29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Kibrit çöpünden Bağdat minyatürleri

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yaşayan üniversite mezunu genç, kadim şehre ve mimarisine olan sevgisini kibrit çöpünden yaptığı ‘minyatürler’ ile ifade ediyor.

21 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kibrit çöpünden Bağdat minyatürleri

Bağdat Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu 26 yaşındaki Ethem Abdülhamid, yaşadığı kentin mimari güzelliğini anlatmak için seçtiği ilginç uğraşı ve neler yapmak istediğini anlattı. Üniversitede genetik mühendisliği okuyan, şimdi ise yabancı bir yardım kuruluşunda çalışan Abdülhamid, “Okuduğum alandan uzak olan mimarlıkla hobi olarak ilgilenmeye başladım. Başlarda minyatürleri toprak, kireç, hatta dondurma çubuğuyla yapıyordum” dedi. Bağdatlı genç, bir süre sonra, daha küçük parçalara ayrılması kolay ve hafif olan kibrit çöpünü keşfettiğini belirterek, “Böylece kafamda tasarladığım minyatürleri çabuk ve kolayca yapmaya başladım” diye konuştu.

Küçücük atölyede koca şehir

Bağdat’ta ailesiyle kaldığı evdeki odasının bir köşesinde küçücük çalışma atölyesine sahip Abdülhamid, “Atölyemi çok küçük bir alana kurdum. Yaptığım minyatürlerde özel ve pahalı malzemeler değil, çarşıda bulunan kibrit çöpü ve küçük çakılar kullanıyorum. Böylece, artık eskisi gibi kullanılmayan, modası geçmiş kibrite yeni ve farklı bir manevi değer kazandırıyorum” dedi. Ortalama dört ila altı ay süren çalışmalarında beş binden fazla kibrit çöpü kullandığını belirten Abdülhamid, “En küçük çalışmamda ortalama bin 200 çöp kullanıyorum. Tahrir Meydanı minyatürü, en kısa süreli çalışmamdı, 25 günde tamamladım. En uzun süreli ve büyük çalışmam ise tarihi Uluslararası Bağdat Demiryolları binası. Altı ay süren bu çalışmamda, yedi binden fazla çöp kullandım.” diye konuştu. Abdülhamid, üç yıldır üzerinde çalıştığı projenin sonunda Bağdat şehrinin tamamını tasarlamayı amaçladığını kaydetti.