29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Çocuklarınızı iş dünyasıyla tanıştırmaya ne dersiniz?

Okulların yaz tatiline girmesine sayılı günler kala tatilde çocukları için alternatifler arayan ebeveynlere güzel bir seçeneğimiz var…

MELEK AYDIN 27 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Çocuklarınızı iş dünyasıyla tanıştırmaya ne dersiniz?

Çocuklarınız gelecekte yapmak istedikleri ya da merak ettikleri mesleklerle ilgili her türlü sorunun cevabını birebir deneyimleyerek alabilir. Bunun için size önerim Kidzania İstanbul olacak. Çünkü burada; çocuklar, yetişkinlerin dünyasına adım atarak farklı iş alanlarını tanıma, bizlerin mesleklerini deneyimleme ve sorumluluk alma fırsatını yakalıyor. Seçtikleri meslekle ilgili bilgilendiriliyor ve gerçek bir üniforma giyip işbaşı yapıyorlar. Pilotlar uçak kokpitine biniyor, gizli ajanlar sır perdelerini aralıyor, arkeologlar kazılarda keşifler yapıyor, şefler birbirinden lezzetli yiyecekler hazırlayıp sunuyor. Kısacası gerçek dünyanın ön izlemesini yaşama fırsatı yakalayabiliyorlar.

Yüzden fazla mesleğin deneyimlendiği, ilk çocuklar ülkesi KidZania’nın Genel Müdürü Ebru Timur ile merak ettiklerinizi konuştuk. 

Dünyanın ilk Çocuklar Ülkesi KidZania nedir? 

2014 yılında İstanbul Akasya’da 8.000 m² kapalı alanda, dünyadaki 16. KidZania olarak kurulan KidZania İstanbul’da; şehir meydanından tiyatroya, hastaneden arkeoloji müzesine, itfaiyeden üretim fabrikalarına kadar; gerçek hayatta ne varsa çocuklara sunuluyor. Türkiye’nin en iyi markaları ile yaptığımız iş ortaklıkları sayesinde markaların tecrübelerini, bilgi ve birikimlerini çocuklara yansıtıyor ve gerçek bir hayat deneyimi yaşatıyoruz. 4-14 yaş arası çocuklar, 65 aktiviteye katılarak meslekleri deneyimliyor; sanatsal, fiziksel ve sosyal becerilerini geliştiriyor. 

KidZania İstanbul olarak parkımızda bugüne kadar 1 milyondan fazla çocuğu misafir ettik. Sadece İstanbul’da yaşayanların değil, tüm Türkiye’deki çocukların ve ülkemizi ziyaret eden yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

KidZania için yaş aralığı nedir?

4 – 14 yaş arası çocuklar için tasarlanmış Çocuklar Ülkesi’dir. Dört yaş altı çocuklar için de iki aktivite alanı bulunuyor. Yedi yaşından küçük ziyaretçilerimiz yanlarında bir yetişkin ile beraber giriş yapabilirken; yedi yaş ve üzeri ziyaretçilerimiz ise bir yetişkine ihtiyaç duymadan KidZania İstanbul’da diledikleri aktiviteleri özgürce seçip meslekleri deneyimleyebilir. Ebeveynler dilerlerse KidZitter hizmetimizden faydalanarak 5-14 yaşlarındaki çocuklarını KidZania’ya emanet edebilir. Dileyen ebeveynler on iki aktiviteye çocukları ile birlikte katılabilirken dileyen velilerimiz de onlar için ayrılmış alanda bekleyebilir.

KidZania İstanbul’a gelen çocuklar kaç farklı meslek grubu ile tanışıyor?

100’den fazla meslek grubu arasından seçtikleri meslekle ilgili her konuda bilgilendiriliyor ve gerçek bir üniforma giyip işbaşı yapıyorlar. Pilotlar uçak kullanıyor, gizli ajanlar sır perdelerini aralıyor, arkeologlar kazı yapıyor ve şefler birbirinden leziz yiyecekler hazırlıyor. Kısacası çocuklar, KidZania’da gerçek dünyanın tadına bakıyor.

