26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Çevre Tiyatrosu Nejat Uygur’a vefa borçlu

Nejat Uygur’a yapılan büyük vefasızlık tiyatrocu evlatlarından Behzat Uygur’un twitter hesabından yaptığı bir açıklama ile ortaya çıktı.

GÜLCAN TEZCAN 30 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Çevre Tiyatrosu Nejat Uygur’a vefa borçlu

Behzat Uygur, “Baba yadigarı Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu’nda neden oynamıyorsunuz diye sitem eden seyircilerimiz var. Haklılar ancak Nejat Usta’nın yıllarca oynadığı ve adının verildiği sonrasında Süheyl Behzat Uygur Tiyatrosu’nun kurulduğu sahnede oradaki seyircilerimize ayda bir oynama isteğimize şu andaki işletmecileri Semaver Kumpanya’nın ilgisiz kalması bizleri üzmüştür. Bu tavrın ahde vefaya yakışmadığını düşünüyor gerekirse sokakta oynayarak sizlerle buluşmayı ümit ediyoruz.” diyerek sitemini dile getirdi. 

1971 yılında Altan-Füsun Erbulak, Nevra Serezli ve Metin Serezli öncülüğünde Kocamustafapaşa’da kurulan Çevre Tiyatrosu, 1980’lerin ortalarından itibaren uzun yıllar Nejat Uygur Tiyatrosu’na ev sahipliği yaptı. Öyle ki sahne Nejat Uygur adıyla özdeşleşti. 2002’den bu yana da Semaver Kumpanya perde açıyor Çevre Tiyatrosu’nda. 

Özel tiyatroların çoğun gelenek damarı kopmuş, batı kopyası işlerle seyirci çekmeye çalışıyorlar öteden beri. Semaver Kumpanya da zaman zaman yerli yazar ve oyunlara yer verse de esasen Batı tipi tiyatro, özellikle Fransız Tiyatrosu çizgisinde oyunlar oynuyor, eğitimler veriyor. Neticede özel tiyatro keyfi ve kahyası bilir. Ama o sahneye kimlik kazandıran, seyircinin tiyatro ile bağ kurmasını sağlayan Nejat Usta oldu. Şimdi hem seyircinin hem Usta’nın mirasını devam ettirenlerin beklediği tek şey vefa.

Uygur’lar gibi Türk tiyatrosunda yerli damarı temsil edenler hep bu türden muamelelere maruz kaldı, yeni değil. Buna rağmen halkın onlara sevgisi artarak devam etti. Lafa gelince çeşitli bahanelerle hafızamızı, geçmişimizi elimizden alıyorlar diye feryat edenler, nerdesiniz? Türk Tiyatrosu Nejat Uygur’a vefa borçludur, Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu da...