28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Kutsal yolculuğa hazır mısınız

Hac mevsiminin gelmesiyle birlikte hacı adaylarının hazırlıkları da hız kazanmaya başladı. Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara hareket etmeye hazırlanan hacı adaylarına Turizmci Talha Çizmeci tavsiyelerde bulundu.

Bahar Erdoğan6 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kutsal yolculuğa hazır mısınız

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca Müslüman hac ibadetini gerçekleştirmek için kutsal topraklara ayak basmak ve gün sayıyor. Orada ne yenir ne içilir, ne götürmek gerekir gibi bir sürü soru akıllarda belirmeye başladı. Öncelikle hatırlatalım: Bu yolculuklarda ilaçlarınız hariç unuttuğunuz herhangi bir şeyi Mekke veya Medine’de kolayca bulabilirsiniz. Orada harcayacağınız parayı sadaka, zekat ve sevdiklerinize hediye almak için kullanabilirsiniz. Hac ve Umre yolculuğu için dikkat etmeniz gereken en önemli şey ‘hafiflik’ kuralı. Mesela iki tırnak makasınız varsa küçük ve hafif olanını tercih etmelisiniz. Talha Çizmeci, Hac ve Umre yolundaki adaylara bilgi verdi.  

Hacı adaylarının kıyafet seçimi nasıl olmalı? 

Mekke ve Medine ekvatora yakın şehirler olduğu için tüm yıl sıcak. Bu yüzden yanınıza yaz aylarında giymeye uygun, açık renkli ve iç göstermeyen giysiler alın. Medine akşamları ve sabah namazı vakti biraz serin olur. İnce bir hırkayı da valizinizin bir kenarına sıkıştırmak gerekir. Ayrıca yanınıza alacağınız giysilerinizin pamuklu ve ter emici özelliğe sahip olmasına dikkat edin. Ortopedik terlik,  ayakkabı ve bolca pamuklu iç çamaşırını yanınıza almanızda fayda var. Lastiği sıkı veya dar olmayan çoraplar, şapka ve güneş gözlüğü almayı da unutmayın.

Hacı adayları telefonlarını nasıl kullanabilirler? Yeni bir hat mı alınmalı?

Türkiye’de kullandıkları hatları orada da aktif olarak kullanabilirler. Bununla alakalı olarak operatörlerin Suudi Arabistan için özel konuşma ve internet paketleri oluyor. Konuyla alakalı Hacca gitmeden önce kendi operatörlerini arayıp gerekli bilgiyi alabilirler. 

Olası bir sağlık problemi ile karşılaşınca neler yapılmalı? 

Sigorta acenteleri Hac ve Umre de zorunlu seyahat sigortası yapılıyor.  Biz de kafilemizde yanımızda doktorumuzu götürüyoruz ki acil durumda ilk müdahaleyi yapabilsin. Sıklıkla rastlanan grip, farenjit gibi hastalıklar için doktorumuz hacılarımıza devamlı uyarılar yapıyor. Daha ciddi durumlarda orada Türk hastaneleri var. İsteyenler ilk olarak oralara başvurabilir.

İbadet için ihtiyaç listesinde neler olmalı? 

Umre ve Hac kitapçığı, ihram, ihram kemeri, alkolsüz sıvı sabun ve ıslak mendil, seccade, kadınlar için tavaf patiği gibi önemli ihtiyaçlar alınabilir.

Suudi Arabistan’da Riyal kullanıldığını biliyoruz. Yurt dışına çıkmadan önce mi alınmalı yoksa oradan mı almalı? 

Her yerde dolar bir kısım yerlerde de Türk Lirası geçer. Ancak ne olur ne olmaz diye gitmeden önce acil durumlar için bir miktar da olsa Riyal almakta fayda var. Ama olmazsa da dediğimiz gibi dolar her yerde geçerlidir.

Temizlik konusunda nelere dikkat etmek gerekir?