Çocukların katılacağı grup için şartlar nedir? Neye göre hangi meslek grubu etkinliğine katılıyorlar? 

0-4 yaş grubu için 2 aktivitemiz mevcut; ayrıca okuma yazma gerektiren mesleklerde de yaş ayrımı bulunuyor. Bunun dışında kimi aktivitelerde ise boy sınırı uyguluyoruz; örneğin sürüş parkuruna katılmak isteyen ziyaretçilerimizin boyları en az 120 cm olmalı. KidZania İstanbul’a gelen çocuklar isterlerse öncelikle Kariyer Merkezi’mize gelerek gerçeğine uygun kariyer testini yapıyor ve testin sonucuna göre hangi meslek gruplarının kendilerine uygun olduğunu öğreniyor. Sonrasında diledikleri meslekleri deneyimliyor, seçtikleri aktiviteye göre KidZania’nın para birimi olan KidZos kazanıyor ya da harcıyor; öğrenirken çok eğleniyor.

Burada çocuklara verilmek istenen mesaj ve amaç nedir?

21. yüzyılın ön plana çıkan meslekleriyle tanışan çocuklar, bir diğer yandan da toplumun işleyiş şeklini ve çevre, sürdürülebilirlik, finansal okuryazarlık, ekip çalışması, sorumluluk bilinci, özgüven gibi önemli kavramları öğreniyor.

Çocuklar hepimiz için çok önemli çünkü onlar hepimizin; toplumun temelini ve geleceğini oluşturuyorlar. Bir çocuğun gelişimi, aynı zamanda geleceğimizin gelişimi anlamına geliyor. KidZania da çocuklara eğitimle eğlenceyi bir arada deneyimleme fırsatı sunan bir yer. Burası bir çocuk cumhuriyeti. Geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklara eğlendirerek öğretiyoruz. Bunun verdiği mutluluk tarif edilemez.

Ziyaretçilerin güvenliği için ne gibi bir ortam mevcuttur?

KidZania İstanbul’da güvenlik en önemli konuların başında geliyor. Tüm ziyaretçilerin güvenliği için yalnızca bir giriş ve çıkış bulunuyor. Bu giriş ve çıkış alanları KidZania İstanbul güvenlik yetkilileri tarafından kontrol ediliyor. 

KidZania İstanbul’da girişlerde hem çocuk ziyaretçiye hem de eşlik eden yetişkine RFID bileklik takılır. Her bir RFID bileklik, kullanıcısına özel olarak sisteme tanımlanır. Başka ziyaretçilere devredilemez ve güvenlik sebebiyle bilekten çıkarılamaz. Bileklikler ancak çıkış işlemleri yapılırken KidZania İstanbul çalışanları tarafından çıkartılır.

Özel minikler en önemli konuklarımız 

Engelli çocuklar için KidZania İstanbul uygun mudur?

KidZania İstanbul bir Çocuklar Ülkesi; bu sebeple “KidZania her çocuğun hakkı!” 20 yıllık tecrübemiz ve dünyadaki tüm KidZania’larda geçerli “erişilebilirlik” ilkemizle özel çocuklar da en önemli konuklarımızdan. Onların güvenliği için de her türlü önlem alınıyor. Özel misafirlerimize uygun yollar ve asansörler ile tüm aktivitelerden engelli vatandaşlarımızın eksiksiz yararlanabilmesi için tasarlanmıştır. Parkımızda ihtiyaç duyulan zamanlarda misafirlere park içinde kullanmak üzere verilebilecek tekerlekli sandalyeler bulunuyor. 

Etkinlik kaç saat sürmektedir? 

KidZania İstanbul’daki her aktivite yaklaşık 20 dakika sürüyor. Öncelikle deneyimlemek istedikleri meslekler hakkında bilgi alan çocuklar daha sonra seçtikleri mesleği deneyimliyorlar. Her bir ziyaretçimiz ortalama yedi aktiviteye katılarak parkımızda 4,5 ila 5 saat geçiriyor.