27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Biz de başka çocuklar gibi huzur bulmak istiyoruz

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda 9. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali’ne ev sahipliği yapan Esenler Belediyesi, Gürcistan, Hırvatistan, Kolombiya, Ukrayna, Moğolistan, Somali, Filistin, Özbekistan ve Türkiye’den 65 çocuğu bir araya getirdi. Etkinlik kapsamında bir araya gelen tüm dünya çocuklarının mesaji ortak: Barış istiyoruz!

GİZEM TÜMBAY KOÇAK 22 Nisan 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Biz de başka çocuklar gibi huzur bulmak istiyoruz

‘Dünyanın yetenekli çocuklarıyla barış ekmeğini Esenler’de pişiriyoruz’ sloganıyla dokuzuncu kez gerçekleşen Barış Ekmeği Festivali’ne bu yıl da dünyanın pek çok ülkesinden çocuklar katıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için Türkiye’ye gelen çocuklar, kendi ülkelerinden getirdikleri unlarla, Türk arkadaşlarından tuz ve maya alarak barış ekmeklerini pişiriyor. Gürcistan, Hırvatistan, Kolombiya, Ukrayna, Moğolistan, Somali, Filistin, Özbekistan ve Türkiye’den toplam 35 çocuğun katıldığı festivalde tüm dünya çocukları dostluk, barış ve kardeşlik ortamı oluşturuyor. Filistinli Ravda ve Hazar’ın tek isteği savaşın son bulmasıyken, Kırım Türk’ü Emine vatanını geri kazanmayı, Somalili Abdülkadir ise yaşayamadığı çocukluğunu istiyor. Dünyanın bir ucundan İstanbul’a gelen Somalili Abdülkadir, Filistinli Ravda ve Hazar, Hırvatistanlı Ema, Ukraynalı Emine ve Kolombiyalı Flor Shannell’dan hem hikayelerini hem de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajlarını dinledik.

MUTLU OLUP EĞLENDİĞİMİ HİÇ  HATIRLAMIYORUM

13 yaşındaki Somalili Abdülkadir İbrahim, üç arkadaşı ile birlikte Çocuk Bayramı için İstanbul’da. Somali yöresel kıyafetleri ile dans ederek kültürlerini İstanbullulara aktaracaklar. Türkiye ile kültürel anlamda çok benzerlikleri olmadığından bahseden Abdülkadir, “En önemli benzerliğimiz Müslümanlığımız. Türkiye’den Somali’ye çok fazla eşya yardımı olduğu için, buradaki eşyalara çok aşinayız. Biz sizin gibi değiliz. Bizde 28 yıl boyunca savaş oldu. Akrabalarım hep öldü. Çocuk olarak eğlendiğimi ve güzel şeyler gördüğümü hiç hatırlamıyorum. Çok şükür artık kimse birbirini öldürmüyor” diyor. En büyük hedefinin ziraat mühendisliği okumak olduğundan bahseden Abdülkadir,”Bizim çok verimli topraklarımız var. Hiç ilgilenmeyip, su vermesen bile ürün veriyor. Ben o topraklarda ürünler yetiştirmek istiyorum. Dünya çocuklarına ise en büyük tavsiyem bilimi öğrenmeleri olur” şeklinde konuşuyor.

İSTANBUL’DAKİ AKRANLARIMIZ BİZDEN ŞANSLI

Kolombiyalı Flor Shannell “Türkiye’deki çocuklar ile Kolombiya’daki çocuklar arasında farklılıklar var. İstanbul’daki çocuklar bizden çok daha şanslı. Biz kötü alışkanlıklardan uzak durmak adına okul eğitimimizin ardından başka bir okula daha gidiyoruz. Orada spor, sanat eğitimi ve kariyer yönlendirmeleri alıyoruz” diyor. 23 Nisan etkinlikleri çerçevesinde üç farklı bölgeden gelen arkadaşlarıyla üç farklı gösteri yapacak olan Flor Shannell, “Farklı kültürümüzü İstanbullara ulaştırmak istiyoruz. Tüm çocuklara hayallerini bırakmamasını ve daima hedeflerinin peşinden gitmelerini temenni ederim” sözleriyle çocuklarla ilgili mesajını da iletiyor. 

