29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Gündüz pideci gece romancı

Çanakkale’de yaşayan ilkokul mezunu 54 yaşındaki Özel Uğurlu, 26 yıldır lahmacun ve pide ustalığı yapıyor. Ama evli ve iki çocuk babası Uğurlu’nun haberimize konu olmasının nedeni bu değil.

19 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Gündüz pideci gece romancı

O, aynı zamanda beş romana imza atmış bir yazar. Uğurlu ilk kitabı ‘Kaçış’ı 2003 yılında yayımladı. 12 saat boyunca süren gündüz mesaisinde düşündüklerini gece evde yazıya döken Uğurlu hikayesini “1990 yılından bu yana işçi olarak çalışıyorum. 2003 yılında okuyamamış bir gencin evden kaçışını konu alan ‘Kaçış’ isimli ilk kitabımı yayınladım. Kitap yayınlandıktan sonra atalarımın Kafkasya’dan karayoluyla göç edişini anlattığım ‘Anzure’ isimli ikinci kitabımı yazdım. Daha sonra Çerkezlerin Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’da verdikleri mücadeleyi anlattım, dedelerimizi konu aldım. Gerçek yaşanmış hikayeler olan ‘Özgürlüğün Bedeli’ isimli kitabım da böyle ortaya çıktı. Sonrasında da Çerkezlerin dağılış sürecini, dilini, kültürünü unutuşunu yeni neslin Çerkezliği bilmeyişini anlattığım ‘Jankat’ eserim çıktı. Bir ay önce çıkan kitabım Çerkezlerin Kafkasya’dan sürgün edilişini konu eden ‘Sürgün’” diyerek özetliyor.

Okumak içinde uhde...

Sabah 10.00’dan akşam 22:00 arasında yoğun tempoda çalışan Uğurlu’nun hikayesi ve azmi bizleri hayrete düşürdü. Gece mesaisi yaparak nasıl kitap yazdığını, içindeki uhdeleri “Çocukken okumayı çok isterdim. Babam okutamadı. Kendimi kitaplara verdim. Kardeşlerime okuldan kitaplar getirtip okurdum. Okuyamamışlığıma, kitaplardan teselli bulmaya çalıştım. Daha sonra günlük yazdım. Günlükten sonra kitap yazmaya karar verdim. İlk yazdığım kitabımı yayın evleri kabul etmedi. Pes etmedim” dedi. O şimdi beş kitaplı bir yazar...