30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Asya’dan Anadolu’ya Kültürel hafıza

Türk dünyasının renklerini, desenlerini, kültürel ve sosyal dokusunu tuvale aktaran ressam Prof. Dr. Mehmet Başbuğ’un eserleri 20 yıl aradan sonra İstanbul’da, Markazid Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

10 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Asya’dan Anadolu’ya Kültürel hafıza

Geçirdiği rahatsızlık sonucu geçen yıl aramızdan ayrılan Türk dünyasının ünlü ressamı Prof. Dr. Mehmet Başbuğ, vefatının ardından kapsamlı bir sergiyle anılıyor. 

Çukurcuma’daki Markazid Sanat Galerisi’nde 12 Aralık Salı günü açılacak olan Asya’dan Anadolu’ya adlı sergi sayesinde, Prof. Dr. Mehmet Başbuğ’un eserleri 20 yıl aradan sonra İstanbullu sanatseverlerle buluşmuş olacak.

Türk dünyasının motiflerini, sosyal ve kültürel renklerini, günlük yaşamdan manzaraları, atları, insanların çevreyle ilişkilerini tuvale yansıtarak, zamana iz bırakan Başbuğ, son olarak Kırgızistan’daki Manas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı görevini yürütüyordu. 

Sanatçı kişiliğinin yanında, akademik hayatında da binlerce gencin sanata kazandırılmasını sağlayan Başbuğ, aynı zamanda Hoca Ahmet Yesevi gibi Türk ve İslam kültürüne hizmet eden büyük şahsiyetleri tasvir eden portre çalışmalarıyla da tanınıyor.

Resimlerinde Anadolu’dan Altaylara, Adriyatik’ten Çin Seddine kadar olan coğrafyada yaşayan halkların izlerini süren Başbuğ’un eserleri, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık dahil, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda koleksiyonda yer alıyor. 

İstanbul Çukurcuma’da bulunan Markazid Sanat Galerisi’nde 12 Aralık Salı günü saat 16:00’da gerçekleşecek olan Mehmet Başbuğ Resim Sergisi açılış törenine sanat ve medya dünyasının yanı sıra akademi çevresinden de yoğun katılım bekleniyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. İsa Eliri’nin yaptığı sergide, Başbuğ’un eserlerinden oluşan 30 resimlik seçki sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

PORTRE / Prof. Dr. Mehmet Başbuğ

1956 yılında Diyarbakır’da doğdu. Bursa Eğitim Enstitüsü Resim-İş Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nde lisansını tamamladı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Bilim Dalında yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora yaptı. 1976-1986 yılları arasında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yaptı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim görevliliği, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kuruluş çalışmasında görev alarak Dekan Yardımcılığı ve Resim Bölümü Başkanlığı’nı yürüttü. Bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında binden fazla karma ve grup sergilerine katıldı. Çeşitli yarışmalara katılarak 17 ödül aldı. Yurt içinde ve dışında 80 kişisel sergi açtı. Çeşitli sergi ve yarışmalarda jüri üyeliğinde bulundu. Çok sayıda eserleri özel ve resmi koleksiyonlarda, müzelerde bulunan sanatçı, Ankara Ressamlar Birliği kurucu üyeliğini yaptı. Kısa adı GESAM olan, Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Kurucu üyeliğini de yapmış olan Başbuğ, GESAM’ın yönetim kurulu üyesiydi. 2017 yılında vefat eden merhum Başbuğ, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı’nı ve aynı fakültede Resim Bölümü Başkanlığı’nı yürütmekteydi.