi-kayelerle Türk edebiyatına, fikri yazılarıyla ve denemeleriyle Türk düşünce hayatına yaptığı katkıları, 30 yıla varan bir sürede Dergah Dergisindeki Genel Yayın Yönetmenliği esnasındaki çabaları, yönlendiriciliği ve pek çok genç hikayecinin yetişmesindeki katkısı dolayısıyla Necip Fazıl Saygı Ödülüne layık görülmüştür.

ŞİİR ÖDÜLÜ - EBUBEKİR EROĞLU

TÜRK ŞİİRİNİNİ BİRİKİMİ

1970’Lİ yıllardan bugüne kuşağı içine temayüz etmiş şair kimliği, şiirin teorik ve tarihi meselelerine ve tezahürlerine dair kaleme almış olduğu fikri eserleri, modern Türk şiirinde geleneğin birikimini en iyi anlayıp yorumlayan ve bunu ustalıklı bir biçimde şiirine yansıtması dolayısıyla Ebubekir Eroğlu’na Necip Fazıl Şiir Ödülüne layık görüldü.

ROMAN-HİKAYE ÖDÜLÜ - CİHAN AKTAŞ

MÜTEDEYYİN KADININ SESİ

ÇEYREK asırdan beri hikaye ve romana verdiği emek, Türkçe’nin anlatım zemininde bulduğu yeni imkanlar; yerli bakışlarla mütedeyyin kadının son 30 yıldır verdiği mücadeleyi, bu uğurda maruz kaldığı baskıları, inandıkları uğruna ailesine bile yabancılaşmak durumunda kalan bireylerin ruhsal yalnızlığını ve dramını etkili bir şekilde anlattığı için Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülüne layık görüldü.

FİKİR-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ - YAŞAR ÇAĞBAYIR

TÜRKÇE’NİN ZENGİNLİĞİ

ÖNCE 5 cilt olarak yayınlanan veOrhun Yazıtlarından Günümüze Türkiye Türkçesinin Söz Varlığı üst başlığını taşıyan Büyük Türkçe Sözlük adlı eseri, Türkçenin zenginliğini, inceliğini ve yaygınlığını kanıtlayan bir çalışma olarak değerlendirildi. 70 bin kelime ilavesiyle on cilt olarak TİKA tarafından yeniden yayınlanan ve 310 bin kelimeden oluşan eser, bu sebeple Necip Fazıl Fikir-Araştırma ödülüne layık görülmüştür.

İLK ESERLER ÖDÜLÜ - EMEL ÖZKAN

ŞİİRİN SADE VE ETKİLİ KALEMİ

Yeni kuşak şairlerden Emel Özkan’ın özgün yanı, sade ama etkili ve çarpıcı bir Türkçe ile yazmasıdır. Şiirlerinde, gündelik hayatın, nesnelerin, durumların bilgisi ve bu bilginin ender görülen bir duyarlılıkla kendi formunun ifadesi öne çıkmaktadır. Emel Özkan,  ilk iki kitabındaki özgün şiirsel nitelik ve Türkçe konusundaki süreklilik arz eden titizliği ve dikkatiyle,  Necip Fazıl İlk Eserler Ödülüne layık görüldü.

İLK ESERLER ÖDÜLÜ - MUSTAFA ÇİFTCİ

ANADOLU’NUN YENİ ÖYKÜSÜ

öyküleriyle insanımızın hallerini incelikli bir bakışla yansıtan ve kurduğu dille edebiyat çevrelerinin dikkatini çeken genç yazarlardan Mustafa Çiftçi’nin ilk iki eserinde ortaya koyduğu özgünlük,  gelecek vaat eden bir yazar ve sanatçıyla karşı karşıya olduğumuzun işaretidir. Kullandığı ironik dil, Anadolu insanının hayatından kesitleri çarpıcı üslupla yansıtması ve kurduğu öykü diliyle Necip Fazıl İlk Eserler Ödülüne layık görülmüştür.