BİZİM ÇOCUKLUĞUMUZ KAYIP…

Filistinli Ravda ve Hazar daha önce İstanbul’a bir kere gelmiş. İstanbul’u çok beğendiklerinden bahseden ikili ülkelerine ait bir halay oynayacaklar. Burada oldukları için çok mutlu olduklarından bahseden Ravda ile Hazar’ın en büyük isteği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tanışmak. Yaşadıkları ülke İsrail işgali altında olduğu için zorlu zamanlar geçirdiklerinden bahseden Ravda “Bizim çocukluğumuz kayıp gibi. Buraya gelip, buradaki çocukların nasıl yaşayıp, neler yaptığını görmek bana çok iyi geldi. Her gün İsrail, şehrimize geliyor ve insanları öldürüyor. Etrafımızdaki insanları alıp götürüyorlar, bombalar patlıyorlar. Biz her gün bunları yaşıyoruz. Sokaklara çıkamıyor ve çocuklarla oyun oynayamıyoruz. Sizler gibi değiliz. Biz de huzur bulmak istiyoruz. Güvenlikli bir ortamda başka çocuklar gibi yaşamak istiyoruz” diyor. 13 yaşındaki Hazar’ın ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir sürprizi var: Filistin kültürünü yansıtmak için buradayız. Benim aynı zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı’na bir hediyem var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumlarından, duruşundan dolayı kendisine müteşekkiriz. Kendisine bir resim yaptım. Resmimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mescid-i Aksa var. Dünyada hiç kimse bize sahip çıkmadı. Bize sahip çıkan tek lider sayın Recep Tayyip Erdoğan. Onu seviyorum ve bu resmi çizmek içimden geldi. Annelerimizin de en çok dua ettiği kişilerden birisi Recep Tayyip Erdoğan. Bu resmi elimle ona vermeyi de çok istiyorum” diyor. İstanbul’da hiç yaşamadığımız bir hayat gördüğünü söyleyen 14 yaşındaki Ravda, hukuk okumak istediğinden bahsediyor. En büyük hayali ise İstanbul’da okumak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı görmek. 

VATANIMI VE ARKADAŞLARIMI ÖZLEDİM

Geçen sene Uluslararası Çocuk Festivali için Nevşehir ve Ankara’ya gelen Ukraynalı Emine “Geçen sene Türkiye’ye geldiğimde kaldığım aileyi çok sevdim. Onlarla devamlı iletişim halindeyiz. Ukrayna’da da çocuk bayramı kutlanıyor ve ben hepsine katılıyorum. Burada ise erkek arkadaşlarımızla birlikte bir dans gösterisi sergileyeceğiz” diyor. Kırım Türkü olan Emine, ülkesinde yaşadığı işgal ile ilgili olarak da şu sözleri söylüyor: Babam Ukrayna’daki savaşta ve biz de evimizde değiliz. Geri dönmeyi ve bu savaşın bitmesini istiyorum. Bu durumların iyileşeceğini umut ediyorum. Vatanımıza geri döneceğimizi ve arkadaşlarıma kavuşacağımı hayal ediyorum. Dünyadaki tüm çocukların hayali gerçek olsun ve herkes barış içinde yaşasın. 

TÜM DÜNYADA ÖZGÜRLÜK OLSUN

Hırvatistanlı Ema, 23 Nisan etkinlikleri kapsamında ilk defa İstanbul’a gelmiş. Üç arkadaşı ile birlikte bir dans gösterisi yapacak olan Ema, “İstanbul’un tarihi ve güzel bir şehir olduğunu bilmiyordum. Bundan sonra ben ve arkadaşlarım buraya her yıl gelmek niyetindeyim. Burada arkadaşlarımla birlikte modern dans gösterisi yapacağım. Dans benim için çok önemli. İlk kez dans etmek  istediğimde dizimde bir sıkıntım vardı ve çok sorunlar yaşadım. Sekiz yıldır dans ediyorum ve ödüllerim var. Şu an çok iyi dans ediyorum. Duygularımı dans ederek açığa çıkarıyorum” diyor. Hırvatistan’da çocuklara özel bir bayram olmadığından bahseden Ema, buradaki etkinlikleri gördükten sonra çok şaşırdıklarını söylüyor. Büyüyünce profesyonel bir dansçı olmak isteyen Ema, “Çocuk bayramı her devlette kutlansın ve tüm dünyada özgürlük olsun” diye konuşuyor.