Her gün duş almalarını tavsiye ediyoruz. Kişisel hijyenik malzeme, tırnak makası, tarak, traş malzemesi, diş macunu, diş fırçası, şampuan, sabun, el temizleme jeli ve ıslak mendil, sıvı sabun, pişikler için koruyucu krem mutlaka bulundurulmalı. Farenjit ve grip gibi hastalıklardan korunmaları için el ve ağız sağlığına ayrı bir özen göstermeleri gerekiyor.

Yeme-içme konusunda nasıl bir yol izlemeliler?

Sıvı takviyesi yapılmalı, meyve ve bol su tüketilmesi gerekli. Yapılacak ibadetlerin detayları öğrenilmeli 

-Bünye az uykuya alıştırılmalı. 

-Seyahat öncesi günlük spor ve bol bol yürüyüş yapılmalı.

- Önemli ihtiyaç malzemeleri hazırlanmalı.

- Gerekli sabrı göstermek ve yaşanacak zorluklardan etkilenmemek için psikolojik olarak hazırlıklı hale gelinmeli.

HASTALIKLARA KARŞI ÖNLEM

Hacı adayları en çok bulaşıcı hastalık konusunda tedirgin oluyor. Talha Çizmeci, kalabalık ortamlarda maske kullanımının pek çok virüse karşı kalkan olduğunu belirtiyor ve gelenlere bol bol maske dağıttıklarını ve dışarıda bunları kullanmaları gerektiğini söylüyor. Hacı adaylarının alışık olmadıkları bir sıcaklıkla karşı karşıya olacaklarına da değinen Çizmeci, adayları klimalar konusunda bilinçli olmaya davet ediyor. Hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Çizmeci sık sık el ve yüz yıkamanın önemli olduğunu belirtiyor. Bavulda mutlaka koruyucu boğaz pastilleri veya gargara şurupları, tansiyon ve şeker hastaları için ölçüm cihazları, şeker hastaları için özel diyabetik ayakkabı ve ortopedik terlik bulundurulması gerekiyor diye de ekliyor. Hacı adaylarının dikkat etmesi gereken diğer konular ise istirahat ve uykunun ihmal edilmemesi ve sürekli kullandıkları bir ilaç varsa mutlaka yanlarında bulundurulmaları. 

Mekke ve Medine’nin görülmeyen evreleri

Mekke ve Medine’nin Topkapı Sarayı’ndaki Görülmeyen Evreleri adlı fotoğraf sergisi, Suudi Arabistan’ın Medine kentinde açıldı.

Mekke ve Medine’nin Topkapı Sarayı’ndaki Görülmeyen Evreleri adlı fotoğraf sergisi, Suudi Arabistan’ın Medine kentinde açıldı. Serginin açılışı, Medine Emiri Yardımcısı Emir Suud bin Halid el-Faysal, Kral Selman’ın Müsteşarı Fahd Semari ile Kral Abdülaziz Araştırma ve Arşiv Merkezi Müdürü Muhammed Numan ve diğer davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Eserleri tek tek inceleyerek yetkililerden bilgi alan Medine Emiri Yardımcısı el-Faysal, serginin çok değerli olduğunu ve bu çalışmanın Mekke başta olmak üzere diğer kentlerde de gösterilmesi gerektiğini belirtti. Mustafa Aksay ve Ö. Faruk Aksoy tarafından organize edilen sergi, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ve Kral Abdülaziz Araştırma ve Arşiv Merkezi iş birliğinde gerçekleştirildi. Aksay, bu eserlerin birçoğunun ilk defa görücüye çıktığını söyledi. Aksoy ise sergide, Mescidi Nebevi’nin maketi, çeşitli dönemde yapılmış tablolar, minyatürler, gravür ve çini paneller ile Medine ve Mekke’nin geçmiş dönemdeki evrelerini çizgilerle anlatan eserlerin yer aldığını kaydetti. Mescid-i Nebevi’nin 11 nolu kapısı karşısındaki sergi, üç ay boyunca ücretsiz ziyaret edilebilecek.