29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

15 Temmuz bir milattır anlamayan yok olur!

İranlı sanatçı Reza Hemmatirad, “Ben kavgaya ve sahtekarlığa değil vatan severlik ve cesarete oy verir vekilimi seçerim. 15 Temmuz bir milattır onu anlamayan yok olur ve bir daha dönmemek üzere gider” diyor.

20 Kasım 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
15 Temmuz bir milattır anlamayan yok olur!

Hain darbe girişiminde kurşunlara ve tanklara canları pahasına karşı duran kahramanların destanını İranlı sanatçı Reza Hemmatirad, ‘Okçular Tepesi 15 Temmuz Kahramanları’ resim sergisiyle bir kez daha gözler önüne serdi. Sanatçı Hemmatirad, o gece yaşadıklarını çizerken çok zorlandığını ağlamaktan işe ara vermek zorunda kaldığını ve hissettiklerini anlattı.

15 Temmuz gecesi neler yaşadınız, ne hissettiniz?

Ben de tüm Türk vatandaşları gibi, o gece önce şaşkınlık sonra bir hainlik söz konusu olduğunu hissettim. O gece ilk sosyal medya mesajım şöyleydi “Benim Türk milletine güvenim sonsuzdur, bunun da üstesinden gelirler” yazdım. Eşime de “Bu iş sabaha biter, fakat karşı taraf cidden vahşi ve gözü dönmüş vicdansız hainlerle dolu. Umarım çok fazla şehit vermeyiz” dedim. Her iki dizim sakat olduğu için o akşam maalesef dostlarımla çıkamadım. Ancak kendime vazife edinip yurt içi ve yurt dışı yalancı haber ve medyacılarla savaşmaya başladım. Dünyanın dört bir köşesinden yalan haberlerle ilgili sorular geliyordu. Belli ki ciddi bir kampanya başlatılmıştı bize karşı. Elimden geldikçe sabaha kadar onları düzeltmeye çalıştım. Bir de tekrar İran-Irak Savaşı’ndaki geceleri hatırladım... Biz o yıllarda dokuz sene boyunca 15 Temmuz gecesi vahşetini yaşadık.

En çok hangi olaydan etkilendiniz?

Olay değil, inancımın tam olmasına rağmen en çok Türk halkının basiret ve cesaretinden etkilendim. Kuşku duymamıştım zaten ama yine de hayran kalmamak mümkün değil. Net söylüyorum bu koca yürekli halkın bir ferdi olmaktan inanılmaz gururlu ve övünçlüyüm. Yüzlerce Ömer Halis Demir vardı o gece. Bunların hepsinin yanında olağan üstü etkileyen salalar... Ne ilginç ki sahte bir satılmış sözde ‘hoca efendi’, kendisini dış dünyaya satmış ve İslam adına terör yapıyordu, maşa olmuştu ve sahte imamlarını her yere salmıştı. Ancak millet gerçek İslam nidasıyla onca sahtekarlık ve hainliğe durdular ve sala çağırılarıyla adeta destan yazdılar. O sahte Müslümanları kanlarıyla silip süpürdüler...

Devlet büyüklerinin sözleri etkiledi mi?

Açıkçası, en çok heyecanla beklediğim, Sayın Cumhurbaşkanımızın tavrı ve görüntüsüydü. İçimden sürekli “Neredesin, haydi ses ver. Haydi küçük bir görüntü...” deyip duruyordum... Ta ki o meşhur görüntü gelene kadar. Sayın Bekir Bozdağ’ın sözleri inanılmaz derece de gururumu okşadı. Ne yazık ki bu cesaret ve birliktelik Yenikapı mitingine kadar sürdü. O günün kulisindeki dört liderimizin fotoğrafları dünyaya en büyük tokattı bence... Umarım unutulmaz o günler.  Zira ben kavgaya ve sahtekarlığa değil vatan severlik ve cesarete oy verir vekilimi seçerim. 15 Temmuz bir milattır onu anlamayan yok olur ve bir daha dönmemek üzere gider.

Yaptığınız resimlerden en çok hangileri ön plana çıkıyor?

Benim için hepsi birbirinden değeli. Allah bilir ki çalışırken ağlamaktan işe ara vermek zorunda kaldığım çok oldu. Fakat halkımızın takdiri bazıları ikon haline geldi ve profil resmi yapanlar oldu. Yurttaşlarımızın, milletimizin lütuf ve teveccühüne mazhar olmak harikulade. Bu işin meyvesini Pendik’teki sergide verdi aslında. Sayın Dr. Kenan Şahin hiç tereddüt etmeden 15 Temmuz gecesi ruhuyla hemen sergi yapalım dediler ve halkımıza arz edelim dediler.

Ne kadar bir sürede yaptınız bu resimleri o geceden itibaren mi başladınız?

Evet nerdeyse o anlardan başladım kafamdaki tasarımlara.  O anlardan itibaren kesin düşündüğüm bir şey vardı. O da biz bizi biliyoruz ve yaşıyoruz işte ama sınırlarımızın dışında işler başkadır çok bilgi kirliliği olur biz dünyaya karşı bir şeyler yapmak durumundayız hissettim. Çok hızlı çalıştım. Hayatımda ilk kez yaklaşık 15 günlük bir süreçte 70’e yakın resim çizmek zorundaydım... Yeter mi derseniz asla derim çok daha fazla çalışmak lazım ve en parlak başarılarımızı dünyaya haykırmamız gerekir.

Bir sanatçı olarak fırçanızla mı direnmek istediniz?

Direnmek değil savaşmak istedim ve istiyorum da. Daha size henüz net olmadığından bahsedemeyeceğim işlerim de var. Sayın Başbakanımızın da buyurdukları gibi artık müdafaa yok, saldırı var. Tepelerimize gelmelerini beklemek saflık, şuursuzluk olur. Vatanını seven her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yaptığı bildiği iş ile nöbete devam etmeli ve savaşmalı.

“O gece İran-Irak Savaşı’nı hatırladım... Biz o yıllarda dokuz sene boyunca 15 Temmuz gecesi vahşetini yaşadık.”

“Vatanını seven her vatandaş, yaptığı bildiği iş ile nöbete devam etmeli ve savaşmalı.”